ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ УЧАСТВА В КОНФЕРЕНЦИЯ НА БТА ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ
януари 18, 2023 187 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ УЧАСТВА В КОНФЕРЕНЦИЯ НА БТА ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ

Областният управител Минчо Афузов взе участие в регионална конференция, организираната по проекта на Българската телеграфна агенция „Европа в България: Общо бъдеще“. Тя се състоя  в клуба на БТА в Сливен, намиращ се в сградата на Областна администрация.

Във форума участваха още: кметът на община Твърдица Атанас Атанасов, заместник-кметовете по европейски програми и проекти на общините Сливен, Нова Загора и Котел – Стоян Марков, Нина Генчева и Румен Стоилов, както и експерти от общинските администрации.

Конференцията бе открита от г-н Афузов, който представи кратка статистика за привлечените от общините на област Сливен европейски средства по оперативните програми „Региони в растеж“ и „Иновации и конкурентоспособност“ за програмния период 2014 – 2020 г. Той посочи, че Сливенски регион не е сред отличниците по усвояване на евросредства. Заедно с това не скри оптимизма си за потенциала на четирите общини от област Сливен за привличане на по-мащабно европейско финансиране през новия програмен период 2021 – 2027 година.

Областният управител коментира и участието си в изготвянето на новия стратегически документ – Интегрирана териториална стратегия на Югоизточния район, включващ областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора. Той подчерта, че благодарение на положените от страна на Областна администрация усилия и личното му настояване, в новата стратегия на ЮИР са включени четири проекта важни за целия регион: изграждането на четирилентов път Сливен – Ямбол, модернизация на ЖП линията Казанлък – Сливен – Зимница, построяването на пътна връзка от град Кермен до Автомагистрала „Тракия“, проектирането и изграждането на Индустриален парк „Източна Тракия“ в град Сливен.

В експозето си областният управител Минчо Афузов посочи още, че провеждането на широки предварителни обсъждания, съгласуването на общинските стратегически документи и намерения за проекти с областните администрации, с териториалните поделения на държавните институции, с бизнеса и гражданите са необходима предпоставка и гаранция за подкрепа, синхрон, ефикасност и прозрачност – както при вземането на решения, така и при осъществяването на проектните дейности.

Конференцията продължи с презентации на четирите общини – Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, за най-значимите инфраструктурни, социални и образователни проекти, реализирани от тях през предходния програмен период и намеренията им за проектни интервенции през новия.

От страна на общините бяха направени предложения за облекчаване на отчетността по програмата „Топъл обяд“ и за повишаване и развиване на капацитета за разработване и управление на проекти в малките общини.

Конференцията в Сливен по проекта на БТА „Европа в България: Общо бъдеще“ бе първата от поредицата подобни конференции в цялата страна.

Предишна АТАНАСОВДЕН Е
Следваща КМЕТОВЕТЕ НА ОБЩИНИТЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН ОБСЪДИХА ПАРТНЬОРСТВОТО СИ ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕКТОРА ПО РИБАРСТВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За да отслабна, приятелката ми ме посъветва да спра кафето, цигарите, сладкото и алкохола. Сега седя и си мисля: – Тя въобще приятелка ли ми е? Откакто започнаха да заменят

Новини Сливен

ДРАМАТИЧНИЯТ ТЕАТЪР В СЛИВЕН ПОСРЕЩА 27 МАРТ С НОВО ЛОГО

В чест на Международния ден на театъра 27 март, Сливенският драматичен театър ще представи своето ново лого. То е изработено от художничката Маргарита Дончева, доктор по изкуствознание и преподавател по

Новини Сливен

ШЕФ ТЕО ПРИВЛИЧА КЛИЕНТИ В „МЕРКАНТО“ 10 С ВКУСНИТЕ СИ ГОЗБИ

Всички го наричат шеф Тео. Майстор – готвачът на магазин „Мерканто“ № 10 на сливенския булевард „Бургаско шосе“ е известен с вкусните си ястия. И голямото разнообразие на готвени храни,