ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ЗАСЕДАНИЕ ЗА СТАТУТА НА ЖП ГАРАТА В НОВА ЗАГОРА
10.10.2022 654 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ЗАСЕДАНИЕ ЗА СТАТУТА НА ЖП ГАРАТА В НОВА ЗАГОРА

Областният управител Минчо Афузов днес взе участие в онлайн заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) към Министъра на културата. Една от точките в дневния ред бе представянето на мотивирано предложение от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ за запазване функцията и адаптиране на т. нар. Приемно здание на ЖП гара – гр. Нова Загора, с оглед последващото издаване на акт за паметник на културата от местно значение.

По време на обсъждането стана ясно, че се предвижда сградата на ЖП гарата в Нова Загора да запази досегашния си архитектурен вид. Едновременно с това идейният проект за реновирането ѝ предвижда редица функционални подобрения, в унисон с актуалните нормативни изисквания за проектиране и строителство на ЖП гари.

Настояването да се съхрани съществуващата сграда, вместо тя да се събори и замени с „модернистична постройка от термопанели“, започна преди няколко години в Нова Загора. Тогава инициативен комитет организира кампания за запазване на старинната постройка. През 2021 г. Минчо Афзов, тогава също в качеството си на областен управител, подкрепи новозагорци и сезира Министерството на транспорта и Министерството на културата за преразглеждане на решението за събаряне на емблематичното здание. На място той покани министъра на културата Велислав Минеков, който се ангажира да направи необходимото за съхраняване сградата на ЖП гарата в Нова Загора в автентичния ѝ вид.

Предишна В КРАК С ВРЕМЕТО ПО СЛИВЕНСКИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЧЕСТВАНЕ НА ТРЕТИ МАРТ – НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В СЛИВЕН

С церемония по издигане на националния флаг на пл. „Хаджи Димитър“, днес в Сливен бяха отбелязани 144 години от Освобождението на България от турско иго. Честването на националния празник събра

Новини Сливен

ТОДОР НАЧЕВ ОТКАЗВА ДА БЪДЕ СЪВЕТНИК, ВЛИЗА ЖИВКО МИНЧЕВ

Тодор Начев – един от големите предприемачи в Сливен, отказва да стане общински съветник. „Ще декларирам това писмено пред Общинската избирателна комисия в близките дни“, заяви пред Sliveninfo Тодор Начев.

Новини Сливен

АТАНАС ЗАФИРОВ: ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР Е СЛАБО ЗВЕНО В СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ

„Ние не слагаме знак на равенство между действията на президента и служебното правителство, все пак става въпрос за две различни институции. Едната е назначила другата, но това не пречи в