ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ БЕ ГОСТ НА ТРАДИЦИОННИЯ ВОДОСВЕТ НА АРМЕЙСКИТЕ ЗНАМЕНА
06.01.2024 1265 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ БЕ ГОСТ НА ТРАДИЦИОННИЯ ВОДОСВЕТ НА АРМЕЙСКИТЕ ЗНАМЕНА

Днес, на празника Богоявление(Йордановден), пред новооткритата църква “Св. Петка“ се извърши водосвет на бойното знаме на Център за подготовка на специалисти и на представителните знамена на 61 танков батальон и на 2 танков батальон от състава на ЦПС-Сливен.

Гости на церемонията бяха областният управител инж. Маринчо Христов, командирът на военно формирование 22220 полк. Любомир Вачев, заместник-кметът на Община Сливен -Стоян Марков, председателят на общинския съвет – Димитър Митев, представители на Военно окръжие-Сливен и Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Водосветът бе отслужен от свещеник Йоан Петров от храм „Св. Петка“.

Областният управител Маринчо Христов поздрави всички военнослужещи и гости, присъстващи на тържествения ритуал, като припомни, че началото на тази традиция е поставено още през 917 г. преди битката при Ахелой.

„Историята говори, че нашата армия няма нито едно пленено знаме, което е доказва, че българският войник е роден да побеждава, а не да губи!“ каза още в словото си Маринчо Христов.

Той честити на всички настъпилата 2024 год., като нарече тя да бъде мирна и благодатна, а на армейците пожела да бъде благословен пътят, който са избрали да извървят, като съвременни бранители на родината.

Тържествената церемония приключи с химна на Република България, изпълнен от Военният духов оркестър.

На 06.10.1950 г с Указ № 532 на Президиума на Народното събрание е зачислено и бойното знаме на сливенското военно формирование 22220.

Според каноните на църквата то се освещава само веднъж, при даряването му на военния отряд, а на празника Богоявление, след Великия водосвет се благославят и знамената- светини в Българската армия, с което се призовава Божията помощ и закрила на православния ни народ и неговото войнство.

 

Предишна КОСТА КАРАНАШЕВ: ПРИ ПОЛУЧАВАНЕ НА ФИНАНСИРАНЕ ОБЩИНА КОТЕЛ ИМА ГОТОВНОСТ ОЩЕ ОТ ДРУГАТА СЕДМИЦА ДА ЗАПОЧНЕ РАБОТА ПО 4 ОТ ГОЛЕМИТЕ СИ ПРОЕКТА
Следваща БОЙНОТО ЗНАМЕ НА ВОЕННО ФОРМИРОВАНИЕ 22 220 БЕ ОСВЕТЕНО ПРЕД НОВИЯ ХРАМ „СВЕТА ПЕТКА“ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: СТРОИТЕЛСТВОТО НА ХРАМОВЕ Е ИСТИНСКО ДУХОВНО ВЪЗРАЖДАНЕ

Откриване на храм ,,Св. преп. Параскева – Петка Българска“ се състоя днес на Петковден в Сливен. Събитието бе очаквано с нетърпение от православните християни в общината. Откриването извърши Агатополски епископ

Новини Сливен

ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПРАСКОВИ ОТ СЛИВЕНСКО ГОТВЯТ ПРОТЕСТ

Производители на праскови от региона на Сливен готвят протест заради ниската изкупна цена на плода, научи Sliveninfo. Акцията се планира за идната седмица пред основната фирма, която изкупува праскови в

Новини Сливен

МОТОРИСТ С ЯМАХА СЕ НАТРЕСЕ В ПАТРУЛКА

Служители на участък „Надежда“ са задържали 34-годишен мотоциклетист, който при опита да избегне полицейска проверка е ударил патрулен автомобил. Около 21,20 часа, на 6 май, на булевард „Стефан Караджа“  34-годишният