ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ СЛИВЕН МАРИНЧО ХРИСТОВ ПОСРЕЩНА ПОСЛАНИКA НА КИТАЙ У НАС Н. ПР. ДУН СЯОДЗЮН
24.11.2023 1084 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ СЛИВЕН МАРИНЧО ХРИСТОВ ПОСРЕЩНА ПОСЛАНИКA НА КИТАЙ У НАС Н. ПР. ДУН СЯОДЗЮН

Активно партньорство между област Сливен и Китайската народна република обсъдиха на среща днес областният управител Маринчо Христов и посланикът на Китайската народна република у нас Н. Пр. ДУН Сяодзюн, който бе на официално посещение в областта, придружаван от г-н Ян Тиен, началник на отдел „Образование“ и г-жа Ма Ци, старши експерт в отдел „Политика“, секретар и преводач на посланика.

„Китай е много важен партньор за България и за целия Европейски съюз. Надявам се това добро сътрудничество да продължи и занапред. За нашата страна е изключително важно да подобрим достъпа на качествени български продукти до китайския пазар“ заяви областният управител на проведената двустранна среща.

В хода на разговора Маринчо Христов представи географските особености на областта и съставляващите я общини. Той акцентира върху нуждата от повишаване нивото на образованието на местна почва изразявайки надежда, Китай като високотехнологична нация, да получи възможност да пренесе своя опит и нужните знания в тази насока и пое ангажимент Областна администрация да съдейства активно за този процес.

Той подчерта, че двете държави имат перспектива за обща работа, която би била от полза за развитието на едно добро бизнес сътрудничество, след тежката пандемия от Covid-19.

По протокол двете страни си размениха подаръци. Негово Превъзходителство бе силно впечатлен от естествената роза покрита със злато, която областният управител му връчи за спомен, както и от картина с паметника “Хаджи Димитър“, който е една от емблематичните забележителности на Сливен.

След проведената официална среща в сградата на Областна администрация , областният управител и делегацията от Китайската народна република се отправиха към късноантичната средновековната крепост Туида- единствена по рода си на територията на сливенска област.

На Н.Пр. г-н Дун Сяодзюн му бе поднесена изненада от екипа на крепостта- ръчна изработка на официалния герб на КНР, след което всички гости имаха възможността да чуят исторически факти около нейния произход и да се насладят на вкуса на истинска медовина.

Ръководителят на Туида демонстрира пред китайската делегация стрелба с лък , в която с огромно желание се включиха всички членове на делегацията както и самия областен управител.

Н.Пр. г-н Дун Сяодзюн приключва своя мандат като посланик на Китай в България и по този повод на 20 ноември 2023 г, бе удостоен с орден „Мадарски конник – I степен от президента Румен Радев, заради заслугите си в активизирането и задълбочаването на сътрудничеството между двете страни.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща В НОВА ЗАГОРА ОГНЕБОРЦИ ГАСИХА ПОЖАР В КЪЩА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА КОТЕЛ ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ТЪРЖЕСТВЕНО НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ – 3 МАРТ

След няколко дни България отбелязва най-големия си празник – Освобождението на страната ни от османско владичество. Датата 3 март 1878 г. слага край на Руско-турската война и поставя начало на

Новини Сливен

ГОЛЯМ ПОЖАР Е ИМАЛО ТАЗИ НОЩ В ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА НА СЛИВЕН

Небрежност при боравене с открит огън е причината за възникване на пожар в складов навес в индустриалната зона на град Сливен. Сигналът е получен в 02,28 час на 20 февруари.

Новини Сливен

ОТКРИВАТ ОФИЦИАЛНО РЕКОНСТРУИРАНАТА ПРЕЧИСТВАТЕЛНАТА СТАНЦИЯ ЗА ОТПАДЪЧНИ ВОДИ В НОВА ЗАГОРА

На 28 ноември, вторник, от 11.00 ч. на входа на ПСОВ Нова Загора в кв. Индустриална, гр. Нова Загора ще бъде открита реконструираната пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ –