НОЕМВРИЙСКИ ЗЕМЕТРЪС В БСП – СЛИВЕН

НОЕМВРИЙСКИ ЗЕМЕТРЪС В БСП – СЛИВЕН

Драматичен пленум, проведен във вторник вечерта, разтърси сериозно управленското статукво в БСП – Сливен. От снощното заседание има поне 5 сериозни новини.

  1. Пленумът реши след конгреса на БСП, в края на януари, да има заседание на общинския съвет на партията, което да насрочи конференция с определяне на дневния ред. На конференцията се очаква да има избор на председател на БСП в Община Сливен.
  2. Общинският съветник Радослав Кутийски подаде оставка като зам.-председател на БСП в общината, член на пленума, член на бюрото и на областния съвет на партията.
  3. За първи път критиките към председателя на БСП Атанас Делибалтов и исканията за неговата оставка бяха толкова разнопосочни.
  4. Атанас Делибалтов и малцината негови защитници твърдяха, че БСП – Сливен се е представила добре на изборите на общия фон в страната, че оставки на местно ниво не се подават след парламентарни избори, а отговорност може да се търси и от водача на листата.
  5. Д-р Събина Петканска поиска две оставки – на Атанас Делибалтов и на Асен Гагаузов.

„Подадох оставка, защото не съм съгласен с водената от председателя Атанас Делибалтов политика. Не е нормално да снемеш доверието си от президента в първия ден на кампанията. Няма партийна организация в общината, която да не издигна Румен Радев за президент. Така на практика нашият председател се обяви срещу сливенските социалисти. В деня, когато президентът беше в Сливен пък, Делибалтов сне доверие от правителството. Няма такова решение на Националния съвет на БСП. Считам, че по този начин изразявам моето отношение към водената политика и постигнатите резултати“, каза пред Sliveninfo Радослав Кутийски.

На последните избори в община Сливен БСП получи 3917 гласа, а в областта 6007. Това са най-ниските резултати на партията след 9 септември 1944 г.

На пленума снощи д-р Събина Петканска поиска две оставки – тази на Атанас Делибалтов , като председател на БСП в Община Сливен и на Асен Гагаузов, който е областен председател на партията. предлагаме ви част от изказването на д-р Петканска:

…….. За изминалите избори на 14. 11 . ,освен споделените слабости на др. Минчев,

искам да обърна внимание на още няколко проблема, които забелязах и които съпътстват живота и работата на областната и общинската организации на БСП -Сливен .

Предлагам да се допълни  доклада с един съществен пропуск, който има отчетливо отражение върху слабите ни резултати в Сливен, а навярно и на национално ниво  .

Снемане доверието, в началото на кампанията, на нашия  общински председател др. Делибалтов от Президента  ,служебното правителство  и  острата му  критика срещу зеленият  сертификат , което е изразена ясна и груба антиваксърска позиция . Тази позиция  в някаква степен е обществено вредна и дори опасна .

Поведение ,  което предполага не само оставка  от поста Председател на общинското ръководство , но и сериозна санкция и наказание  от БСП .Санкция и наказание,в резултат на   тази неадекватна позиция, която урони престижа не само на БСП в Сливен ,но и на БСП като цяло и подхрани разпространяваните от  политическите ни опоненти становища  ,че БСП е против президента  .

Поради това мисля  ,че и на национално ниво  БСП изгуби поне 1  процент избиратели ,а в областта  Сливен поне 5 процента .

Но не само това , Сливенската общественост видя една безотговорно обществено   антиваксърска позиция ,която урони престижа на БСП дългосрочно . Позиция, която не е на БСП и която се препокрива почти на 100 % с позициите на партия  Възраждане .

Друга съществена организационна слабост на изборите от 14.11., която не е отразена в доклада и предлагам да се допълни , е ролята на областното ръководство .

Ако предният път  Др Гагаузов беше неотлъчно в  местната централа, на изборите на 11.07.,на отминалите избори/ на 14.11/ ,които явно не го интересуваха ,се появи един или два пъти.

Върна се от София в Сливен при откриването и закриването на кампанията.

А основното  задължение на областният  Председател на БСП/ Особено при Национални и Президентски избори / е да създаде организацията в областта за провеждане на изборите , да помага на общинските ръководства , да разяснява политиката и позициите на БСП . Нещо , което напълно липсваше и изборите минаха така ,все едно липсва областно ръководство на БСП в Сливен .

Участвах в трите последни парламентарни избора и мога да споделя ,че се запознах добре със състоянието на организацията ни в БСП в област Сливен . Състояние ,което най- меко казано намирам за тревожно и незадоволително .

Огледайте се ,другари ,кои останахме в БСП Сливен ,

имаме ли обществени авторитети ,

как да спечелим общественото доверие в селата и градовете на Сливенска област с организация в такова състояние .

Защо не се замислим ,защо нямаме членуващи дългосрочно в БСП Сливен  обществени авторитети ,

хора със свободни професии ,  предприемачи ,

мениджъри ,

адвокати ,

нотариуси ,

лекари със собствена практика и специалисти ,

успели млади хора с визия за България и областта .

Основната вина за това ни състояние  е на др.  Гагаузов  , който е областен председател навярно от  20 години  . Състоянието ,в което е доведена областната и общинската организация  на БСП  е         ,че дори и да се  подадат оставки  ,  реално нямаме подготвени авторитетни  партийни функционери с визия за развитие на България, които  са в състояние да поемат отговорността за областни и общински председатели .

Затова предлагам ,с уважение разбира се към Др Гагаузов и неговия принос към Областната организация на БСП,да направи собствена и лична оценка ,за състоянието на Партията в областта.

И отговорно ,честно и почтено на следваща наша Конференция, да ни запознае с нея и да ни сподели вижданията си КАК БСП в област Сливен да се обнови,да се промени,как да заеме достойното си място на отговорна Партия на 130 години!

Партия ,която ИМА визия за развитие на България и областта и може да привлича успели и отговорни личности,готови да работят за България и Сливенска област,а не за себе си.

Какви са вижданията на Др Гагузов за приемствеността в ръководните кадри на Областната и общинските организации на БСП!

Категорично заявявам ,че няма да се кандидатирам нито за общински, нито за областен председател , нямам фаворити за общински и областен председатели . Мога само да споделя представите си ,че тези  ръководители трябва да са личности израснали в професията и обществото , да имат стабилни доходи от задълженията и професията, която упражняват  , да имат цел да дадат на БСП и обществото, а не на гърба на БСП да правят кариера и да получават допълнителни доходи ,за да подобрят стандарта си на живот.

И не на последно място да са симпатизанти и членове на БСП от достатъчно дълъг период ,а да не са ПОЛИТИЧЕСКИ НОМАДИ!

Правя това предложение само, защото след 25 години членуване в БСП  ме боли за състоянието на БСП Сливен и единствената ми  цел е изграждането на обществен авторитет  на Партията в Областта!

Ако не направим  предлаганите  кадрови промени до  една година ,   за БСП -Сливен няма друга перспектива освен тотална  загуба на обществен авторитет,  загуба на симпатизанти и катастрофални резултати при избори .

Провал  и на предстоящите след две години общински избори за кметове и общински съвети .

 

 

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща СЛИВНАЛИЯ ХАРИЗА 2000 ЛЕВА НА ИЗМАМНИЦИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЧЕТИРИМА НОВОЗАБОЛЕЛИ С COVID-19 СА РЕГИСТРИРАНИ В КОТЕЛ И СЛИВЕН

Четирима болни с COVID-19 са регистрирани през последното денонощие в Сливенска област.  Двама от тях са били контактни на по-рано диагностициран пациент.  Един от другите пациенти е жител на Котел /това е първият случай

Новини Сливен

МАРИЯ ЧОМПОВА ОГЛАВИ КОМИСИЯТА ЗА ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП

Мария Чомпова е избрана за председател на комисията, която трябва да проведе избора на национален председател на БСП в Община Сливен, научи Sliveninfo. Решението е взето от пленума на социалистите.

Новини Сливен

ЗАДИГНАХА ПАРИЧНИ ДАРЕНИЯ ОТ МОЛИТВЕН ХРАМ В НОВА ЗАГОРА

Криминалисти  работят по кражба от молитвен храм в град Нова Загора. На 22 март, в 06,45 часа, в РУ-Нова Загора  е получен сигнал за кражба на кутия за дарения и