НОВИ ЧЕТИРИМА ЗАРАЗЕНИ В СЛИВЕН
май 30, 2020 2135 Прегледи

НОВИ ЧЕТИРИМА ЗАРАЗЕНИ В СЛИВЕН

14 са новите случаи на коронавирус в страната за денонощието, трима са смъртните случая през изминалото денонощие, съобщи на брифинг директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Хубавата новина е, че за вчерашния ден имаме само 14 новозаболели. От тях със състояние, което предполага лечение в болница, са четирима. Останалите 10 са на домашен стационар“, уточни експертът.

През изминалия ден са изследвани 1353 проби.

Според Кантарджиев данните говорят „срещу казаното, че колкото повече изследвания, толкова повече положителни ще имаме. Имаме положителни, само когато имаме увеличаване на заболеваемостта в страната“

От заболелите има 10 жени и 4 мъже. Шест са активните области: Пазарджик – един, Плевен – един, Разград – двама, Сливен – четирима, София – петима, Ямбол – един случай. Областите, които бяха доста засегнати – Видин, вече няма нови случаи, Благоевград – също няма нови случаи, Ямбол – само един , София и София-област – новите са само пет.

За вчерашния ден има само едно дете, заболяло от коронавирус, без симптоми. Един нов случай на заразен има и сред медицинския персонал, с който общият броят на засегнатите от коронавируса медицие 256 души.

„Това е шофьор на линейка от Софийската бърза помощ. Въпреки мерките и индивидуалните средства за защита, такива случаи са неизбежни, защото медицинският персонал е постоянно във връзка с болни хора“, уточни проф. Кантарджиев.

Трите смъртните случая през изминалото денонощие са жена на 78 години от Пазарджик/сърдечна недостатъчност/, 64 годишна жена от Пловдив с исхимична болест и диабет , мъж на 84 години. Средната възраст на починалите е 67 години.

Хубавите новини – нови излекувани 48, общият брой е 42 процента от броя на случаите, подчерта представителят на Националния оперативен щаб.

Друга добра новина, по думите на Тодор Кантарджиев, е, че ефективното репродуктивно число вече е под единица – 0,8, което означава, че десет души заразяват осем, те ще заразят шестима и така епидемията гасне.

Анализ на 14 дневната комулативна заболеваемост/ брой на случаи за 14 дни/: 2 април е било 4,5 на сто хиляди население, на 24 април е 17/при пика на епидемията/, 16 май – 7,8 на десет хиляди, на 23 май – 7,1, 29 май – 5,5 на сто. Това означава повече от три пъти намаляване тежестта на епидемията.

Нещата вървят на добре, не бива да се отпускаме, трябва да се спазва дистанция, да се носят маски, подчерта Тодор Кантарджиев.

Трети важен параметър е времето на удвояване – на 2 май беше 18 дни, на 29 май на 36 дни се удвоява броят на случаите на заразяване, т.е два пъти по-слаба епидемия от началото на май.

Тези добри данни са благодарение на това, че над 90 процента от българския народ ни разбра и спазваше мерките, подчерта Кантарджиев.

По света общо заразените са шест милиона и двайсет и шест хиляди, 125 511 са новите случаи от вчера в света, а починалите вчера са около 5000. Най-засегната държава е САЩ, следват Бразилия, Русия.

Предишна СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮН – 31 МАЙ 2020 ГОДИНА
Следваща СТЕФАН РАДЕВ: ЗАЕДНО ПОСТИГАМЕ МНОГО ПОВЕЧЕ ЗА НАШАТА ОБЩНОСТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАЩО ДА СПРА ДА ПУША?

Тютюнопушенето е сериозен медико-социален проблем и една от основните причини за смъртност и инвалидност в света. То е предотвратим рисков фактор за здравето и всяко усилие за неговото ограничаване си

Новини Сливен

ДЖИП БМВ И ОПЕЛ АСТРА СА УЧАСТНИЦИТЕ В КАТАСТРОФАТА С ЕДИН УБИТ И ДВАМА РАНЕНИ НА МЕЧКАРЕВСКИЯ РАЗКЛОН

На 09 октомври, в 17,25 часа, на път ІІ-66 в района на разклона за село Мечкарево,е настъпило пътно произшествие между лек автомобил „БМВ Х5“ и лек автомобил „Опел Астра“. От

Новини Сливен

НЯМА КОЙ ДА ПОЧИСТИ СТЪКЛА ОТ КРЪСТОВИЩЕ

Кръстовището между „Самуиловско шосе“ и ул. „Индустриална“ стана опасно след като е имало сблъсък между два автомобила. От сряда вечерта то е осеяно със стъкла и пластмаса. И се превръща