НОВИ И ПО-ЕКОЛОГИЧНИ АВТОМОБИЛИ ВЕЧЕ СЪБИРАТ СМЕТТА В СЛИВЕН
22.11.2023 1602 Прегледи

НОВИ И ПО-ЕКОЛОГИЧНИ АВТОМОБИЛИ ВЕЧЕ СЪБИРАТ СМЕТТА В СЛИВЕН

Дванадесет нови специализирани машини сменят старите автомобили за сметосъбиране в Сливен. Специализираните коли са със съвременно оборудване, електронно управление и притежават евростандарт 6. Машините са със система AdBlue, включваща течен реагент, използван за намаляване на вредните емисии от изгорелите газове на дизеловите двигатели.
„Седем машини почистват града, а другите пет са за селата. Автомобилите са много по-комфортни за шофьорите отколкото старите и най-важното – по-екологични“, заяви Атанас Атанасов – ръководител на почистващата фирма, с която Община Сливен е сключила договор.

Новите специализирани машини са изискани от Общината при сключването на договора за сметосъбиране и поддържане на чистотата на местата за обществено ползване на територията на града. Целта е подобряване на услугата и въвеждане на екологосъобразно управление на сметосъбирането.

„Към договора сме подготвили технически задания, които фирмата е длъжна да изпълнява. Със заповед на кмета контролът се изпълнява от осем инспектори в града. За контрола в населените места отговарят кметовете, кметските наместници, експерти и специалисти ЦАО“ каза инж. Николай Бакърджиев, началник на отдел „Екология“ в Община Сливен.

Въведена е в експлоатация и мотометачна машина, при която метенето е съпроводено с оросяване на настилката за намаляване на отделянето на прахови частици. Мотометачната машина е особено ефективна за допълнително почистване на големите булеварди на територията на Сливен.

Започнала е и поетапна подмяна на контейнерите за сметосъбиране.

„В града са сменени около 90 процента от контейнерите за сметосъбиране. В момента тече такава подмяна и в селата, като до сега са сменени в 12 села“, каза Атанасов.

Според договора, сключен между Общината и фирмата, предстои подмяната на малките контейнери с големи контейнери и във Вилна зона.

Фирмата е ангажирана и със снегопочистването в града. Оттам увериха, че са подготвени за зимния сезон. В автопарка има четири машини за снегопочистване. Две от тях са малогабаритни и ще се използват за по-тесни улици. Фирмата разполага със запас от 800 тона сол, с която да поддържа пътната настилка в града срещу заледяване.

 

Предишна "СЛЪНЧЕВОТО СЕМЕЙСТВО" НА КОТЛЕНСКАТА ДЕТСКА ГРАДИНА "ДЪГА" ОТБЕЛЯЗА "ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО"
Следваща ЧЕТИРИМА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА НАРКОЛАБОРАТОРИЯ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

63-ГОДИШЕН МЪЖ ОТ КВ. „СИНИ КАМЪНИ“ Е ЗАДЪРЖАН ЗА НАСИЛИЕ НАД СЪПРУГАТА СИ

63-годишен мъж е задържан за упражнено домашно насилие. На 17 юли екип на РУ-Сливен се е отзовал на сигнал за семеен скандал в сливенския кв. „Сини камъни“. На място полицейските

Новини Сливен

36 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

1068 са новите случаи на коронавирус, потвърдени при направени 11 091 теста. Позитивните проби са 9,6% от изследваните. От началото на пандемията регистрираните с COVID-19 у нас са 230 747,

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА КЕРМЕН ЖИВКО ЖЕЧЕВ: ЗА ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПОДКРЕПАТА НА ОБЩИНА СЛИВЕН, В ГРАДА СА ИНВЕСТИРАНИ 180 ХИЛ. ЛЕВА

С празнична Света литургия в храм „Св. Петка”, отслужена от отец Стилиян, започна днес празникът на град Кермен – Петковден. По традиция на този ден бе отдадена почит на загиналите