НУЖНИ СА КАРДИНАЛНИ МЕРКИ НА ДЪРЖАВАТА ЗА СПРАВЯНЕ С ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА
28.06.2021 570 Прегледи

НУЖНИ СА КАРДИНАЛНИ МЕРКИ НА ДЪРЖАВАТА ЗА СПРАВЯНЕ С ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА

Целта на БСП в социалната политика е социална защита на човешкото достойнство, гражданските права и интересите на трудовите хора, младите, социално слабите и пенсионерите.

Една от първите цели на БСП в социалната политика е осигуряване перспектива на младите хора чрез :

–  Предоставяне на еднократна помощ при раждане на първо дете от 500 лв., при второ дете от 1000 лв. и при трето от 1500 лв. и при всяко следващо от 200 лв.

– Предоставяне на еднократна помощ  в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете на осигурени за минимум 24 месеца назад родители .

– Увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата .

– Еднократна помощ от 250 лв. в началото на учебната година на всички деца от 1 до 4-ти клас .

– Безплатни учебници на всички деца от 1 до 12 клас .

-За работещи родители необлагаем миниум от 500 лв. за всяко дете .

-Безплатни лекарства за всички деца до 14 годишна възраст .

– Безплатни детски градини и ясли .

Скъпи съграждани,  отчитайки реалността, че един от най -големите проблеми на България е отрицателния човешки прираст и оглавяването от България на класациите за най-бързо изчезващата нация,  изхождайки от впечатленията ми на детски хирург, общуващ с голям брой семейства и деца, и запознат с проблемите им от различно естество, ще изразя личното си мнение, което ще отстоявам в българския парламент, ако бъда избрана за народен представител.

Мисля,  че са нужни кардинални мерки на държавата за справянето с демографката катастрофа. Приемането им е от национално и стратегическо значение, и основен елемент и приоритет на националната сигурност – обръщане тенденцията на отрицателния прираст  в България и изчезването ни като нация, култура и бит.

Приоритет, който трябва да е на първо място, много преди превъоръжаването на армията и инфраструктурните проекти.

Считам , че българското общество и политическата класа трябва да стигнат до разбирането и до консенсуса,  държавата да приеме, че най-голямата ценност, най-големият актив, са децата на България. Да поеме своите отговорности, наравно с родителите на децата, за раждането, отглеждането, образованието, развитието и бъдещето им.

Както държавата е поела и в някаква степен носи отговорността за пенсионерите на България, така трябва да поеме своите отговорности и за децата. Или поне до три деца на всяко едно семейство . Чрез което ще се осигури минимален прираст на населението на България  .

Това може да стане по много начини, но важното е всяко родено българско дете, до навършването на пълнолетие и до завършването на средното или висшето си образование, да бъде осигурявано от държавата на приети минимални стандарти за живот. Важно условие за това е да посещава детска градина и училище, и да добива минимално приети критерии за знания.  Което ще е допълнителен елемент в повишаване авторитета на българския учител и на училището като цяло .

Статистиката и социалните служби във всеки един момент имат информация за нужните средства при отглеждане на едно дете в България.

Стъпвайки на тази информация, мисля,че държавата трябва да осигурява тези средства на всяко дете  или поне до три деца на семейство, чрез неговите родители . За да имат сигурност и спокойствие родителите на всяко дете, че  тежестта за раждането, отглеждането, възпитанието и обучението им ще е не само тяхна грижа, но и на държавата. Това може да са проценти от средната работна или минималната заплата, или суми, определяни всяка година. Технологията не  е важна, важното е българското общество и българската политическа класа да стигнат до извода, че това е неотложно решение, ако искаме България да я има и в бъдеще, да се запазят езика, културата и традициите на българите.

На скептиците, които веднага ще възразят, че за това няма пари в бюджета, ще посоча няколко източника на средства .

–  Първият е чрез съкращаване на огромните разходи за държавна и общинска администрация, чрез въвеждането на електронно управление.  В България, в много от обществените сфери, ние сме със най-много заети от глава на населението. Трябва да стигнем поне до средните европейски стандарти, а защо не и да гоним постиженията.

–  Вторият е чрез изместване на приоритетите на държавата, например от армия, полиция, инфраструктурни проекти .

-Третият е част от концесионните такси, таксите за пренос на енергоносители, част от акцизите на някои стоки да се насочват към фонда за децата на България .

-И четвъртият е да отчетем, че светът вече е в нов паричен ред, при който лихвите на държавните кредити са нулеви, инфлацията се управлява с цел да е около 2 % , държавите задлъжняват и е оправдана целта, дори и да се ползват кредити от ЕЦБ  поне за 20 години или за срок до когато се   осигури положителен прираст в България.

Нужни са кардинални мерки на държавата за справяне с демографката катастрофа!

Уважаеми съграждани,  поемам ангажимента, ако бъда избрана като Ваш представител , да разпространявам и отстоявам тези идеи пред българската политическа класа.

И съм убедена, че с обществена подкрепа и ясна позиция на БСП , можем да ги реализираме .

Гласувайте за БСП с бюлетина № 4 и за Д-р Събина Петканска с преференция № 102.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща  БЕЗПЛАТНИ ОЧНИ ПРЕГЛЕДИ В СЛИВЕН НА 7 ЮЛИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАМЕСТНИК-ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ АНТОНИЙ АНДОНОВ НАГРАДИ СЛИВЕНСКИТЕ УЧАСТНИЦИ В VI ЕВРОПЕЙСКА ОЛИМПИАДА ПО СТАТИСТИКА

Заместник-областният управител Антоний Андонов награди сливенските ученици, участвали в Европейска олимпиада по статистика, която тази година се проведе за шести път. В нея се включиха възпитаници на Професионална гимназия по

Новини Сливен

НАД 50 000 СА РЕГИСТРИРАНИТЕ ФИСКАЛНИ БОНОВЕ ОТ СЛИВЕН

Броени дни остават до тегленето на първата седмична награда от второто издание на Лотарията с касови бележки на НАП.  Късметлията ще стане ясен на 18 декември в сутрешния блок на

Новини Сливен

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА МЛАДЕЖИТЕ ОТ ГЕРБ-СЛИВЕН С ТРАДИЦИОННАТА СИ ИНИЦИАТИВА ЗА 3 МАРТ

И тази година младежи от МГЕРБ – Сливен поставиха националното знаме на дърветата по главната улица на града. Инициативата на младежката организация е по случай националния празник на България –