НОВИ ЧЕТИРИМА ЗАРАЗЕНИ В СЛИВЕН
май 30, 2020 2346 Прегледи

НОВИ ЧЕТИРИМА ЗАРАЗЕНИ В СЛИВЕН

14 са новите случаи на коронавирус в страната за денонощието, трима са смъртните случая през изминалото денонощие, съобщи на брифинг директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Хубавата новина е, че за вчерашния ден имаме само 14 новозаболели. От тях със състояние, което предполага лечение в болница, са четирима. Останалите 10 са на домашен стационар“, уточни експертът.

През изминалия ден са изследвани 1353 проби.

Според Кантарджиев данните говорят „срещу казаното, че колкото повече изследвания, толкова повече положителни ще имаме. Имаме положителни, само когато имаме увеличаване на заболеваемостта в страната“

От заболелите има 10 жени и 4 мъже. Шест са активните области: Пазарджик – един, Плевен – един, Разград – двама, Сливен – четирима, София – петима, Ямбол – един случай. Областите, които бяха доста засегнати – Видин, вече няма нови случаи, Благоевград – също няма нови случаи, Ямбол – само един , София и София-област – новите са само пет.

За вчерашния ден има само едно дете, заболяло от коронавирус, без симптоми. Един нов случай на заразен има и сред медицинския персонал, с който общият броят на засегнатите от коронавируса медицие 256 души.

„Това е шофьор на линейка от Софийската бърза помощ. Въпреки мерките и индивидуалните средства за защита, такива случаи са неизбежни, защото медицинският персонал е постоянно във връзка с болни хора“, уточни проф. Кантарджиев.

Трите смъртните случая през изминалото денонощие са жена на 78 години от Пазарджик/сърдечна недостатъчност/, 64 годишна жена от Пловдив с исхимична болест и диабет , мъж на 84 години. Средната възраст на починалите е 67 години.

Хубавите новини – нови излекувани 48, общият брой е 42 процента от броя на случаите, подчерта представителят на Националния оперативен щаб.

Друга добра новина, по думите на Тодор Кантарджиев, е, че ефективното репродуктивно число вече е под единица – 0,8, което означава, че десет души заразяват осем, те ще заразят шестима и така епидемията гасне.

Анализ на 14 дневната комулативна заболеваемост/ брой на случаи за 14 дни/: 2 април е било 4,5 на сто хиляди население, на 24 април е 17/при пика на епидемията/, 16 май – 7,8 на десет хиляди, на 23 май – 7,1, 29 май – 5,5 на сто. Това означава повече от три пъти намаляване тежестта на епидемията.

Нещата вървят на добре, не бива да се отпускаме, трябва да се спазва дистанция, да се носят маски, подчерта Тодор Кантарджиев.

Трети важен параметър е времето на удвояване – на 2 май беше 18 дни, на 29 май на 36 дни се удвоява броят на случаите на заразяване, т.е два пъти по-слаба епидемия от началото на май.

Тези добри данни са благодарение на това, че над 90 процента от българския народ ни разбра и спазваше мерките, подчерта Кантарджиев.

По света общо заразените са шест милиона и двайсет и шест хиляди, 125 511 са новите случаи от вчера в света, а починалите вчера са около 5000. Най-засегната държава е САЩ, следват Бразилия, Русия.

Предишна СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮН – 31 МАЙ 2020 ГОДИНА
Следваща СТЕФАН РАДЕВ: ЗАЕДНО ПОСТИГАМЕ МНОГО ПОВЕЧЕ ЗА НАШАТА ОБЩНОСТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИЗКЛЮЧЕНА Е АВТОМАТИЧНАТА СИГНАЛИЗАЦИЯ НА ПРЕЛЕЗА В МЕЖДУГРАДИЕТО ШИВАЧЕВО – ГАВРАИЛОВО

Във връзка с изпълнението на ремонтни дейности, е прекъснато действието на автоматичната прелезна сигнализация на прелез км. 279+475 в междуградието Шивачево – Гавраилово от 17 октомври. Действието й ще бъде

Новини Сливен

ПО-ГОЛЯМА ЛЕДЕНА ПЪРЗАЛКА И ЖИВА ЕЛХА ЗА КОЛЕДА ЩЕ РАДВАТ ЖИТЕЛИТЕ НА СЛИВЕН

Заради големия интерес и тази година жителите на града под Сините камъни ще се радват на ледена пързалка. Това съобщи зам.-кметът по хуманитарни дейности Пепа Чиликова по време на първия

Новини Сливен

ЕТО ФИНАНСОВИТЕ РЕЗУЛТАТИ НА ОБЩИНСКИТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ В СЛИВЕН

ДКЦ – 2 е с най-висок финансов резултат сред общинските здравни заведения в Сливен. За 2017 г. дружеството има печалба от 86 000 лева и ще внесе 32 000 лева