ОБЛАСТНИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП – СЛИВЕН ПОИСКА ОСТАВКАТА НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА
21.03.2024 916 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП – СЛИВЕН ПОИСКА ОСТАВКАТА НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Членове на Националния съвет на БСП се обявиха за смяна на лидера на партията Корнелия Нинова и „единение на лявото политическо пространство в България“. Това става ясно от тяхна позицията, изпратена до медиите, подписана от 49 души, сред които бившите министри в кабинета „Станишев“ Емилия Масларова, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, бившият кмет на Смолян Дора Янкова и председателят на софийската организация на БСП Иван Таков и Калоян Паргов, който заемаше тази позиция преди него.

До лятото на миналата година Асен Гагаузов беше член на Изпълнителното бюро на БСП на национално ниво. Тогава той си подаде оставката, след като „Позитано“ – 20 отстрани Минчо Афузов като кандидат за кмет на партията. Асен Гагаузов е дългогодишен ръководител на областната структура на социалистите в Сливен.

Ето и пълният текст на позицията на членове на Националния съвет на БСП:

„Ние, долуподписаните членове на Националния съвет на Българската социалистическа партия, споделяме нарастващата в партията и обществото голяма тревога за състоянието, в което се намира днес.

От една страна, постоянно сме свидетели на публични изявления, сигнали и вътрешнопартийни спорове за системно и последователно развиващи се негативни процеси в партийните структури в цялата страна, водещи до тяхното идейно-политическо, организационно и кадрово обезсилване и обезличаване. И в резултат – постоянно намаляване през последните години на електоралната подкрепа и отстъпление от заемани от партията в миналото позиции.

От друга страна, пропагандно сме заливани със самодоволните изявления на Корнелия Нинова и близкото ѝ обкръжение за това, че партията се намира в добра кондиция и е авторитетна и силна опозиция. Едновременно с това – от гръмовните им обвинения и безпрецедентни за партията наказателни действия срещу отделни дейци и цели организации, които са си позволили да имат различно мнение и да изразят несъгласие с водената от тях политика.

Последен красноречив пример за тази линия са „решенията“ на НС на БСП от 25 февруари т. г. за отстраняване на ръководствата на градския и районните съвети на БСП и за провеждане на пълен цикъл на отчет и избори в Софийската партийна организация. „Решение“, взето от Националния съвет без уставни основания и против политическата логика.

Последвалите от неговото насилствено и противоуставно налагане през последните дни процеси в Софийската градска партийна организация показват, че то е част от последователната политика за унищожаване на силните организации на БСП, а и на цялата партия.

На 20 януари беше взето друго такова решение и с гласовете на реално присъстващи на заседанието около 60 членове на НС на БСП бяха изключени 40 социалисти от Шумен и Сливен за това, че се опитаха да реализират колективното мнение на организациите при определяне на кандидатурите на БСП за местните избори. Отново с липса на кворум бяха приети „решения“ за провеждане на пълен цикъл отчети и избори в Благоевград, Шумен, Сливен.

А в последното „решение“ наред със София и в Бургас. Това е поредната пряка намеса на К .Нинова и ИБ, уж чрез подкрепата на НС, в работата на местните организации на БСП с цел да се премахнат несъгласните с тяхната политика и да се наложат удобните им кадри. Преди години същото се случи и в Перник, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Казанлък, Харманли и в много други общини. Резултатите видяхме на местните избори през есента на 2023 г.

Ние категорично заявяваме, че няма да продължаваме да бъдем нечутата част от членовете на НС и по този начин да подкрепяме тази разрушителна политика, която цели да омаломощи БСП. Не можем да продължаваме по този път, свел до 9% електоралната подкрепа за БСП и превърнал я в опозиция, от която не зависи нищо. С продължаващото вътрешно разединение и противопоставяне в БСП тя не може да претендира за водеща роля в навечерието на изборите за Европейски парламент. Нужно е единение на левите политически сили в България!

Всички наши досегашни опити да се противопоставим на налаганите през последните няколко години политика и начин на работа на НС на БСП не дават резултат. Ние не можем и не искаме да бъдем съпричастни с това поведение и тези действия на ръководството на БСП.

Не можем повече да мълчим и да бъдем параван, зад който това ръководство да налага силово недемократичен стил и методи на работа, да провежда авторитарен диктат върху дейността на местните партийни организации, да принизява Националния съвет и да го използва за личните цели на председателката на БСП.

Да върнем БСП към нейните корени, към нейната идеология и морал, защото вече малцина ни разпознават като социалистическа партия. Да върнем в БСП демократичните принципи на структурно изграждане на партията, където всяка една от организациите: общинска, областна, национална, да има своите конкретни ангажименти, отговорности и свобода да провежда политика в общините и районите! Да възстановим колективните принципи на работа и управление в БСП!

Това ще стане единствено и само с усилията на всички социалисти и на партийните организации по места.

Трябва да кажем:

НЕ на политиката, която компрометира социалистическата идея и унищожава авторитета на Партията!

Категорично да се противопоставим на опитите за трети противоуставен мандат на Корнелия Нинова!

Само с ново ръководство на БСП и с активните усилия на общинските организации ще изпълним отговорната политическа цел – запазване на социалистическата идея и единение на лявото политическо пространство в България!

Предстоят ни избори – Европейски, а може би и за Народно събрание, които са последният шанс за БСП да покаже, че е алтернативата на пагубната политика на управляващата „сглобка“!

ВРЕМЕ Е ЗА СПАСЯВАНЕ НА БСП!“

 

Предишна КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ СЕ СРЕЩНА С МИТРОПОЛИТ ЙОАН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАПОЧВА ПОРЕДНА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНА КАСТРАЦИЯ НА ДОМАШНИ ДВОРНИ ЖИВОТНИ

В Сливен ще се проведе единадеста поредна кампания по безплатна кастрация на домашни дворни кучета и котки. Тя ще започне на 29 март и ще продължи до 1 април. Процедурите

Новини Сливен

ОТКРАДНАХА МАЗДА В СЕЛО ГЛУШНИК

Полицейски служители от участък „Петолъчка“ разследват кражба на лек автомобил, заявена вчера в РУ-Сливен. През нощта на 3 срещу 4 януари неизвестен извършител противозаконно е отнел лек автомобил „Мазда 6“,

Новини Сливен

МЪЖКО ХОРО В СЛИВЕН МАЙ ЩЕ ИМА

Мъжко хоро в Сливен май ще има, въпреки противоепидемичните мерки. Репортер на Sliveninfo засне днес следобед камион с чували, пълни с пясък край мястото в кв. „Кольо Фичето”, където по