ОБВИНЕНИЯТ В ДВЕ УБИЙСТВА НОВОЗАГОРЕЦ ОСТАВА В АРЕСТА

ОБВИНЕНИЯТ В ДВЕ УБИЙСТВА НОВОЗАГОРЕЦ ОСТАВА В АРЕСТА

Бургаският апелативен съд потвърди определение на  Окръжен съд – Сливен, с което на Рушид Р. от гр. Нова Загора е наложена постоянна мярка за неотклонение „ задържане под стража“.

Според обвинението на 26.08.2022г. в гр.Нова Загора, ул.“Момина сълза“ № 8,  Рушид  Р. умишлено е умъртвил Васил К. и Петър Р. по начин и със средства, опасни за живота на мнозина – пистолет и ловна пушка, като убийството е причинено на повече от едно лице. За извършеното престъпление по чл.116 ал.1 т.4 и т.6, вр.чл.115 от НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Окръжният съд в гр. Сливен е взел спрямо Рушид Р. най-тежката мярка за неотклонение. През въззивния съд обвиняемият, чрез своите трима защитници обжалва постоянния арест. Защитата моли съда за замяна на мярката за процесуална принуда от задържане под стража в по-лека такава, а именно парична гаранция, предвид, че домашният арест се оказва неподходяща мярка поради опасността от нови конфликти с близките на пострадалите. Защитниците не оспорват авторството на деянието в лицето на обвиняемия, но твърдят, че същият не е умъртвил умишлено пострадалите, а се касае за деяние, осъществено в условията на неизбежна отбрана.

Държавното обвинение намира жалбата за неоснователна и пледира за потвърждаване на атакувания съдебен акт.

Въззивният състав приемаза правилен извода на окръжния съд в гр. Сливен, че събраните до момента на досъдебното производство доказателствени материали са достатъчни, за да се аргументира извод за наличието на обосновано подозрение относно авторството на деянието в лицето на обвиняемия. Съдът подчертава, че предстои осъществяването и на други действия по разследване, необходими за събиране на доказателства и за изясняване на релевантните за спора обстоятелства. Предстои също внасянето на обвинителен акт в съда и осъществяване на централната част на наказателния процес – съдебната му фаза, в хода на която ще се събират и проверяват всички доказателства, необходими за разкриване на обективната истина, за доказване на обвинението срещу Рушид Р. и за проверка на различните версии, включително на лансираната от обвиняемия, че е бил принуден да стреля, за да защити себе си и членовете на семейството си.

Изтъкнатите от защитата доводи за извършване на деянието в условията на неизбежна отбрана, както и за извършено убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана не изискват по-задълбочено обсъждане, тъй като касаят въпроси, свързани с разглеждане на делото по същество, посочват още апелативните съдии.

Налице е и опасност от укриване на обвиняемия, която се аргументира не само с тежестта на предвидените за разследваното престъпление наказания, но и с факта, че обвиняемият преимуществено живее и работи извън страната ни, в частност в Република Франция.

В постановения съдебен акт въззивният състав подчертава, че най-тежката мярка за процесуална принуда кореспондира с актуалността и завишения ръст на този вид престъпления, състоящи се в посягане върху телесната неприкосновеност на личността и отнемане на човешки живот по незначителен повод или без повод, обществения отзвук на престъплението и негативния му ефект, изразил се в пораждането на страх и ужас у хората от подобни престъпни прояви.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

 

Предишна МЕСТНИЯТ ПАРЛАМЕНТ В СЛИВЕН ЩЕ ГЛАСУВА ПРОМЯНА НА ЕДНА ОТ ОБЩИНСКИТЕ НАРЕДБИ
Следваща ТОВАРЕН ВЛАК ПРЕГАЗИ МЪЖ КРАЙ НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДВАМА ПОТРОШИЛИ АУДИ, ЗАДЪРЖАХА ГИ

В РУ-Сливен са задържани двама мъже от село Тополчане за причиняване на материални щети по лек автомобил на 19 юли. След възникнал скандал между група лица на ул.“Божур дере“ в

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН СТЕФАН РАДЕВ ЗА СПРЯНОТО РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ: „МНОГО СЕ НАДЯВАМ ДА СТАВА ДУМА ЗА НЕДОРАЗУМЕНИЕ”

„Много се надявам да става дума за недоразумение“, това каза кметът Стефан Радев, помолен от представители на медиите да коментира оспорвано решение на Общинския съвет от страна на областния управител.

Новини Сливен

АКАДЕМИК МЕТОДИЙ ГРИГОРОВ ПОДАВА ОСТАВКА КАТО ДИРИГЕНТ НА ХОР „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“

От тази есен акад. Методий Григоров си даде оставката като диригент на хор „Добри Чинтулов“, ръководил го 41 години. Той е най-дългогодишният диригент в Сливен. името му се свързва с ръководството