ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В СЛИВЕН КАНИ ГИМНАЗИСТИ ДА УЧАСТВАТ В КОНКУРС, ПОСВЕТЕН НА 200 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАКОВСКИ

ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В СЛИВЕН КАНИ ГИМНАЗИСТИ ДА УЧАСТВАТ В КОНКУРС, ПОСВЕТЕН НА 200 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАКОВСКИ

Национален ученически конкурс за есе, посветен на 200 години от рождението на Георги Ст. Раковски /1821 – 1867 г./, обяви областната администрация в Сливен в партньорство с РУО – Сливен, Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен, историческите музеи в Котел и Нова Загора, съобщиха от областната администрация.  Мото на конкурса е известната мисъл на първия национален идеолог и революционер: „Любовта към Отечеството превъзхожда всички световни добрини“.  В него могат да участват ученици от профилираните, професионалните и средните училища в страната. Поканени за участие са и ученици от Болградската гимназия в Бесарабия, днешна Украйна.  Тя е първата българска гимназия, разкрита през Възраждането. Активно съдействие оказва самият Георги Раковски. От 1999 г. училището носи името на националния герой. В гимназията се изучават задълбочено български език, българска история и литература.

Участниците в конкурса могат да работят и по своя тема, свързана със зададената от конкурса.  Разработките трябва да са с обем до 6000 знака. Крайният срок за получаването им е 15 октомври, в два екземпляра, на адреса на областната администрация в Сливен – ул. „Димитър Добрович“ 3, зам.областен управител Д. Петкова, за конкурса.  Изискване към участниците е всяка творба да съдържа трите имена на автора, клас, училище, населено място, телефон, електронен адрес, снимка, както и име на научния ръководител с неговия телефонен номер и декларация от родителя, че дава съгласие за публикуване на снимката и на конкурсната творба в специален сборник с есетата от конкурса.

Целта на конкурса е да даде своя принос в превръщането на 2021 г. в година на Раковски; да спомогне за по-отчетливото открояване на мястото му в националния пантеон на заслужитилите доблестни синове на България в над 1300-годишната ни история.

Жури от специалисти, излъчени от организаторите, ще определи най-добрите творби. Наградите на отличените автори ще бъдат връчени на 1 ноември, Ден на народните будители.

 

Предишна 231 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА СЕДМИЦА
Следваща СЛИВЕН БЕ ДОМАКИН НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ШАХ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 151 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ЧЕТНИЦИ ОТ ЧЕТАТА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА

Община Сливен ще отбележи 151 години от гибелта на четници от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. В село Божевци ще бъде отслужена Заупокойна молитва в памет на жертвите.

Новини Сливен

КАРДИОЛОЗИ ОТ ДКЦ I В МАЩАБНА КАМПАНИЯ СРЕЩУ СЪРДЕЧНО-СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

На 29 септември 2018г., от 10 до 16ч., в парка пред храм св. Димитър (Попската градина) ще бъде разположен пункт, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията, ще

Новини Сливен

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: „ДЕМОНТИРАНЕТО НА МОДЕЛА „БОРИСОВ“ Е ВАЖНА ЗАДАЧА, НО НЕ ТРЯБВА ДА СТАВА ЗА СМЕТКА НА ЕДИНСТВОТО НА НАЦИЯТА“

Републиканци за България проведе среща с ръководните структури на партията. Сливен бе представен от областния координатор, Недко Недев. На нея бяха обсъдени организационни въпроси свързани с предстоящите предсрочни парламентарни избори