ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ: ГЕОРГИ ДАНЧЕВ Е ПРИМЕР ЗА ТОВА, КАКВИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ДНЕС
15.03.2024 600 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ: ГЕОРГИ ДАНЧЕВ Е ПРИМЕР ЗА ТОВА, КАКВИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ДНЕС

Със скромна церемония, навръх 102-та годишнина от рождението на Георги Данчев, днес бе открит мемориал в негова чест. Той се намира в градинката срещу залата по вдигане на щанги, на булеварда, носещ неговото име. На събитието присъстваха областният управител Маринчо Христов, кметът Стефан Радев, президентът на Ротари-клуб Недко Недев, общественици, роднини и близки на легендарния сливенски управленец.

„Георги Данчев е достоен гражданин и пример за това, какви трябва да бъдем днес и летвата, която той постави е доста висока.“, каза в своето слово областният управител, като не пропусна да отбележи всички значими инфраструктурни обекти в региона, реализирани от Данчев. Той каза още, че  онова, което  буди преклонение пред личността на бележития градоначалник е пословичната му скромност и умението да разговаря с хората без да ги дели.

Президентът на клуба Недко Недев откри събитието с кратка реч, в която акцент бе приноса на клуба в опазване паметта и делото на Георги Данчев. Той сподели, че идеята за създаването на паметника е възникнала преди 2 години, като още тогава е започнала и кампания за набиране на средства за изграждането му.

„Надявам се, че с този паметник ще подсказваме на хората в града, че има с какво да се гордеят, имаме какво да пазим, имаме какво да градим.“ каза още той.

В словото си, кметът Стефан Радев нарече бележития управленец „съзидател“ и благодари на Ротари клуб за инициативата и за: „ всички онези инициативи, които изграждат и надграждат Сливен.“

Сред поздравителните слова прозвуча и това на дъщерята на Георги Данчев Антонина Данчева, която благодари на инициаторите, на дарителите и на всички присъстващи, след което отправи и призив: “ Нека всички обичаме Сливен и сливналии, както ги обичаше той“.

В края на церемонията пред мемориала цветя положиха областният управител Маринчо Христов, кметът Стефан Радев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, членове на Ротари клуб, както и семейството му, заедно с неговите внуци, близки и признателни граждани.

Инициативата за изграждането на паметника е на Ротари клуб- Сливен, със съдействието на Община Сливен и дарители, а изработката му е дело на сливенския скулптор Кунчо Кунчев .

Предишна ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ „АРХЕОЛОГИЯ“ НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-НОВА ЗАГОРА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРИКЛЮЧВАТ ЗАСИЛЕНИТЕ РЕМОНТИ ПО ГРАДСКАТА УЛИЧНА МРЕЖА В НОВА ЗАГОРА

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и нейният екип инспектираха ремонтите в гр. Нова Загора на 20 март 2023 г. На приключване са мащабни проекти, в резултат на които

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА МНОГО ПИЯН ШОФЬОР НА АУДИ А7

Водач с алкохол 2,78 промила е установен от полицейски екип в град Нова Загора, при ежедневния контрол по пътна безопасност. На 26 октомври, в 17,05 часа, на ул. „Л.Каравелов“, е

Новини Сливен

ВЕЛИКДЕНСКИ ПОЗДРАВ ОТ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТНИК ИНЖ. ГЕОРГИ СТОЯНОВ

Нека предстоящите светли празници внесат в душите и дома ни нова, още по-силна вяра в нас и в бъдещето. Приемайте и дарявайте с радост обич и уважение близките си и