ОБЛАСТНИЯТ КРИЗИСЕН ЩАБ ПРОВЕДЕ ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ
юли 3, 2020 1231 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ КРИЗИСЕН ЩАБ ПРОВЕДЕ ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ

Областният кризисен щаб проведе извънредно заседание на 3 юли с участието на ръководителите на здравните институции, болничните заведения, на съсловните организации и ръководствата на общините. Повод за заседанието е създалата се през последните дни динамична обстановка с разпространението на коронавируса в областта, заяви областният управител и председател на щаба Чавдар Божурски.

Към момента инфекциозните отделения в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и военната МБАЛ – Сливен са заети в пълния си капацитет.  Здравната система в Сливен изпитва необходимост от допълнителни триажни легла, съобщиха участници в заседанието.

Представители на болничните заведения с Ковид-отделения и на Центъра за спешна медицинска помощ настояха за по-активното съдействие на общопрактикуващите доктори, за да се прецизира и намали броят на чакащите за хоспитализиране пациенти. Като пример за  ефективна работа в това отношение бе посочена дейността на общопрактикуващия лекар в най-гъсто населения квартал в Сливен д-р Деян Колев, както и на други негови колеги с практики в града.  Здравната система изпитва значителна нужда да се създаде подходяща организация в ДКЦ-тата, за да може създадените изолатори да станат действащи. В тях да се преглеждат съмнителни за коронавирус пациенти, да им се назначават изследвания и да бъдат насочвани при необходимост за лечение в домашни или болнични условия.

На заседанието бяха взети следните решения:

Още в началото на следващата седмица представители на РЗИ ще проведат срещи с общопрактикуващите лекари във всички ДКЦ-та и с техните управители, съвместно с ръководството на съсловната им организация, за да обсъдят работата със съмнителни за инфекцията пациенти и дейността на изолаторите.

РЗИ ще окаже съдействие на болниците да бъдат сключени договори с допълнителни лаборатории за PCR-тестове,  които да работят и през почивните дни.

Петте триажни легла в частната МБАЛ „Царица Йоанна“ започват прием на съмнителни пациенти от днес, 3 юли.

Триажно отделение за Ковид-19 няма да бъде отворено в частната МБАЛ „Хаджи Димитър“. В отделенията й  са разкрити триажи, където ще могат да се лекуват положителни за Ковид-19 пациенти с друго основно заболяване, които нямат  пневмония.

Данните в националната система показват, че новите случаи на коронавирусна инфекция в Сливенска област са 6, като сред тях има двама лекари от различни лечебни заведения. Петима от болните са от Нова Загора, един – от Сливен.

На 2 юли съвместните екипи на РЗИ, ОДБХ и ОД на МВР, създадени по указания на областния управител Чавдар Божурски, са извършили 15 проверки. 23 самостоятелни проверки са осъществили инспекторите от РЗИ. Нарушения не са констатирани.

 

Предишна ОДМВР - СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 141 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

40 РАЗПОРЕЖДАНИЯ ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ НА ИЗЛЕЗЛИ ОТ УПОТРЕБА И ИЗОСТАВЕНИ АВТОМОБИЛИ СА ИЗДАДЕНИ В СЛИВЕН ЗА 2017 Г.

40 разпореждания за преместване на изоставени или излезли от употреба  МПС са издали през 2017 г. инспекторите от отдел „Екология“ в Община Сливен. Те са били върху общинска или държавна

Новини Сливен

ПОЛИЦИЯТА В СЛИВЕН БИЛА ЗА ПРИМЕР НА ПОЛИЦИЯТА В БУРГАС, СПОРЕД СВЕТОВНАТА БАНКА

Областите с по-висока престъпност имат по-ниска разкриваемост на престъпленията. Това показва анализът на Световната банка за състоянието на МВР, който е поръчан от правителството. Според резултатите това са Варна, Бургас и Пловдив

Новини Сливен

СЛИВЕН Е ДОМАКИН НА НАЦИОНАЛНИЯ КОЛЕДЕН ТУРНИР ПО ДЖУДО ЗА ДЕЦА

В спортна зала „Васил Левски“ днес се провежда традиционният коледен турнир по джудо за деца. Тази година той е благотворителен и е в подкрепа на 10-годишно дете с тежко заболяване,