ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН СТАРТИРА КОНКУРС ЗА ПОСЛАНИЕ, КОЕТО ДА БЪДЕ ВГРАДЕНО В ПИЛОН „РОЖЕН“
09.01.2023 539 Прегледи

ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН СТАРТИРА КОНКУРС ЗА ПОСЛАНИЕ, КОЕТО ДА БЪДЕ ВГРАДЕНО В ПИЛОН „РОЖЕН“

Пилон „Рожен“ е национална инициатива, която се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Тя включва кампания за набиране на средства и издигане на най-голямото българското национално знаме на Роженските поляни – като символ на националното единение. В постамента на монументалното съоръжение ще бъдат вградени 28 кратки послания от 28-те административни области на България под мотото „От българите днес – за българите утре“.

Пилон „Рожен“ ще бъде най-високият в Европейския съюз и ще се издига на внушителната надморска височина от 1430 метра. Така българското знаме ще се вижда от километри разстояние. Пилонът на знамето ще бъде висок 111 метра, а самият флаг ще е с размерu 25 х 40 метра и с обща площ 1000 кв. метра.

В основата на Пилон „Рожен“, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, ще бъдат вдълбани двадесет и осемте послания. Всяко от тях ще бъде гравирано на мястото на съответната област и ще остане за бъдещите поколения.

Във връзка с общонационалната инициатива, под егидата на областния управител Минчо Афузов, стартира конкурс за послание на тема: „От жителите на област Сливен днес – за нашите потомци утре!“. Конкурсът се провежда със съдействието на Регионалното управление на образованието и четирите общини на областта.

Според регламента всяко послание трябва да бъде оформено като текст съдържащ до седем думи.

В конкурса за послание могат да участват всички жители на област Сливен, групово или индивидуално. Желателно е посланията да са със специфичен регионален акцент.

Посланията трябва да бъдат получени до 20 февруари 2023 г. на електронен адрес: pr2.regionsliven@gmail.com .

Посланието, което ще бъде вградено в постамента на Пилон „Рожен“ от името на Сливенска област, ще бъде избрано от комисия, председателствана от областния управител и включваща представители на Регионалното управление на образованието, местната власт и културни институции от област Сливен.

Предишна КМЕТЪТ НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ПОДНЕСЕ ЛИЧНИ ПОЗДРАВИ НА ИМЕНИЦИ ПО ПОВОД ИВАНОВДЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИЗБИРАТ ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА НОВИЯ МЕСТЕН ПАРЛАМЕНТ НА ПЪРВАТА МУ РЕДОВНА СЕСИЯ В ЧЕТВЪРТЪК

Новият общински съвет в Сливен ще проведе първата си редовна сесия на 28 ноември. Общо пет точки са включени в дневният ред на сесията. Сред тях са избор на заместник-председатели

Новини Сливен

ПРЕСЛАВА ДОБРЕВА ОТ СЛИВЕН СПЕЧЕЛИ ЗЛАТЕН МЕДАЛ НА ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО ПО КАРАТЕ

На 5 и 6 април залата на НСА в София се оказа малка да побере над петстотинте каратеки от 33 клуба от цяла България дошли да премерят сили в Държавното

Новини Сливен

ЧЕТИРИМА ЗАГИНАХА ПРИ УДАР НА БМВ В КАРУЦА КРАЙ СЛИВЕН

Четирима души загинаха, след като мощен джип БВМ Х6 удари каруца край Сливен. Драмата се разиграва в 3 часа сутринта на Гергьовден на шосето от Сливен към кръговото при село