НОВИЯТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА „ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН“ ЕАД: ОСНОВНОТО, КОЕТО СИ ПОСТАВЯМ КАТО ЦЕЛ Е ДА ПРОДЪЛЖАВА РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПРОЕКТА ЗА СТАРТИРАНЕ НА ИЗГАРЯНЕ НА RDF И БИОМАСА, ЗАПОЧНАТ ОТ ПРЕДИШНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР
20.02.2019 4716 Прегледи

НОВИЯТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА „ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН“ ЕАД: ОСНОВНОТО, КОЕТО СИ ПОСТАВЯМ КАТО ЦЕЛ Е ДА ПРОДЪЛЖАВА РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПРОЕКТА ЗА СТАРТИРАНЕ НА ИЗГАРЯНЕ НА RDF И БИОМАСА, ЗАПОЧНАТ ОТ ПРЕДИШНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

Наскоро стана известно, че „Топлофикация Сливен“ ЕАД има нов изпълнителен директор. Името му е инж. Павлин Костов. Свързахме се с него и той отговори на няколко наши въпроса, отнасящи се до плановете му за бъдещото развитие на Дружеството.

Здравейте, инж. Костов! Можете ли да ни разкажете малко повече за себе си?

Здравейте. На 42 години съм, от 17 години работя в „Топлофикация Сливен“ ЕАД. Почти целият ми професионален път е преминал в Дружеството и съм минал през няколко работни позиции, което ми помогна да натрупам опит и да осмисля работата в отделните звена на всеки един служител и работник в Топлофикация. Преди да бъда избран за изпълнителен директор, бях на длъжност главен инженер по експлоатация и ремонт и трябваше да контролирам всички дейности, свързани с правилната експлоатация и поддръжка на енергийните съоръжения на Дружеството. Занимавах се и доста с попълване и оформяне на специализирана документация. Считам, че съм добре запознат с проблемите места в Предприятието и съм амбициран да работя усилено по тяхното решаване.

Какви са плановете Ви за бъдещото развитие на „Топлофикация Сливен“ ЕАД?

Основното, което си поставям като цел е да продължава реализацията на проекта за производство на електрическа и топлоенергия от RDF и биомаса, започнат от предишния изпълнителен директор.

Смятам, че тази идея е страхотна и ще допринесе за удължаване живота на Дружеството и намаляване на производствените разходи, което автоматично ще ни позволи да насочваме вече освободените финансови средства към осъществяване на ремонтни дейности, както и нови инвестиции.

Причината за внедряването на тези алтернативни горива в енергийния микс на „Топлофикация Сливен“ ЕАД е фактът, че всички въглищни топлофикации са задължени да закупуват въглеродни емисии, за да работят. Те се търгуват на борсов пазар. За съжаление поради натиска от страна на Европейския съюз, за последната година цената им нарасна над 3 пъти, а прогнозите на експертите в областта са за драстично увеличение през следващите десетилетия. Без да купуваме емисии, е невъзможно да продължаваме нашата производствена дейност, а според законодателството внедряването на алтернативни горива, които не вредят на екологията, намалява количествата емисии, които сме задължени да купуваме.

Разберете ме правилно Дружеството е изправено на кръстопът. В случай, че запазим горивния микс такъв какъвто е в момента в условията на нарастващите цени на емисиите за парникови газове, ние ще бъдем принудени да вдигнем цените както на електроенергията така и на топлоенергията. Ако внедрим успешно, в дългосрочен план, така нареченият RDF в производствения цикъл, количествата емисии за отделени парникови газове, които следва да закупим, за да продължи работа Дружеството са в пъти по-малко именно защото отделените вредни газове при изгарянето на RDF са многократно по-малко. Такава е логиката както на Европейските екологични организации така и на българското Министерство на околната среда и водите. От тук следва и извода, че ние ще можем да произвеждаме електроенергия и топлоенергия достъпна за джоба на българския гражданин.

В обществото доста се говори за горенето на отпадъци, най-често негативно. Как ще убедите жителите на Сливен, че това няма да навреди на тяхното здраве?

В Европа има множество примери за функциониращи специализирани инсталации, в които се изгаря RDF и при преработката му се произвежда енергия. Например, в Дания е построен такъв завод, който се намира в съседство с кралския дворец. Смятате ли, че ако беше опасен за здравето на хората и околната среда, щеше да бъде построен именно толкова близо до седалището на най-важния човек в страната? Мисля, че само този пример е напълно достатъчен, за да стане ясно за всички, че изгарянето на RDF не крие абсолютно никакви рискове.

Ефективното оползотворяване на RDF е много по-безвредно за околната среда в сравнение с депонирането на отпадъци и оставянето им да се разлагат свободно. Още повече държа да изясня, че RDF представлява специално сепарирани отпадъци,и не става въпрос за безразборно необработени боклуци. В това гориво се съдържат най-вече пластмаси и хартия изгорелите газове, от които ние успешно филтрираме благодарение на монтираната за целта система

Каква точно биомаса използвате в производството на енергия?

В производството на електро- и топлоенергия за момента използваме основно слама. Правим експерименти с изгаряне на слънчогледови люспи и оризови люспи, които са по-ниско калорични. Положителното е, че оползотворяването на отпадъци не нанася вредни въздействия върху околната среда.

 

Снимка: Георги Мангинов

Предишна АРЕСТУВАНАТА БАНКЕРКА Е ОБВИНЕНА В ПРИСВОЯВАНЕ НА 445 200 ЛЕВА
Следваща ЗАДЪРЖАНАТА БАНКЕРКА ОСТАВА В АРЕСТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЦИФРОВИЯТ ЕДИНЕН ПАЗАР РАБОТИ ЗА ВАС! #DigitalSingleMarket

Тази година отбелязваме 25 години от единния пазар #SingleMarket. Единният пазар е едно от най-големите постижения на ЕС. Той гарантира свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора – четирите

Новини Сливен

СРЕЩА НА СЛОВОТО И ИСТОРИЯТА НА 11 МАЙ В ЗАЛА „МАЙ“- СЛИВЕН

По случай 11 май – Ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, Община Сливен и Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания към Общински съвет, организират на

Новини Сливен

РЗИ-СЛИВЕН: НЕ ПИЙТЕ ВОДА ОТ ВОДОИЗТОЧНИЦИ, ИЗВЪН МРЕЖАТА НА ВиК

Регионална здравна инспекция-Сливен обръща внимание, че по линия на държавния здравен контрол се извършват проверки за съответствие с нормативно установените здравни изисквания за питейната вода, която се подава от Водоснабдяване

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

18 + eight =