ОБЛАСТНИЯТ И ЗАМЕСТНИК-ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ УЧАСТВАХА В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И УНИЦЕФ
21.04.2023 625 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ И ЗАМЕСТНИК-ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ УЧАСТВАХА В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И УНИЦЕФ

Областният управител Минчо Афузов и неговият заместник Антоний Андонов взеха участие в международна конференция на тема „По-добро бъдеше за децата“, която се проведе  в хотел „София Балкан Палас“ в столицата. Конференцията е заключително събитие по Фаза III от подготвителните действия на ЕС по Европейската гаранция за детето,.

Целта на конференцията бе да се обобщят резултатите от практическо тестване на Европейската гаранция за детето, което започна през 2020 година. Тогава Европейската комисия, в партньорство с регионалния офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия, стартира пилотни проекти в 7 държави членки. В четири от тях – България, Гърция, Италия и Хърватия, бяха разработени модели на услуги и интервенции с фокус върху четири целеви групи: деца с увреждания, деца живеещи в семейства в уязвимо положение, деца живеещи в институции и деца на бежанци и мигранти. В България проектът „Европейска гаранция за детето“ се реализира в областите Сливен, Бургас и Стара Загора. Област Сливен бе единственият партньор, който работи по всички компоненти на проекта и във всичките четири общини: Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Нееднократно представители на УНИЦЕФ подчертаваха високата си оценка за постигнатите в област Сливен практически резултати.

Ето защо на форум днес, в който участваха високопоставени представители на Европейската комисия, Комитета на ООН за правата на детето, Регионален офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия, евродепутати, посланици, министри и национални координатори от държавите партньори, изказването на областния управител на Сливен – г-н Афузов, бе прието с подчертано внимание и интерес. В аналитичното експозе, освен кратко обобщение за постигнатите резултати и добри практики, бяха очертани и някои от съществените предизвикателства пред териториалната власт и местната общност в област Сливен – високата детска смъртност, ниския социален и образователен статус на голяма част от населението, ранните бракове, феномена „деца раждат деца“ и не на последно място – гарантирането на устойчивост за пилотните модели, доказали своята полза и хуманност, с приоритет върху осигуряването на продължаващи патронажни здравни грижи за бременните жени и младите майки с деца.

В рамките на проекта „Европейска гаранция за детето“, за периода от месец октомври 2020 до месец септември 2022 година, служителите в Центъра за майчино и детско здраве в град Сливен са извършили общо 20 599 посещения на терен. 3 515 семейства с 4 320 деца на възраст от 0 до 3 години са получили индивидуална подкрепа, от тях – 687 семейства и 1 433 деца в несигурна семейна среда. 654 деца са били насочени към специалисти, 201 деца са получили съдействие за регистрация и контакт с общопрактикуващ лекар или педиатър. 216 семейства са били подкрепени за достъп до социални услуги. 1050 бременни жени са получили подкрепа за достъп до пренатални грижи, от тях – 610 в несигурна семейна среда или без здравно осигуряване. 706 деца на 9-месечна възраст, 709 деца на 18-месечна възраст и 50 деца на 30-месечна възраст са преминали през скрининг на детското развитие. По проекта са проведени многобройни целеви обучения за здравни, образователни и социални специалисти, осигурени са оборудване и пособия за осем детски градини от всички общини на област Сливен, назначени са специалисти за работа с деца със специални образователни потребности.

След изказването си на конференцията, в лични срещи г-н Афузов получи специални поздравления за постигнатите резултати и за участието на Областна администрация като партньор и модератор на процесите и дейностите по проекта „Европейска гаранция за детето“.

„Вложени бяха много труд и всеотдайност в реализацията на този проект. Затова искам да изразя своята признателност, респект и огромна благодарност към всички хора, които участваха в него – от Центъра за майчино и детско здраве, от медицинските, образователни и социални институции и заведения, от общинските администрации, от Областна администрация. Този проект е недвусмислено доказателство, че когато има общи и еднопосочни усилия, са постижими всички цели, има осезаеми резултати“, каза след конференцията „По-добро бъдеше за децата“ областният управител на Сливен.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ГЕОРГИ СТ. РАКОВСКИ" ОТБЕЛЯЗА ПАТРОННИЯ СИ ПРАЗНИК

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ ПОЗДРАВИ СТУДЕНТИТЕ ЗА ПРАЗНИКА ИМ

Областният управител Минчо Афузов поздравява студентите с техния празник – Осми декември. „Сливен е сред градовете, в които всяка есен звучи студентския химн. За нас това е привилегия, защото младите

Новини Сливен

ПИЯН ШОФЬОР УБИ 16-ГОДИШНО МОМИЧЕ НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА В СЛИВЕН

Пиян шофьор уби 16-годишно момиче на пешеходна пътека в Сливен.  Днес в 04,00 часа е получен сигнал за възникнало тежко пътно произшествие на бул.”Бургаско шосе”  в град Сливен. Лек автомобил

Новини Сливен

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОКАНИ МИНИСТЪР БАЛТОВА ЗА ПОСЛАНИК НА СЛИВЕН В РАЗВИТИЕТО НА ТУРИЗМА

Областният управител Минчо Афузов покани служебния министър на туризма Стела Балтова да стане посланик на Сливен пред служебното правителство за разрешаването на проблеми, свързани с развитието на туристическия отрасъл в