ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ВЗЕ УЧАСТИЕ В МЕЖДУИНСТИТУЦИОНАЛНА СРЕЩА ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА РАННИТЕ БРАКОВЕ И РАЖДАНИЯ
15.12.2023 1136 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ВЗЕ УЧАСТИЕ В МЕЖДУИНСТИТУЦИОНАЛНА СРЕЩА ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА РАННИТЕ БРАКОВЕ И РАЖДАНИЯ

Областният управител на област Сливен инж. Маринчо Христов бе сред гостите на провелата се вчера в града Междуинституционална среща по проблемите на ранните бракове и раждания, инициирана от Държавна агенция закрила на детето /ДАЗД/.

Срещата беше открита от нейния председател д-р Теодора Иванова, а целта и бе обсъждане на предложения за дейности, които да се реализират на местно и национално ниво, за превенция на ранните бракове и  тенденцията, деца да раждат деца. На форума присъстваха още г-жа Ева Жечева – директор в Дирекция „Права на детето“ към Омбудсмана на България, директори и представители на структурите на Агенцията за социално подпомагане от няколко области в страната, представители на Прокуратурата, Детска педагогическа стая, Регионално управление на образованието – Сливен, Регионална здравна инспекция Сливен, Община Сливен.

Г-жа Нейля Мурад – началник отдел „Мониторинг и контрол – южен“ към Държавна агенция за закрила на детето изнесе данни от направени анализи, според които на територията на сливенска община продължава да има голяма концентрация на малолетни и непълнолетни момичета, които живеят в съжителство и раждат деца в ранна възраст, като за региона се наблюдават и най-високите нива на детска смъртност.

Областният управител изрази пред всички готовност за съдействие и подкрепа от страна на Областна администрация Сливен и обясни, че темата е изключително сериозна и е важно да се прилага дългосрочна и конструктивна програма както и план за действие, чрез които да се работи за ограничаване на тези порочни практики, които отнемат шанса на всяко дете за пълноценно детство, нормална социална среда и достъп до образование. Той отчете важността да се работи с тази общност „отвътре“, със срещи и мероприятия организирани „на терен“ от всички ангажирани с проблема институции.

Показателни случаи от ежедневната практика бяха споделени от д-р Иван Радков – началник АГ отделение, МБАЛ „Хаджи Димитър“, гр. Сливен, и Радостина Димова – главен експерт, ДАЗД,

В дискусията онлайн се включиха и  Весела Банова, психоаналитик и съучредител на Сдружение „Дете и пространство“, както и д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве ( БАСПСЗ), които също споделиха случаи от своя дългогодишен опит и дадоха насоки, които да послужат в работата с тези деца и техните семейства.

В заключение беше обобщено, че е важно за решаване на проблема и приобщаване на ромската общност да се работи в добра координация между институциите, образователни и здравни медиатори, неправителствените организации и представителите общността. Да се работи целенасочено с родителите, да се популяризират добрите примери, да се търсят и надграждат на талантите, уменията и възможностите на децата, за да бъдат привлечени, да се инвестиране в развитието на детските градини с оглед работа с децата от ранна възраст .

Представителите на ДАЗД уведомиха, че се планира провеждане на следваща среща по темата в по-широк състав.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ДЕМОНСТРАЦИОННО ЗАЛЕСЯВАНЕ ПО ОПОС СЕ ПРОВЕДЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДГС-КАРНОБАТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БСП-СЛИВЕН ЩЕ ПРОВЕДЕ ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКАТА ПАРТИЙНА КОНФЕРЕНЦИЯ В СРЕДАТА НА МАРТ

БСП-Сливен ще предложи своите кандидати за членове на Европейския парламент по време на Общинската партийна конференция, която ще се проведе на 16 март. Това съобщиха за Sliveninfo от централата на

Новини Сливен

КМЕТ ЧЕРПИ ЗА РОЖДЕН ДЕН ТОЧНО В 12 ЧАСА НА 12 ДЕКЕМВРИ

Кмет черпи за рожден ден в 12 часа на 12.12. Часът на почерпката е ясен – 12 часа на днешния 12-ти месец от годината. Мястото е кметството на град Кермен.

Новини Сливен

ЕЛЕНА ПЕШЕВА: СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ПОМОГНЕ НА КОТЕЛ

Ние от Българските патриоти настояваме служебното правителство спешно да се намеси и да помогне на Котел да се справи със щетите, причинени от пороя! Към това призова водачът на листата на