НОВИЯТ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ ЩЕ БЪДЕ ИЗБРАН ДНЕС
30.06.2024 203 Прегледи

НОВИЯТ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ ЩЕ БЪДЕ ИЗБРАН ДНЕС

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква.

След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена интронизация от 15 часа в храм – паметника „Св. Ал. Невски“, пише БНР.

Новият патриарх ще може да се поклони пред мощите на патриарх Евтимий Търновски, тъй като светинята пристигна вчера от Троянския манастир специално за тържественото богослужение.

Много църковни гости пристигнаха в нашата страна, за да участват в интронизацията. Най-многобройна е делегацията, която води Вселенският патриарх Вартоломей.

Преди да се включи в церемонията по интронизацията на новия водач на българската православна църква Вселенският патриарх Вартоломей водената от него делегация ще присъстват на богослужение в столичния храм „Света Неделя“, а по-късно ще отслужат и заупокойна молитва на гроба на Патриарх Неофит.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по интронизация в катедралата “Св. Александър Невски”. Президентът ще произнесе приветствено слово.

Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно гласуване от 140 делегати.

За избор на новия патриарх са нужни 2/3 от гласовете на присъстващите

Вотът е таен. Ако никой не събере нужните гласове при първия тур, двамата с най-много гласове отиват на балотаж. При равен вот на втория тур е предвиден и трети.

Претенденти за поста на починалия през март патриарх Неофит са митрополитите Григорий, Даниил и Гавриил.

54-годишният Григорий бе игумен на Троянския манастир в периода 2011 – 2014 г. Веднага след това бе назначен за викарий на патриарх Неофит. А през март 2017 г. бе избран за Врачански митрополит след смъртта на Калиник. След кончината на патриарх Неофит Григорий Врачански бе определен за временен ръководител на БПЦ.

Ловчанският митрополит Гавриил е най-възрастният от тримата. 74-годишният владика бе сочен неофициално като един от основните кандидати още преди заседанието на Синода. Бе издигнат и през 2013 г., когато патриарх стана Неофит. Дядо Гавриил ръководи културно-просветния отдел на Синода и организира благотворителни търгове, в които деца рисуват за деца – творбите на малките художници се продават, а парите се даряват на онкоболни. Бори се и за идеята в училище да се изучава религия.

Гавриил е специализирал богословие в Московската духовна академия и е възведен в архимандритско достойнство от Минския и Белоруски митрополит Филарет. От 1986 г. до 1991 г. е за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия, често е сочен като защитник на проруски позиции. В края на 2022 г. – няколко месеца след началото на войната в Украйна и след като Москва обяви България за неприятелска държава, той участва в литургия в Руската църква в София, на която бе и посланик Митрофанова.

52-годишният Видински митрополит Даниил пък е роден в Смолян. Завършил е Богословския факултет и е подстриган за монах от Неврокопския митрополит Натанаил, чийто викарий става по-късно. А от 2010 до 2018 г. е викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Самият той става митрополит през 2018 г.

 

tribune.bg

 

Предишна 47 МАЛКИ СЪСТЕЗАТЕЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ, САЩ И УКРАЙНА ОТКРИХА ПЪРВИЯ СЪСТЕЗАТЕЛЕН ДЕН НА ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ШАХМАТНИЯ ФЕСТИВАЛ "ГЕОРГИ РАКОВСКИ"
Следваща НОВИЯТ ПАТРИАРХ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА Е ВИДИНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

И създаде Господ Адам по своя образ и подобие, после сътвори Ева, за да му разнообрази и усложни живота, а те на свой ред създадоха „третия пол“, за да разнообразят

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Малкият Моше пита баща си: – Тате, тате, аз на кого съм кръстен? – На дедо ти Авраам, сине. – Е как на дедо ми Авраам, бе тате? Аз

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Учители се обаждат в Министерството на образованието да уговорят среща с министъра: – Положението е трудно, нямаме пари! – Няма страшно, и така ще ви приема. Син пита баща си,