ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОКАНИ МИНИСТЪР БАЛТОВА ЗА ПОСЛАНИК НА СЛИВЕН В РАЗВИТИЕТО НА ТУРИЗМА
юни 18, 2021 261 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОКАНИ МИНИСТЪР БАЛТОВА ЗА ПОСЛАНИК НА СЛИВЕН В РАЗВИТИЕТО НА ТУРИЗМА

Областният управител Минчо Афузов покани служебния министър на туризма Стела Балтова да стане посланик на Сливен пред служебното правителство за разрешаването на проблеми, свързани с развитието на туристическия отрасъл в областта. Това стана на изнесеното заседание на Националния съвет по туризъм, което се проведе в областния град на 18 юни.

Отправената към министъра покана е свързана с желанието да бъде експонирана тракийската каменна гробница от ІV в. пр.н.е., открита в сливенското с.Калояново. „Това би позволило да се развива културно-историческия туризъм“, заяви Минчо Афузов.  За целта е необходимо да се ликвидира съсобствеността на терена, върху който е разположена недвижимата културно-историческа ценност. Когато това стане, имотът може да бъде предоставен безвъзмездно от държавата за управление на общината, да бъде извършена консервация, реставрация и социализация на обекта.  Процедурите са предприети от предишния областен управител и кмета на общината, но все още не са приключили. „Имаме нужда от съдействие, тъй като обектът е от изключително значение за развитието на туризма в област Сливен и за опазване на културно-историческото наследство“, допълни областният управител.

От своя страна кметът на община Сливен Стефан Радев информира, че представителите на държавната и местната власт работят за превръщането на местността Карандила в селищно образувание. Той изрази надежда, че правителството ще окаже съдействие да влезе в сила вече готовия общ устройствен план. С отстраняването на някои съществуващи пречки, това би позволило да се развие ефективно потенциала на живописната туристическа местност, попадаща в природен парк „Сините камъни“.

„За мен отправената от Вас покана е изключително привлекателна задача. Ще я приема с удоволствие“, откликна министър Балтова.  Сливен се отличава с природните си богатства, свързан е с националната ни история и култура. Това е градът на изтъкнати художници и писатели, тук са родени Димитър Добрович, Панайот Хитов, Добри Чинтулов и Добри Желязков, Сирак Скитник и Дамян Дамянов, каза тя.

Министър Балтова заяви, че възстановяването на туристическия сектор в продължаващата извънредна епидемична обстановка и извеждането на отрасъла в приоритет за служебното правителство са основна задача.  „Убедени сме, че туризмът е и може да бъде мощен инструмент срещу икономическия спад и безработицата“, заяви министърът.   Изнесеното заседание си поставя за цел да разгледа мерките за възстановяване на бизнеса в контекста на COVID-19  и  концепцията за маркетиране на България като дестинация с туристически региони.

Предишна ЗА БРОЕНИ ЧАСОВЕ ПОЛИЦИЯТА В СЛИВЕН РАЗКРИ КРАЖБА НА ГОЛЯМА СУМА ПАРИ ОТ ФИРМЕН ОФИС
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РЕСТОРАНТ „ПРИКАЗКА“ ТЪРСИ СЕРВИТЬОР

Ресторант Приказка предлага работа за сервитьор/сервитьорка на пълен работен ден. Това съобщиха днес от елитното заведение пред Sliveninfo. За контакти тел:0878498565

Новини Сливен

КОЖНИЯТ ЦЕНТЪР В СЛИВЕН Е БИЛ ИЗТОЧВАН

Общинският център за кожно-венерически заболявания е бил източван от фирма, свързана с бивша общинска съветничка. „Източването е ставало чрез договор за храна и пране”, заяви пред журналисти в четвъртък общинската

Новини Сливен

НОВОЗАГОРЕЦ БЕ СПИПАН С НАРКОТИЦИ

Притежание на наркотици са установили полицейски служители на РУ-Нова Загора при проверка на 8 август в 21,35 часа. На улица „Н.Койчев“ в град Нова Загора е спрян Р.П. на 36