ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН И РЗИ СТАРТИРАХА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ПОЛЗАТА ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19
юни 10, 2021 539 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН И РЗИ СТАРТИРАХА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ПОЛЗАТА ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19

Информационна кампания за ползите от имунизацията срещу COVID-19 започна в Сливенска област по инициатива на областния управител Минчо Афузов и Регионалната здравна инспекция. Целта е гражданите да бъдат запознати с експертното мнение на специалистите, да получат от тях отговори на въпросите, които ги вълнуват,  и да им бъде разяснена необходимостта от навременна имунизация, за да са защитени през есенно-зимния период.

„Заболеваемостта в Сливенска област в момента е много ниска. Но здравните власти предупреждават, че е необходимо  колкото може повече хора да се ваксинират, за да изградим колективен имунитет. Така ще предотвратим нова, трета вълна на  епидемията. Всеки от нас вече е или преболедувал, или негови колеги, приятели, роднини са се сблъскали с COVID-19. За жалост,  битката с този коварен вирус изгубиха наши най-скъпи хора.  Засега няма открито специфично лечение  срещу болестта, затова имунизацията е най-сигурният щит срещу заболяването“, коментира областният управител Минчо Афузов.

Кампанията е продиктувана от липсата на достатъчно информираност и интерес към ваксинирането сред част от населението. Тя е насочена към уязвимите групи –  хората, живеещи в гъсто населените квартали, лицата над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания. Предвиждат се серия от срещи в четирите общини на областта.

Първата от тях се проведе на 8 юни в общинската зала „Май“ със съдействието на Община Сливен. На нея присъстваха кметове и кметски наместници от общината, неформални лидери и религиозни водачи в най-гъсто населените квартали и махали, общопрактикуващи лекари, неправителствени организации, здравни медиатори.  С тях разговаряха областният управител Минчо Афузов и заместничката му Димитринка Петкова, директорът на РЗИ д-р Петя Балулова, зам.кметът Пепа Чиликова.

Д-р Даниела Калева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ,  информира  за разпространението на коронавируса в страната и областта, за хода на епидемията и ползите от имунизацията, която ще доведе да изграждането на лична и колективна защита срещу COVID-19.  Когато всеки 7-8 от 10 души население бъдат ваксинирани,  заболяването ще бъде поставено под контрол и е възможно отново да пътуваме, да се срещаме с близките си, децата да се върнат в училище, да честваме празниците си, да се радваме на любими занимания, каза тя. Д-р Калева, която е лекар-специалист по инфекциозни болести и епидемиология, обърна внимание, че хората не трябва да се доверяват на информация, разпространена от случайни източници в интернет, защото това води до заблуди. Тя опроверга категорично най-често разпространявания мит, че ваксинирането може да доведе до стерилитет или други трайни проблеми.

По настояване на кметове и кметски наместници ще бъдат организирани мобилни екипи за поставяне на ваксини. При необходимост, общопрактикуващите лекари в селата, както и в гъсто населените квартали, ще получат съдействие от РЗИ имунизацията да се извършва паралелно с останалата им дейност.

Имунизационен кабинет ще бъде отворен и в Центъра за административно обслужване в кв.„Надежда“ в Сливен.

На срещата бе подчертано, че личният пример на кметовете, неформалните лидери и религиозните водачи в общността е от съществено значение за по-големия обхват във ваксинацията.

Областната администрация осигури за участниците електронни носители с презентацията на РЗИ,  брошури и други информационни материали. През следващите дни те ще бъдат разпространени сред местното население.

До края на седмицата подобни срещи ще се проведат в общините Котел, Нова Загора и Твърдица.

 

Предишна СПАСОВДЕН Е
Следваща МИНЧО АФУЗОВ ВРЪЧИ НАГРАДАТА "НЕОФИТ РИЛСКИ" НА ПЕТИМА УЧИТЕЛИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОКРЪЖЕН СЪД – СЛИВЕН ПОСТАНОВИ ОПРАВДАТЕЛНА ПРИСЪДА ЗА КАТАСТРОФА С ДВАМА УБИТИ И ЕДИН РАНЕН

Окръжен съд – Сливен постанови оправдателна присъда за тежка катастрофа с две жертви и един ранен. Съдът оправда обвинения Иван Д., който е шофирал своя „Голф“ придружаван от майка си,

Новини Сливен

УДЪЛЖАВА СЕ СРОКЪТ ЗА ПРИЕМ НА НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДАТА „АРГИРА ЖЕЧКОВА“

Обществената комисия за избор на носител на наградата „Аргира Жечкова“ взе решение за удължаване на срока за прием на номинации до 30 юни 2021 г. Мотивът за това е все

Новини Сливен

СЛИВНАЛИЯ ПОДАЛ ЖАЛБА НА ТЕЛЕФОН 112, ИСКАЛ СНИМКА НА КАНДИДАТА СИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

Гласоподавател от Сливен е подал жалба, защото очаквал на машината да има снимка на кандидата за президент. Това каза пред журналисти днес говорителят на РИК -Сливен Минко Стефанов, описвайки случая