ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ БЕ ДОМАКИН НА РАБОТНА СРЕЩА НА ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР С ОБЩИНСКИТЕ КМЕТОВЕ И ПОЛИЦИЯТА

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ БЕ ДОМАКИН НА РАБОТНА СРЕЩА НА ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР С ОБЩИНСКИТЕ КМЕТОВЕ И ПОЛИЦИЯТА

Взаимодействието между местната власт и полицията за осигуряването на обществен ред бе тема на работна среща, проведена на 13 ноември в Сливен по инициатива на министъра на вътрешните работи Младен Маринов.  Домакин на срещата бе областният управител Чавдар Божурски.

Министър Маринов пристигна заедно с началника на политическия си кабинет Михаил Златанов и директора на Главна дирекция „Национална полиция“ гл.комисар Христо Терзийски. Те разговаряха с кметовете на четирите общини, кметове и кметски наместници на села, ръководството на ОД на МВР-Сливен и на районните управления, представители на прокуратурата. „Целта е да начертаем общи действия, за да повлияем на сигурността и реда“, заяви министърът.  Сливен е сред областите с по-голямо етническо разнообразие и е важно във всички населени места да се работи с общностите на базата на диалога и на общите цели, свързани с „малките“ неща, които дразнят всеки: дребните кражби, смущаването на нощната тишина, нарушаването на общинските наредби. Необходимо е да се води диалог докъде е нормата на поведение, допълни още той. Министър Маринов препоръча общините да окажат съдействие в осигуряването на видеонаблюдение не само в градовете, а и в селата, като превенция за опазване на обществения ред.

Общинските кметове направиха няколко предложения.  Кметът на община Сливен Стефан Радев посочи, че съществува проблем с адресните регистрации заради ограниченията за регистрация на един адрес, което води до невъзможност група хора да получат документи за самоличност. Кметът Коста Каранашев отправи молба за осигуряването на високопроходими автомобили за нуждите на полицията в планинската община Котел и за осигуряването на по-голям полицейски състав.  „Имаме нужда от полицейска обходна двойка. Бяхме осигурили 50 хил.лева в нашия бюджет, за да купим два триколесни патролера за обхода, но се оказа, че няма процедура за това“, каза от своя страна кметът на община Нова Загора Николай Грозев и изрази очакване, че с промени във вътрешноведомствената нормативна уредба този проблем може да бъде решен. Кметът на община Твърдица Атанас Атанасов постави акцент върху невъзможността местните администрации да събират глобите по съставените наказателни постановления за нарушения на обществения ред. „При нас се натрупаха близо 50 хил.лева от несъбраните глоби. Има изискване да не се посяга на социалния минимум на гражданите. Но в същото време мисля, че като има нарушение на обществения ред, трябва да има и последици за виновните“, допълни Атанасов. Общинските кметове се обединиха около идеята, че на нарушителите може да не се налага единствено финансова санкция, а и да бъдат задължавани да положат обществено полезен труд.  Идеята подкрепи зам.административният ръководител на Окръжната прокуратура Диана Стоева и пое ангажимент да проучи правните възможности за това.

Представители на местните администрации изразиха готовност да закупят със собствени средства и да предоставят на пътната полиция технически средства за проверка на шофьорите за употреба  на алкохол и наркотици. Кметове на села от община Сливен изразиха тревога от незаконните съжителства с малолетни и непълнолетни и настояха за нормативни промени, тъй като глобите, заложени в механизма за връщането на учениците в училище, не дават очаквания резултат. „Образованието е дългосрочно най-вярното решение. Вярно, че иска много инвестиции от време и пари сега, а резултатът ще го видим след много години. Но това е решението“, отбеляза сливенският кмет Стефан Радев и допълни, че една от стъпките в правилната посока е откриването на първата детска градина в кв.“Надежда“ в Сливен.

Предишна МИНИСТЪР МЛАДЕН МАРИНОВ ПРОВЕДЕ РАБОТНА СРЕЩА С КМЕТОВЕ НА ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ УЧАСТВА В РАБОТНА СРЕЩА, ИНИЦИИРАНА ОТ ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР МЛАДЕН МАРИНОВ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДВОРЪТ НА ДЕТСКА ГРАДИНА „БОЖУР“ „СВЕТНА“

Дворът на детска градина „Божур“ вече е почистен. Няма и следа от дърветата и клоните, останали след санитарната сеч. На всичко отгоре се появиха нови пейки и пързалки за децата.

Новини Сливен

НАЙ-НОВИЯТ РИБАРСКИ МАГАЗИН В СЛИВЕН ВИ ОЧАКВА

Най-новият рибарски магазин в Сливен очаква многобройните любители на риболова. „На практика предлагаме всичко за едно приятно преживяване край реката или друг воден басейн – топчета, захранки, въдици, куки, воблери,

Новини Сливен

ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ ПЕПА ЧИЛИКОВА ОТКРИ СПЕЦИАЛИЗИРАНО ОБУЧЕНИЕ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ТРАФИКА НА ДЕЦА С ЦЕЛ СЕКСУАЛНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ

В Сливен се проведе специализирано обучение за професионалисти, на тема „Противодействие на трафика на деца с цел сексуална експлоатация чрез Интернет”, с лектори Ралица Михайлова: психолог – експерт към Националния

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

five × 3 =