ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПРОВЕДЕ ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ ЗА 2024Г
24.01.2024 488 Прегледи

ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПРОВЕДЕ ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ ЗА 2024Г

Днес в Областна администрация Сливен се състоя първото за 2024 година заседание на Областната комисия по безопасност на движението, председателствано от областния управител инж. Маринчо Христов.

В него участие взеха представители на четирите общини на територията на областта,  представители от отдели „Охранителна полиция“ и „Пътна полиция“ на ОД на МВР-Сливен,  началникът на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и представители от Областно пътно управление, териториалното поделение на ДА „Автомобилна администрация“, Регионалното управление на образованието, Регионалната здравна инспекция, Центъра за спешна медицинска помощ, Областния съвет на БЧК, общинската транспортна фирма „Пътнически превози” ЕООД, Съюза на българските автомобилисти и Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка в Сливен.

Участниците приеха единодушно годишния доклад по безопасност на движението за 2023 г. и годишната областна план-програма за 2024 г.

По време на заседанието бяха изнесени данни за пътнотранспортния травматизъм, от които стана ясно, че за последното тримесечие на 2023г. са настъпили общо 40 тежки ПТП, като броят на жертвите е общо 8 – 7  от тях са били водачи на МПС,  а 1 човек е убит на пешеходна пътека.

От общо 8- 7 са загиналите на територията на Община Сливен и 1 в Нова Загора.

Ранените са общо 56 души.

За същия период на 2022г., броят на тежките ПТП е 31, загиналите са 2, а броят на ранените е 34.

От Община Сливен отчетоха, че за периода на четвъртото тримесечие на 2023 г., на територията й  са извършени множество ремонтни дейности, основните от които са : монтиране на 24 пътни знаци, възстановяване на маркировката на ул. „Г. С. Раковски“, бул. „П. Хитов“, ул. „Г. Икономов“, ул. „Хр. Смирненски“, полагане на маркировка с двукомпонентна боя по булевардите  „Ст. Стамболов“ от края на бул. „П. Хитов“ до бул. „Г. Данчев“. Също така са подновени  19 бр. пешеходни пътеки и е премахната на растителност около някои общински пътища.

Областният управител предложи да се обърне внимание на цялостната маркировка и възможността тя да се полага единствено с по-устойчивата на атмосферни влияния двукомпонентна боя.

От отдел “Охранителна полиция“ на Областна дирекция на МВР – Сливен, акцентираха върху необходимостта от поставянето на видео наблюдение на най-невралгичните възлови кръстовища, което  дава възможност за прецизно извеждане на детайли от извършени на пътя нарушения, сред които най-често е преминаването на червен сигнал на светофарните уредби, което трудно се доказва без наличието на видео запис.

От ОПУ информираха за извършена подготовка за зимно поддържане на пътищата през  четвъртото тримесечие на миналата година, както и за направени кърпежи по пътя Котел-Омуртаг и Кипилово-Котел.

Отстранена е растителността около пътните платна и е извършено почистване на т.нар. джоб-стени. Подновена е маркировката по пътя от Нова Загора към прохода Хаинбоаз.

инж. Маринчо Христов апелира, ОПУ да обърне специално внимание на пътя  Кипилово- Котел, който ще бъде и алтернативен маршрут при планирания ремонт на пътя от Стара река към Табелите.  Според неговите думи, в конкретен участък от това трасе са налице сериозни пропадания създаващи реална предпоставка за пътнотранспортни произшествия.

В хода на заседанието, останалите три общини от областта също докладваха за извършените през 2023 година ремонти на пътни участъци и представиха плановете си за пътна и улична рехабилитация през 2024 година.

Коментираха се и възможностите за обезопасяване и снижаване на риска от тежки ПТП в най-опасните участъци от пътнотранспортната мрежа на област Сливен.

В края на заседанието бяха представени и основни акценти от планираните мерки и дейности за 2024 г свързани с безопасността на движението.

Предишна ПОЛИЦАИ ПРЕСЛЕДВАХА НАРУШИТЕЛИ С АВТОМОБИЛИ И РАЗПЪВАХА ЛЕНТИ С ШИПОВЕ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОСИГУРЕНИ СА ДЕЗИНФЕКТАНТИ, ПРЕДПАЗНО ОБЛЕКЛО И МАСКИ В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА НА ОБЩИНА СЛИВЕН

Намаляват сигналите от граждани за нарушаване на мерките във връзка с неразпространението на коронавирус в община Сливен, стана ясно от редовното заседание на Общинския кризисен щаб. В понеделник и вторник

Новини Сливен

ИЗВЕСТНИ СА НОСИТЕЛИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „К. КОНСТАНТИНОВ“ ЗА ПРИНОС В ДЕТСКОТО КНИГОИЗДАВАНЕ ЗА 2019Г.

Днес, 8.05.2019г., на специална пресконференция в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен, журито за определяне на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2019г. с председател – Луизина Савкова

Новини Сливен

ПРАЗНИК НА ХИМИЯТА В СЛИВЕН

Сдружението на учителите по химия „Ломоносов“ Сливен отбеляза 150 години от създаването на Периодичната система. Под ръководството на учителите Лидия Димитрова и Женя Кожева учениците от ППМГ „Д. Чинтулов“ бяха