НИКОЛАЙ ДЕНКОВ ПОИСКА МЕРКИ СРЕЩУ “ВЪЗРАЖДАНЕ”
27.06.2023 445 Прегледи

НИКОЛАЙ ДЕНКОВ ПОИСКА МЕРКИ СРЕЩУ “ВЪЗРАЖДАНЕ”

Агресията и насилието са наказуеми. Депутатският иимунитет не може да се използва за избягване на тези наказания, категоричен бе правосъдният министър

Институциите, президентството и дори партиите,  да вземат мерки и позиция срещу призивите на партия “Възраждане” за бунтове, агресия и насилие, призова днес премиерът акад. Николай Денков.

Ще започна днешната си реч с един цитат: ”В българския парламент вилнее неофашистка партия – тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български национални ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите“. Изказването е на проф. Георги Фотев. Тази констатация изисква решение и действие както на институциите, така и на политическите партии, каза Денков.

Повод за призива му са публикациите на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов в социалните мрежи, както и опитите на депутати от партията да спират изказвания на народните представители от други партии на парламентарна трибуна.

„Този тип действия от страна на „Възраждане“ започнаха преди две години, но през последния месец виждаме активиране на тази агресия, включително с постове от лидера и призиви за използване на насилие по улиците и нелегитимна забрана към народните представители да се изказват“, каза Денков.

“Историята на човечеството знае, че големите проблеми започват с малки акции от този тип“, настоя той.

Затова днес решихме, че смятаме за напълно неприемливо този тип поведение, продължи Денков. И призова ”Възраждане” да се “върне към спазването на законите на страната”.

Всеки има право да протестира, но тези протести не трябва да водят до ескалиране на насилието, коментира пък вътрешният министър Калин Стоянов. Той подчерта, че МВР ще вземе всички мерки за опазване на обществения ред и няма да допуска провокации. Призова и гражданите да не провокират насилие и омраза. Благодари и на полицаите, които не са позволили да се стигне до напрежение, въпреки опитите за такова, на протести през изминалите дни.

Депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция използването на имунитета за заобикаляне на административна или наказателна отговорност, за нереализиране на такава отговорност, е злоупотреба с право. Призивите за агресия и насилие са съставомерни деяния, които са наказуеми, подчерта пък правосъдният министър Атанас Славов. И призова компетентните органи да образуват проверки на база известните факти.

 

24chasa.bg

Предишна ОТКРАДНАХА ЗЛАТЕН НАКИТ ЗА 1200 ЕВРО
Следваща ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВОТО КРЪГОВО ДВИЖЕНИЕ СЕ ИЗВЪРШВА ПО ГРАФИК

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  При психиатъра: – Докторе, вчера тичах по улиците почти гол, само по чорапи. Толкова ме беше срам… – Така… Преди случвало ли ви се е такова нещо? – Да,

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Първокласник си идва в къщи, хвърля чантата още от вратата на пода и крещи към родителите си: – Що не ме предупредихте, че това нещо е за 12 години?! Връща

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Срещат се двама бизнесмени. Единият пита: – Как вървят нещата с младата ти съпруга? – Засега нормално. – Какво означава „за сега“ ? – Засега имам пари. Мъж развълнувано се