НОВА АСТРОНОМИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ БЕШЕ ОТКРИТА В СЛИВЕН

НОВА АСТРОНОМИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ БЕШЕ ОТКРИТА В СЛИВЕН

Началото на дейността на новата астрономическа обсерватория „Д-р Петър Берон“ в сградата на СУ „Йордан Йовков“, символично даде кметът Стефан Радев. В двора на училището и в близост до входа на новия център той засади дръвче – издънка на Стария бряст. Кметът благодари на всички, чийто ентусиазъм стои в основата на възстановяването на дейността на обсерваторията.

„Да си честитим новата придобивка, която е за нашите ученици. Да си пожелаем много деца оттук да поемат към върховете на физиката и астрономията и на цял кръг от съвременни науки. Благодаря на всички които работиха за реализирането на тази идея. Най-важното е да събудим детския интерес и любознателност към тези науки, а Община Сливен ще съдейства за техническото и материално обезпечаване. Искам да имаме най-добрата обсерватория в страната и разчитам на всички вас да давате идеи и енергия това да се случва“, заяви още кметът по време на откриването. Своите най-добри пожелания той остави и в летописната книга на обсерваторията.

Благодарност за усилията на Община Сливен и местния парламент,  за възраждане на дейността на лабораторията, изказа директорът на обсерваторията Николай Неделчев.

Сред гостите на откриването бяха председателят на Общински съвет- Сливен Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, председателят на Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания към местния парламент – Лидия Димитрова, Иванка Гецова – директор на обсерваторията в различни периоди от нейното съществуване, директори на образователни институции и педагози от сливенските училища, представители на РУО-Сливен,  ученици-олимпийци  от Националната олимпиада по астрономия през 2022 г.  и сливенски ученици, класирали се за участие в престижен международен лагер.

Музикални поздрави към всички присъстващи отправиха отличилите се в редица певчески конкурси Добромира Стоянова и Иван Едрев.

Идеята за възраждане на астрономията в града бе приета радушно от сливенския кмет след разговор с представители на астрономически клуб „Проксима“ още миналата година. Тогава те представиха дейността на клуба, свързана с развитието на любителската астрономия, спомагаща за придобиване и поддържане на научни знания и умения в областта на астрономията и космонавтиката. От кмета тогава бе потърсено съдействие за решаване на проблема с липсата на помещение за обсерваторията. Той пое ангажимент в търсенето на алтернатива за осъществяване на идеята и внесе предложение до Общинския съвет, което получи единодушна подкрепа. Със средства на Общината бяха преустроени и ремонтирани помещения в СУ „Йордан Йовков“, където вече се помещава обсерваторията. Там има изградена нова ел. инсталация за осветление, монтирани са осветителни тела. Ремонтирана е РVС дограмата. Залата е преградена с РVС панели на три кабинета. Извършен е ремонт на санитарния възел за персонал. Външното стълбище е ремонтирано, облицовано с гранитогрес и е монтиран алуминиев парапет.

Астрономическа обсерватория „Д-р Петър Берон“ е обособена в самостоятелен общински Център за подкрепа за личностно развитие според изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование.

Предишна ОБЩИНАТА СТАРТИРА ПРИЕМ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ТОПЪЛ ОБЯД ПО ПРОГРАМА ЗА ХРАНИ И ОСНОВНО МАТЕРИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ 2021-2027
Следваща ПОЗДРАВ ПО ПОВОД 1 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НСИ ПОСЕТИ ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕБРОЯВАНЕТО

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски и директорката на Териториалното статистическо бюро – Югоизток Калина Казанджиева посетиха областната администрация в Сливен във връзка с националното преброяване на населението и

Новини Сливен

ПОЧИТАМЕ СВЕТИ САВА

На 5 декември православната църква почита Свети Сава. Той е роден в Кападокия през четвърти век. Основател е на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, която носи неговото

Новини Сливен

ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

Уважаеми съграждани, Скъпи приятели, На този ден, преди 113 години България отхвърля политическата и финансова си зависимост от Османската империя. С обявяването на Независимостта на България страната ни издига своя