НОВ ПАРАКЛИС ОТВОРИ ВРАТИ В СЕЛО БОЗАДЖИИ

НОВ ПАРАКЛИС ОТВОРИ ВРАТИ В СЕЛО БОЗАДЖИИ

В сливенското село Бозаджии днес, на Архангеловден, официално отвори врати новопостроеният параклис. Светата обител носи името „Св. св. апостоли Петър и Павел“ и е дългоочаквана за местните жители.

Сред присъстващите на днешното откриване бе зам. кметът по икономическото развитие инж. Стоян Марков, който приветства кметския наместник на селото Яна Петрова и всички гости на събитието.

„От името на кмета Стефан Радев и лично от мое име ви поздравявам за усилията и задружието, които са ви обединили около изграждането на параклиса и днес той вече е факт! В трудното и забързано време, в което живеем, всеки от нас се обръща към вярата и търси утеха в нея. Нека всеки, който посети новата света обител, да намери душевен покой, сили и надежда в утрешния ден“, заяви инж. Марков.

Благодарност към всички дарители и ентусиасти, участвали със средства, труд и материали за изграждането на божия дом отправи кметският наместник на Бозаджии Яна Петрова.

„Изказвам огромни благодарности на хората, с чиято помощ изградихме това прекрасно и свещено място. Благодаря ви!“, каза тя.

Официалното откриване бе съпътствано със света литургия и празничен водосвет от отец Методий в съслужение със свещениците от Сливенска митрополия Иван, Стилиян и Панайот. Програмата продължи с изпълнения на Ансамбъла за народни песни и танци-Сливен.

Сред гостите на събитието бяха още общински съветници, кметове на населени места, кметски наместници, жители на селото и бившият български състезател по борба Станка Златева – носител на два сребърни олимпийски медала, петкратен световен и шесткратен европейски шампион.

Строителството на параклиса започва на предоставен от Община Сливен терен през 2014 г. Той е изграден предимно със средства на дарители. Изографисването му е дело на художника-реставратор Лука Делийски.

 

Предишна ГАВРАИЛОВО ОТБЕЛЯЗВА ДНЕС ДВОЕН ПРАЗНИК – НА СЕЛОТО И НА ЦЪРКВАТА „СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ“
Следваща ГЕРБ – СЛИВЕН ДАРИ ИКОНА ЗА НОВИЯ ПАРАКЛИС „СВ.СВ. АПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ” В СЕЛО БОЗАДЖИИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КОТЕЛ ОТБЕЛЯЗВА 201-ата ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ РАКОВСКИ

С двудневна културна програма Котел тържествено ще отбележи 201-ата годишнина от рождението на Георги Раковски. Първите събития заложени в програмата започват на 13 април /сряда/. От 10 часа училището, чийто

Новини Сливен

С БАЛЕТ „НЕСТИНАРКА“ В ТЕАТЪРА И НЕСТИНАРСКИ ТАНЦ НА ПЛОЩАДА ЗАПОЧВАТ „СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ“

Майските дни на културата „Сливенски огньове“ ще бъдат открити на 2 май. Проявите започват от 18.30 часа с балет „Нестинарка“ в Драматичен театър „Стефан Киров“ по музика на Марин Големинов,

Новини Сливен

МЪЖ Е ЗАДЪРЖАН ЗА ПРИТЕЖАНИЕ ЗА ДРОГА В СЛИВЕНСКИЯ КВАРТАЛ „БЪЛГАРКА“

Притежание на наркотици са установили полицейски служители при патрулна дейност в град Сливен. Днес, около 02,30 часа, в сливенския квартал „Българка“, е извършена проверка на 37-годишен мъж от град Сливен.