НИНОВА ОТТЕГЛИ ОСТАВКАТА СИ, ЗАЛАТА ИЗБУХНА В АПЛОДИСМЕНТИ
юни 16, 2019 862 Прегледи

НИНОВА ОТТЕГЛИ ОСТАВКАТА СИ, ЗАЛАТА ИЗБУХНА В АПЛОДИСМЕНТИ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова оттегли оставката си пред делегатите на 49-я конгрес

Залата избухна в аплодисменти.

„Другари, които тези дни се събирате по ресторанти, кафенета бизнес офиси, и се карахте как да разделите наследството на Корнелия Нинова – да ви кажа, още не съм умряла и наследството не е открито. Чакайте, ще имате възможност, другари, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес“,обърна се тя към вътрешните си опоненти.

„Не внасям пред конгреса своята оставка. Като съм напълно наясно какво ще последва. Аз съм тук, върнах се“, каза Нинова. Залата я аплодира, а тя заяви, че го приема като вот на доверие.  И призова да бъде свален от дневния ред втората точка за констатирането на оставката й.

Тя направи отчет за тригодишната си работа като председател,  състоянието на партията и опитите БСП да бъде „купена“.

Словото й беше емоционално, ударно. Тя посочи  до какви методи е прибягнала опозицията в последните две седмици и  без да назовава поименно хората, стана ясно за кого говори.

„Днес трябваше да внеса официално оставката си. Не го правя. Не внасям пред конгреса своята оставка. Имах избор между два варианта – оставка на всяка цена на инат и запазване на личното ми достойнство пред хаос и търговия на БСП и диктатура в България. Вторият избор беше да поема имиджови щети, но предпазване на партията от хаос и превземане от чужди интереси“, обоснова се Нинова.

„Мнозина ми градиха фалшив образ на човек, който е обладан от егото си и се стреми към лични постове. Пред егото ми или бъдещето на БСП  и на държавата,  избирам второто“, посочи тя.

Тя разказа какво се е случило в последните дни:

  1. Започна личното ми очерняне, моето и на семейството ми, с много лъжи. Запазих мълчание. Не казах една лоша дума за никого, защото така сте ме учили. Оставам с огорчение и с благодарност, че близките ми издържаха, не се огънаха и ме подкрепят.
  2. Усили се натискът да се спре промяната в БСП и да се върнем в изходна позиция преди три години.

3.Пусна се машината за манипулации и за фалшиви новини. За да ви настроят срещу ръководството, ви излъгаха, че който е бил кмет два мандата, няма да може да се кандидатира отново. Излъгаха ви, че ще има пълен цикъл отчети и избори предсрочно и сегашните общински председатели няма да се кандидатирате отново. Стигна се до низостта да ви лъжат, че са откраднати парите от партийната субсидия (впрочем понеже допускаме, че някой от вас може да е повярвал на това, в секретариата на конгреса са внесени документи за всеки изхарчен лев. Който желае, може да се запознае.)

4.Различни политически и икономически лобита задвижиха интересите си за овладяване на БСП и поставяне начело на друг председател. На тези бизнесмени, които отвън се бъркат в партийните ни работи, искам да кажа оттук, от тази зала, защото аз не ходя в кабинетите им: Наиграхте се! Затворете си портфейлите! БСП не се продава. БСП не е стока. БСП е кауза. Ако можете да купите десет, двадесет, тридесет търговци в храма, то зад каузата стоим хиляди, които не се търгуваме. По-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да го превземете отвътре.

На тези социалисти, които в последните дни изпращате мнения, писма за подкрепа и декларации да си оттегля оставката, благодаря. Благодаря и на симпатизанти и безпартийните. Някои другари казват, че вашето мнение е изкуствено, че е организирано, че е платено. Не им обръщайте внимание, това са хора, в чиито мисли всичко е пари. Знам, че сте истински, с мнозина от вас сме били редом в наводнените села във Видинско, на протестите на тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско, в защита на животните в Странджа. Знам и че сте притеснени и милеете за партията.

Бъдете спокойни, ще се справим заедно и обединени и с тази криза“, посочи лидерът на БСП.

Нинова заяви, че не може да гледа как трудът  да стотици хиляди хора изтича в канала и това я мотивира да остане лидер на партията и предложи точка 2 да отпадне от дневния ред, защото оставка НЯМА!

Тя призова да си остане текстът в Устава, който гласи, че председателят се избира пряко от цялата партия.

„На прага сме на криза с неизвестен край. Поводът за нея съм аз. Подаването на оставката ми е осъзнато и премислено решение. Моята представа за морал и достойнство в политиката не ми позволи да се крия зад колективна отговорност“, каза водачът на БСП.

„Стига! Измъчихме хората си. Направих равносметка и реших да отстъпя. Нека партията избере по-добрия и да работим заедно за общия успех“.

Корнелия Нинова разкри, че са започнали атаки срещу нея и семейството ѝ.

„Отворих кутията на Пандора. За две седмици видях как всички пороци на Прехода, на бизнес интереси, на подмяна, на натиска и парите, срещу които се борим в държавата, мощно нахлуха в БСП“, заяви Корнелия Нинова в емоционалното си слово.

И разкри, че Политически и икономически лобита са правели опит за смяна на председател на БСП и овладяване на партията. Тя се обърна към тях: „Наиграхте се, затворете си портфейлите, господа. БСП не е стока, не се продава, тя е кауза. Зад нея стоим стотици хиляди, които не се търгуваме“.

„Не съм умряла. Не се оттеглям от ръководството“, обяви изненадващо Нинова.

Тя допусна, че това ще ѝ струва много. Въпреки това се зарече  да не предава партията преди местните избори.

„Още не сте се произнесли за моята оставка, още не съм я депозирала пред вас, но другари вече се самоиздигат за председатели. Други, без да са издигнати, пък се считат за такива и дори раздават кабинети на „Позитано“, разкри Нинова, а залата избухна в смях.

„Трети ме пратиха в миналото и даже приживе ми отредиха място в историята“, посочи Корнелия Нинова, като правеше паузи в словото си, за да усеща тежестта и влиянието му върху залата.

„Другари, които тези дни се събирате по ресторанти, кабинети, бизнес офиси и се сговаряхте, карахте се как да разделите наследството след Корнелия Нинова,  да ви кажа: Още не съм умряла и наследството ми не е открито! Чакайте, не бързайте, ще имате възможност, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес“, подчерта Нинова, а делегатите посрещнаха думите й с ръкопляскания.

И заяви: „Предпазвам партията от хаос в навечерието на местните избори!

Ако се ръководех от егото си, пред вас щеше да стои председател на Народното събрание.“

„Аз имам много трески за дялане. Не познавам задна скорост, липсва ми гъвкавост. Като танк съм, както каза Стефан Данаилов, но никога не съм пренебрегнала колективните органи на партията“, каза още Нинова.

Точка първа от дневния ред – констатиране на оставката ми, се оттегля, защото няма такава,предложи Корнелия Нинова.

Залата избухна в аплодисменти. Делегатите станаха на крака с изключение на малка група от вътрешната опозизия, която запази мълчание.

„Нека бъдем модерна европейска партия. Моля ви, приемете точка три да стартира процедура на пряк избор за председател не сега, аз съм тук, върнах се и не за предстоящите местни избори, а след тях и по време на пълния цикъл отчети и избори в партията.

Скъпи социалисти, отърсете се от стреса, стягайте редиците за местните избори. Три години вие работихте за нас, да бъдем депутати, евродепутати, време е ние да поработим за вас – вие да бъдете кметове и общински съветници и не просто, за да имаме постове, а за да имаме лостове, заедно да променим България“, заяви емоционално Корнелия Нинова.

Никой от опозицията не посмя да вземе думата.

Не я освиркаха. Не напуснаха залата. Гледаха я онемели.

Целият им плам, с който я громяха в тв студията, беше изчезнал.

 

epicenter.bg

 

Предишна МИНИСТЪР ТАНЕВА ЩЕ ПОСЕТИ ГРАД ЯМБОЛ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Съпругът казва на жена си: – Ето, прочети тази статия за рибите. От нея можеш да се научиш как се мълчи. – Но преди това ти се научи от тях

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Добър ден, имате ли картофи? – Не, господине, това е аптека. На другия ден: – Добър ден, имате ли картофи? – Не, господине, това е аптека. На другия ден:

Новини

ДНЕС Е ЗИМНИЯТ СИМЕОНОВДЕН

На 3 февруари Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Денят след Сретение Господне – 2 февруари, се чества паметта на Свети Симеон Богоприимец и на Света Анна.

1 коментар

  1. 유사투자자문업
    април 24, 20:05

    … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: sliveninfo.bg/нинова-оттегли-оставката-си-залата-из/ […]

Остави коментар

14 − 2 =