НОЩТА БЕ ЯРКА И ЗЛАТИСТА В ЧЕСТ НА ВЕЛИКИЯ ПЕЛЕ

НОЩТА БЕ ЯРКА И ЗЛАТИСТА В ЧЕСТ НА ВЕЛИКИЯ ПЕЛЕ

Нощта в Бразилия, в цяла Южна Америка, на много места в Европа и по света, стана ярка, светла и със златистозелен ореол.

Очаквано – това е първата нощ без Краля на футбола Пеле, за когото плаче не само най-любимата игра на планетата.

На 82 години идолът на поколения си отиде в болница в Сао Пауло след битка с рака, а митът за неговите постижения, влияние върху световния спорт и хората, остава вечен.

Статуята на спасителя в Рио грейна в цветовете на знамето на страната и фланелката, която светът познава заради бразилската фуболна магия. Именно Пеле я направи легендарна с трите световни титли, спечелени с родината му през 1958-ма, 1962-ра и 1970-а.

Исус бдеше над Рио в златисто и зелено, като през цялата нощ монументът няма да загасне.

Същото се отнася и за стадион „Маракана“ в друга част на милионния град. Арената остана светеща през нощта, отново в цветовете на знамето и екипа на селесао. Вижда се от километри, за да се помни, че на терена на стадион „Марио Фильо“ Пеле изнесе някои от най-великите си спектакли.

Всъщност, новината от Бразилия е, че арената вероятно ще бъде прекръстена до часове на „Едсон Арантес до Нашименто-Пеле“. Досега, вече 56 години, тя носи името на журналиста, който е оказал огромен ефект върху футбола в страната с идеите си, включително за построяването на стадиона в края на 40-те години на миналия век.

Стадион „Вила Белмино“ в Сантос също няма да загасне до сутринта местно време, а на терена са изнесени палатки за поклонение пред Краля. Това е неговата арена, неговият клуб. Тук, в Сантос, той изигра над 1000 мача и вкара над 1000 гола.

Пред стадиона има негова статуя, а през цялата нощ около нея има бдение, като хората оставиха свещи, фланелки, снимки на Пеле, но и слушаха музика, танцуваха и се забавляваха. Кончината на този човек не бива да натъжава, след като през целия си живот той заразяваше с усмивка и позитивизъм, а на терена като играч носеше толкова много удоволствие и радост на хората.

В Лондон един стадион, наричан Храм на футбола, също отказа да заспи в тъмнина. „Уембли“ грейна в златисто и зелено часове след новината за кончината на Пеле, а посланието от английската Футболна асоциация бе:

„Отиде си Краля на играта. Сбогом, Пеле! „Уембли“ осветява пътя ти.“

Стотици молове, сгради и небостъргачи в Рио и Сао Пауло осветиха фасадите си с лика на митичния играч, изпратен от хиляди хора, които останаха по улиците.

Така се изпраща коронована особа.

Единствения крал на футбола.

 

corner.dir.bg

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ПИЯН МОТОПЕДИСТ ХВАНАХА В НОВОЗАГОРСКО

За автора

Може да харесате още

Новини

МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ОТ СЛИВЕН Е СРЕД ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В ЕДНА ОТ СГРАДИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

  Пет медицински сестри от Синдиката на българските медицински специалисти прекараха нощта в залата за заседания на парламентарната здравна комисия в сградата на бившия партиен дом. Те се барикадираха там

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Cвидeтeлят ce зaĸлeвa дa ĸaжe иcтинaтa и cъдиятa гo питa: – Bиe oчeвидeц ли cтe нa пpecтъплeниeтo? – Ha пpecтъплeниeтo нe, гocпoдин cъдия, нo нa cлyxoвeтe – дa. Някаква

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Как си, какво правиш? – Ами бях за риба. – И как беше. – Много риба хванахме! Дребната я пуснахме, а големите ги събрахме в един буркан от детско