НИКОЛАЙ МИТЕВ Е СРЕД ДЕСЕТИМАТА ЗЛАТНИ МЕДАЛИСТИ НА ФОЛКЛОРНИЯ ФЕСТИВАЛ „ЗАБЛЕЯЛО МИ АГЪНЦЕ“
май 9, 2023 578 Прегледи

НИКОЛАЙ МИТЕВ Е СРЕД ДЕСЕТИМАТА ЗЛАТНИ МЕДАЛИСТИ НА ФОЛКЛОРНИЯ ФЕСТИВАЛ „ЗАБЛЕЯЛО МИ АГЪНЦЕ“

10 златни медала присъди журито за първо място при най-малките талантливи деца-певци в XI-тия Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Конкурсът, който е част от Националния събор на овцевъдите, се проведе от 6 до 8 май край Петропавловския манастир до гр. Лясковец.

На него не остана незабелязан таланта на Николай Митев от Котел, който на 10-тия събор получи награда на Министерство на Културата. Тази година по лична покана на председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България, г-н Симеон Караколев, момчето имаше честта да открие 11-тия събор с песента-  „Когато бях овчарче“, с което даде началото на официалната програма. Съпровод на кавал му направи Георги Вълков, на 10. г. от село Градец.

С изпълнението и музикалността си децата грабнаха жури и публика още в самото начало. В конкурсната програма Николай Митев заслужено спечели първа награда и златен медал в категория „Народно пеене“ – индивидуални изпълнители до 10 годишна възраст, а Георги Вълков получи специална награда на спонсорите „Агро Юстина“ ЕООД и на земеделския производител Илия Димитров, от с. Исперихово.

Николай Митев е вокалист във вокална група „Цветна дъга “ при „Център за подкрепа за личностно развитие“- Котел с ръководител г-жа Красимира Софенкова, а Георги Вълков свири на кавал под ръководството на г-н Николай Генов.

В същата категория втора и трета награда взеха за изпълненията си Йоан Москов и Микаела Калинкова от детска вокална група „Котленче“, с ръководител Сашка Ченкова при „Център за подкрепа за личностно развитие“- Котел. Децата получиха диплом за участието си и се окичиха със сребърен и бронзов медал.

В другите раздели на музикалния форум Котел беше представен от участници на Народно читалище „Съгласие-Напредък 1870“, Средно училище „Г. Ст. Раковски“ и Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“.

В раздел „Оркестри и ансамбли“, оркестърът от идиофонни (самозвучащи) инструменти при Средно училище „Георги Ст. Раковски“, с ръководител г-н Николай Генов спечелил второ място, 130 лева и плакет от „Агро Юстина“ ЕООД и от земеделския производител Илия Димитров, от с. Исперихово.

При любителите до 18 години, в раздел „Народно пеене“, категория „Камерни състави и групи“, трето място и плакет завоюва вокалната група при Народно читалище „Съгласие-Напредък 1870“-Котел, с ръководител г-жа Пенка Косева.

При индивидуалните професионални изпълнители /11-14 г./, в раздел „Народни инструменти“ сребърен медал завоюва Димитър Иванов с акордеон, а бронзов медал – Пресиян Недков, с гайда, и двамата възпитаници на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“.

Предишна ВЪЗСТАНОВКА НА ПОСЛЕДНАТА БИТКА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СПЕКТАКЪЛ НА НАЦИОНАЛНАТА ГВАРДЕЙСКА ЧАСТ - В СЛИВЕН НА 10 МАЙ
Следваща СЛИВЕНСКИ ПОЛИЦАИ ИЗЗЕХА УРЕДБИ И ТОНКОЛОНИ ЗАРАДИ ШУМ ПО ПРАЗНИЦИТЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГРЕЙНА КОЛЕДНАТА ЕЛХА НА КОТЕЛ

Наближаването на Коледа и посрещането на Нова година са едни от най-очакваните моменти в годината. Традиционната Коледна премяна грейна на площада в гр. Котел и вече допринася още повече за

Новини Сливен

КОЛА БЛЪСНА И УБИ ВЕЛОСИПЕДИСТ В СЛИВЕН

На 18 април, в 21,20 часа, от телефон 112  е получен сигнал за забелязан лежащ велосипедист до пътното платно, на разклона за кв.“Диньо Дачев“ в град Сливен. На място е

Новини Сливен

„ТИПИЧНО“ ИДВА В СЛИВЕН ЗА ЕДНА НЕТИПИЧНА НОЩ НА МУЗЕИТЕ

Звездите от популярният уеб сериал „Типично“ ще бъдат част от програмата за Международния ден и Европейската нощ на музеите в Сливен. Филип Стоянов и Димитър Кирязов, по-познати като онлайн образите