ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН ПОДКРЕПИ ПЕТИТЕ ЧЕТЕНИЯ ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ

ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН ПОДКРЕПИ ПЕТИТЕ ЧЕТЕНИЯ ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ

В навечерието на Деня на Съединението в село Медвен се проведоха Петите национални четения, посветени на Захарий Стоянов. Инициатор за провеждането на превърналия се в традиция ежегоден форум е г-жа Димитринка Петкова, бивш заместник-областен управител на Сливен.

Сред гостите на събитието бе и областният управител Марин Христов, който изнесе кратко слово, в което изрази надежда, че:“ четенията ще бъдат повод за повдигане на националното самочувствие на всички българи от факта, че са потомци на един изключителен родолюбец, който оставя своя отпечатък в историята с борбения си дух и жаждата за национална единност и независимост“.

Във форума взеха участие ученици, историци, научни дейци, музейни специалисти и изследователи, сред които проф. Пламен Павлов, проф. Виолета Русева-Великотърновски университет, Татяна Султанова-депутат от Продължаваме промяната, писателят Любомир Котев, оперната прима Татяна Шиварова, която зарадва всички със свои изпълнения и получи цветя лично от областния управител.

В рамките на събитието бяха наградени и отличилите се участници в конкурса за есе: “Захарий Стоянов-летописецът на Националната революция“.

Бяха изнесени и много исторически факти от живота, творчеството и дейността на бележития българин. Гостите бяха запознати с малко известни факти от биографията му на деец и летописец на национално-освободителните борби, довели до Освобождението и Съединението на България.

По традиция Петите по ред четения приключиха с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов.

Предишна ПОЗДРАВ НА КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА ПО ПОВОД СЪЕДИНЕНИЕТО ОТ 1885 Г.
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЪОБЩЕНИЕ ОТ „ТОПЛОФИКАЦИЯ – СЛИВЕН“ ЕАД

„Топлофикация-Сливен“ЕАД уведомява своите клиенти от кварталите: „Младост“; „Дружба“; „Българка“ и „Сини камъни“, че на 21.08.2019г. от 09,00ч. до 22,00ч. няма да имат битова гореща вода, поради отстраняване на възникнали аварии

Новини Сливен

ВАЛЯ РАДЕВА БЕ ПРЕИЗБРАНА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА АСОЦИАЦИЯТА НА СЕКРЕТАРИТЕ НА ОБЩИНИ В БЪЛГАРИЯ

Секретарят на община Сливен Валя Радева беше избрана повторно и единодушно за председател на Управителния съвет на Националната асоциация на секретарите на общини в Република България за мандат 2022-2026 г.

Новини Сливен

ИНТЕРАКТИВЕН УРОК ЗА КИРИЛО-МЕТОДИЕВОТО ДЕЛО БЕ ПРЕДСТАВЕН В ППМГ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“

По покана на ППМГ “Добри Чинтулов“ на 11 април 2019 година екип от учени от Института за български език към БАН проведе открит интерактивен урок с учениците от 8. клас