ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОКАНИ МИНИСТЪР БАЛТОВА ЗА ПОСЛАНИК НА СЛИВЕН В РАЗВИТИЕТО НА ТУРИЗМА
юни 18, 2021 234 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОКАНИ МИНИСТЪР БАЛТОВА ЗА ПОСЛАНИК НА СЛИВЕН В РАЗВИТИЕТО НА ТУРИЗМА

Областният управител Минчо Афузов покани служебния министър на туризма Стела Балтова да стане посланик на Сливен пред служебното правителство за разрешаването на проблеми, свързани с развитието на туристическия отрасъл в областта. Това стана на изнесеното заседание на Националния съвет по туризъм, което се проведе в областния град на 18 юни.

Отправената към министъра покана е свързана с желанието да бъде експонирана тракийската каменна гробница от ІV в. пр.н.е., открита в сливенското с.Калояново. „Това би позволило да се развива културно-историческия туризъм“, заяви Минчо Афузов.  За целта е необходимо да се ликвидира съсобствеността на терена, върху който е разположена недвижимата културно-историческа ценност. Когато това стане, имотът може да бъде предоставен безвъзмездно от държавата за управление на общината, да бъде извършена консервация, реставрация и социализация на обекта.  Процедурите са предприети от предишния областен управител и кмета на общината, но все още не са приключили. „Имаме нужда от съдействие, тъй като обектът е от изключително значение за развитието на туризма в област Сливен и за опазване на културно-историческото наследство“, допълни областният управител.

От своя страна кметът на община Сливен Стефан Радев информира, че представителите на държавната и местната власт работят за превръщането на местността Карандила в селищно образувание. Той изрази надежда, че правителството ще окаже съдействие да влезе в сила вече готовия общ устройствен план. С отстраняването на някои съществуващи пречки, това би позволило да се развие ефективно потенциала на живописната туристическа местност, попадаща в природен парк „Сините камъни“.

„За мен отправената от Вас покана е изключително привлекателна задача. Ще я приема с удоволствие“, откликна министър Балтова.  Сливен се отличава с природните си богатства, свързан е с националната ни история и култура. Това е градът на изтъкнати художници и писатели, тук са родени Димитър Добрович, Панайот Хитов, Добри Чинтулов и Добри Желязков, Сирак Скитник и Дамян Дамянов, каза тя.

Министър Балтова заяви, че възстановяването на туристическия сектор в продължаващата извънредна епидемична обстановка и извеждането на отрасъла в приоритет за служебното правителство са основна задача.  „Убедени сме, че туризмът е и може да бъде мощен инструмент срещу икономическия спад и безработицата“, заяви министърът.   Изнесеното заседание си поставя за цел да разгледа мерките за възстановяване на бизнеса в контекста на COVID-19  и  концепцията за маркетиране на България като дестинация с туристически региони.

Предишна ЗА БРОЕНИ ЧАСОВЕ ПОЛИЦИЯТА В СЛИВЕН РАЗКРИ КРАЖБА НА ГОЛЯМА СУМА ПАРИ ОТ ФИРМЕН ОФИС
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОКТЕЙЛ НА 21 ДЕКЕМВРИ СЪБИРА СРЕДСТВА ЗА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ХЕМОДИАЛИЗА

Болничното настоятелството при МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен и Фондация „Обществен дарителски фонд“ организират благотворителен коктейл под надслов „Да дарим сигурност за пациентите на хемодиализа в Сливенска област“. Събитието ще се

Новини Сливен

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РАЗПОРЕДИ МЕРКИ ЗА ПЕРИОДА НА ПОЖАРООПАСНИЯ СЕЗОН

Областният управител Чавдар Божурски определи за пожароопасен сезон в горските територии на област Сливен  периода от 1 април до 31 октомври, съобщиха от областната администрация.  Със своя заповед той разпореди мерки, които

Новини Сливен

ДОБРОВОЛЦИ КЪМ МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА ЩЕ ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ В АНТИТРАФИК АКАДЕМИЯ

Безопасното използване на Интернет, в контекста на риска от попадане в трафик на хора, ще бъде основен акцент на тазгодишната Академия за доброволци, организирана от Националната комисия за борба с