НОВО ЗАСЕДАНИЕ НА ЕПИЗООТИЧНАТА КОМИСИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С БОЛЕСТТА „ПТИЧИ ГРИП“
22.04.2024 249 Прегледи

НОВО ЗАСЕДАНИЕ НА ЕПИЗООТИЧНАТА КОМИСИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С БОЛЕСТТА „ПТИЧИ ГРИП“

Областният управител на област Сливен инж.Маринчо Христов свика днес ново заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с повишения риск от инфлуенца по птиците за 14 области от страната, а именно: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив и Хасково.

На заседанието, ръководено от инж. Христов, присъстваха представители на ОДБХ, ОДМВР, РДПБЗН,ИАСРЖ, РДГ-Сливен, ОД „Земеделие“, ОПУ-Сливен, Български Ветеринарен Съюз, РИОСВ, РЗИ, “ Софарма”-Сливен, представители на Община Сливен, Община Нова Загора и Община Котел.

По време на срещата присъстващите бяха запознати с плана за действие за недопускане разпространението на заболяването Инфлуенца, т. нар. „Птичи грип“ при птиците.

Със заповед на областния управител, съобразена с издадената разпоредба от изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните(БАБХ) и необходимостта от повишена епизоотична готовност, на територията на област Сливен, бяха набелязани мерки за незабавно привеждане в техническа готовност, включваща провеждане на проверки във всички птицевъдни ферми и люпилни на територията на областта.Повишаване на информираност за възникнали огнища, разпространение на информационни материали по населени места. Съгласно издадената заповед е задължително извършването на почистване и дезинфекция на помещенията, в които се отглеждат птици, както и на транспортните средстава, с които се превозват. В тази насока е необходимо да се представи в ОДБХ Сливен заверен маршрутен план с и приблизителни графици за движение на птиците от обекта и при настъпване на промяна, същият да бъде своевременно актуализиран.

Засилва се контролът за спазване на забраната за провеждането на пазари за живи птици. Забранява се и отглеждането на всички видове и категории птици на открито.

Всички жители на област Сливен могат да се запознаят подробно със заболяването Инфлуенца или т нар.

“ Птичи грип“ , чрез информационната брошура публикувана на страницата на Областна администрация – Сливен.

Предишна ОБЩИНАТА ПРЕДСТАВИ ДОКЛАД ЗА РАЗВИТИЕТО НА КУЛТУРНИЯ И ИСТОРИЧЕСКИ ТУРИЗЪМ В СЛИВЕН
Следваща МЛАДЕЖКИ ДОМ - СЛИВЕН С ИНФОРМАЦИОНЕН ЩАНД ПО ПОВОД ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МЛАДЕЖТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОТ УТРЕ ЗАПОЧВАТ РЕМОНТНИ ДЕЙНОСТИ ПО ВОДОПРЕНОСНАТА МРЕЖА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че в периода 11.12.2023 – 24.12.2023 г., във връзка с изпълнението на строително-монтажните работи на обект: „Изграждане на нови и реконструкция

Новини Сливен

УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ОТ ГИМНАЗИЯТА ПО ИКОНОМИКА ГОСТУВАХА В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

От 31.03.2019 г. до 06.04.2019 г седем ученици, двама учители и директорът на ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“- Сливен участваха в Учебна /Преподавателска/ Обучителна дейност в Тетово, Северна Македония. Дейността

Новини Сливен

НЕИЗВЕСТНИ ПОТРОШИХА ПРОЗОРЦИТЕ НА КЪЩА

Криминалисти на участък „Надежда“ към РУ-Сливен работят по сигнал за кражба и причиняване на материални щети. На 27 септември, около 20,50 часа неизвестен извършител е издърпал златно синджирче от китката