НОВА ИНИЦИАТИВА ЗАПОЗНА РОДИТЕЛИ С ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ТРАФИК НА ХОРА И СЕКСТОРШЪН
март 22, 2018 800 Прегледи

НОВА ИНИЦИАТИВА ЗАПОЗНА РОДИТЕЛИ С ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ТРАФИК НА ХОРА И СЕКСТОРШЪН

По линия на работата си по превенция на престъплението трафик на хора и безопасното използване на интернет, Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен стартира своята нова инициатива, като организира три информационни срещи за родители в: Основно училище „Димитър Петров” – гр. Сливен, Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов” – гр. Сливен и Основно училище „Д-р Иван Селимински” – гр. Сливен.

В рамките на организираните събития, родителите получиха експертна информация относно актуалните форми и тенденции при престъплението трафик на хора: рискови фактори, методи на въвличане и мерки за предпазване от съвременната форма на робство.

Интернет все по-често е средвтво за набиране на жертви на трафик и поради тази причина е необходимо да научим децата и младежите да разпознават ситуациите, в които са застрашени от въвличане в трафик на хора. Рисково е не само споделянето на много лична информация в социалните мрежи, но и качването на сексуално провокативни изображения и текстове, както и участието в онлайн чатове с непознати. Този тип поведение всъщност разкрива емоционална уязвимост и несигурност, което привлича вниманието на педофили и трафиканти.

Акцент беше поставен върху престъплението сексторшън (sextortion): форма на сексуално изнудване, при което снимки или видео със сексуално съдържание, се използват за насилственото принуждаване на малолетни и/или непълнолетни лица да изпъляват извратени сексуални желания на педофили.

По време на информационните срещи с родители, с цел превенция на онлайн сексуалното изнудване и принуда, се проведоха прожекции на клиповете „Кажи НЕ!” #SayNo! и „Сексторшън!”, предсотавени на МКБТХ – Сливен от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и „The Story of Fatma”, предсотавен на МКБТХ – Сливен от Международна организация по миграция – Мисия в България. Беше представена и Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100.

Национална комисия за борба с трафика на хора:

http://antitraffic.government.bg/

 

Официален сайт за борба с компютърни престъпления – сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР:

www.cybercrime.bg

 

Национален център за безопасен интернет:

www.safenet.bg

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В СЛИВЕН БЕШЕ ОТКРИТ ЦЕНТЪР ПО МЕДИАЦИЯ КЪМ ОКРЪЖЕН СЪД

В Сливен днес беше открит Център по медиация към Окръжния съд. Основната му функцияе разрешаване на спорове по доброволен начин при среща на гражданите с медиатори. Кметът Стефан Радев, който

Новини Сливен

ПОЗДРАВ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Уважаеми жители на Сливенска област, Независимостта на България идва след Освобождението и Съединението на Княжество България и Източна Румелия. През 1908 година, в Манифеста към българския народ, се посочва, че

Новини Сливен

ТВЪРДИШКИЯТ ПРОХОД Е ОТВОРЕН С ОГРАНИЧЕНИЕ ЗА ТОВАРНИТЕ КАМИОНИ

Твърдишкият проход вече е отворен, но с ограничение за движението на товарни автомобили над 10 тона. Остават забраните за движение на товарни камиони над 12 тона през Котленския проход, в

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

one × 2 =