НСИ СТАРТИРА НАБЛЮДЕНИЕ НА 90 ДОМАКИНСТВА ОТ СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ
21.03.2024 407 Прегледи

НСИ СТАРТИРА НАБЛЮДЕНИЕ НА 90 ДОМАКИНСТВА ОТ СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ

В началото на април 2024 г. Националният статистически институт (НСИ), чрез териториалните статистически бюра (ТСБ) в страната, започва провеждането на Наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани домакинства.

Изследването е ежегодно и е включено в Националната статистическа програма за 2024 година. В него ще вземат участие 90 домакинства от област Сливен, избрани на случаен принцип, които са разделени в три подизвадки от по 30 домакинства. В периода април – юни 2024 г. домакинствата от всяка подизвадка се включват последователно в Наблюдението на домакинските бюджети. Всяко домакинство участва в изследването четири пъти в рамките на дванадесет месеца на ротационен принцип.

По време на своето участие домакинствата попълват дневници за получените доходи и направените разходи през текущия месец, както и информация за нерегулярните доходи и направените разходи за предходните два месеца, когато не са участвали пряко в изследването.

В област Сливен изследването ще се проведе в градовете: Котел, Сливен, Нова Загора и Шивачево, както и в селата: Кортен, Любенова махала, Бинкос, Глуфишево и Крушаре.

Анкетьорите, които ще посетят домакинствата, са задължени, съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Същите ще се легитимират със служебна карта, издадена от ТСБ – Югоизток, отдел „Статистически изследвания – Сливен“ и при първото си посещение в домакинствата ще представят писмо от председателя на НСИ. Предоставените от домакинствата лични данни ще бъдат събирани, обработвани и съхранявани само и единствено за производството на статистическа информация.

Опазването на тайната на данните, тяхната защита и използването им изключително за статистически цели е гарантирано от разпоредбите на Общия регламент за защита на личните данни, Регламент (ЕО) 223/2009 относно европейската статистика, Закона за статистиката и Закона за защита на личните данни.

Наблюдението на домакинските бюджети е основен източник за получаване на обобщена информация за доходите, разходите и потреблението на населението в страната, която е необходима за разработване на различни политики и мерки в социалната сфера. Подобни изследвания се провеждат във всички страни от Европейския съюз и в редица страни по света и представляват неделима част от дейността на статистическите институции.

Допълнителна информация относно провежданото изследване на територията на област Сливен може да се получи на телефон 044/613 414 в Териториално статистическо бюро – Югоизток, отдел „Статистически изследвания – Сливен“.

Повече информация за методологията на наблюдението, както и резултати от предходни изследвания, могат да се намерят в Информационната система „Инфостат“, както и в сайта на НСИ, рубриката „Доходи, разходи и потребление на домакинствата“:

http://www.nsi.bg/bg/node/3168

Предишна ОТ 1 АПРИЛ ЗАПОЧВА РЕГИСТРИРАНЕТО НА ЗАЯВЛЕНИЯТА ЗА ПРИЕМА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В ОБЩИНА СЛИВЕН
Следваща ПОЗДРАВ ОТ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ПО СЛУЧАЙ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ПОЕЗИЯТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МАЙКА НА ДЕТЕ УДАРИ УЧИТЕЛКА

В РУ-Нова Загора е започнато досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лица при изпълнение на служебните му задължения. На 22 ноември в село Ценино 22-годишната М.М.

Новини Сливен

ГЕРБ – СЛИВЕН ДАРЯВА 3000 ЗАЩИТНИ МАСКИ НА СОЦИАЛНО СЛАБИ И САМОТНИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА В ОБЩИНАТА

Общинската организация на ГЕРБ – Сливен дарява 3000 защитни маски за многократна употреба на социално слаби и самотни възрастни хора от общината. Маски ще получат възрастните и нуждаещите се във

Новини Сливен

66 УЧАСТНИЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА В КОЛЕДЕН ПЛУВЕН ТУРНИР-СЛИВЕН 2023 г.

66 състезатели от Сливен се включиха в Коледен плувен турнир-Сливен 2023 г. Той се проведе в общинския басейн в ОУ „Елисавета Багряна“. Зам.кметът Пепа Чиликова поздрави организаторите и участниците и