ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В СЛИВЕН КАНИ ГИМНАЗИСТИ ДА УЧАСТВАТ В КОНКУРС, ПОСВЕТЕН НА 200 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАКОВСКИ

ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В СЛИВЕН КАНИ ГИМНАЗИСТИ ДА УЧАСТВАТ В КОНКУРС, ПОСВЕТЕН НА 200 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАКОВСКИ

Национален ученически конкурс за есе, посветен на 200 години от рождението на Георги Ст. Раковски /1821 – 1867 г./, обяви областната администрация в Сливен в партньорство с РУО – Сливен, Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен, историческите музеи в Котел и Нова Загора, съобщиха от областната администрация.  Мото на конкурса е известната мисъл на първия национален идеолог и революционер: „Любовта към Отечеството превъзхожда всички световни добрини“.  В него могат да участват ученици от профилираните, професионалните и средните училища в страната. Поканени за участие са и ученици от Болградската гимназия в Бесарабия, днешна Украйна.  Тя е първата българска гимназия, разкрита през Възраждането. Активно съдействие оказва самият Георги Раковски. От 1999 г. училището носи името на националния герой. В гимназията се изучават задълбочено български език, българска история и литература.

Участниците в конкурса могат да работят и по своя тема, свързана със зададената от конкурса.  Разработките трябва да са с обем до 6000 знака. Крайният срок за получаването им е 15 октомври, в два екземпляра, на адреса на областната администрация в Сливен – ул. „Димитър Добрович“ 3, зам.областен управител Д. Петкова, за конкурса.  Изискване към участниците е всяка творба да съдържа трите имена на автора, клас, училище, населено място, телефон, електронен адрес, снимка, както и име на научния ръководител с неговия телефонен номер и декларация от родителя, че дава съгласие за публикуване на снимката и на конкурсната творба в специален сборник с есетата от конкурса.

Целта на конкурса е да даде своя принос в превръщането на 2021 г. в година на Раковски; да спомогне за по-отчетливото открояване на мястото му в националния пантеон на заслужитилите доблестни синове на България в над 1300-годишната ни история.

Жури от специалисти, излъчени от организаторите, ще определи най-добрите творби. Наградите на отличените автори ще бъдат връчени на 1 ноември, Ден на народните будители.

 

Предишна 231 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА СЕДМИЦА
Следваща СЛИВЕН БЕ ДОМАКИН НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ШАХ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДЕПУТАТКАТА СЪС СЛИВЕНСКИ КОРЕНИ ЗЛАТОМИРА МОСТРОВА УВАЖИХА ПРЕМИЕРАТА НА „ДЪЛГ И ЧЕСТ“

Депутатката със сливенски корени Златомира Мострова уважи премиерата на поредицата „Дълг и чест“ и книгите на изявения общественик, публицист, политик, историк и етнограф Стоян Райчевски, които бяха представени в големия салон на

Новини Сливен

НАРОДНИ БОРБИ ЗА ГЕРГЬОВДЕН В СЕЛО ЖЕЛЮ ВОЙВОДА

И тази година село Желю войвода ще бъде домакин на превърналите се вече в традиция народни борби. На Гергьовден селото отбелязва и своя празник. Турнирът ще се проведе на стадиона

Новини Сливен

ДПС – СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧИ В НАЦИОНАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА КАМПАНИЯТА

Сливенската структура на ДПС взе участие в националното откриване на кампанията на движението, което се проведе онлайн. В представянето на сливенската листа взе участие и Хатидже Георгиева, която е водач.