НИКОЙ НЕ БИВА ДА СЕ РАДВА НА ВОЙНА

НИКОЙ НЕ БИВА ДА СЕ РАДВА НА ВОЙНА

Гледайки новините с кадри от войната , бежанците по границите  , малките деца с майките си , възрастните  хора ,  ракетният обстрел на Киев  ,   не мога да  се съглася и да приема  изразената от някои хора  радост за случващото се в Украйна .
Думите са безсилни да изкажат  изненадата и  възмущението ми  от одобряването на агресията и войната.
      Случващото се в Украйна е трагедия  за Украйна и украинският  народ , както  и за Русия и руският народ  , но  също  и за  Европа ,а дори и за целият  свят .
Трагедия, която показа огромните ценностни различия между западните демокрации и тоталитарните  режими .
Русия  ,към която всеки българин крие безкрайна   признателност за освобождението ни и възкръсването на Българската държава е огромна и велика страна. В предвид този факт,като че ли  всеки българин е  в голяма  степен  русофил .
 Ще се опитам да споделя разбирането си за основните противоречия между западният  демократичен  свят, към който и ние вече принадлежим и диктаторските режими.
Западните общества през вековете имат традиции   и демократични периоди в  развитието си . Периоди ,през които хората се  борят за да се чувстват свободни , да мислят , да изразяват мнения , да избират управниците си .
Започвайки от древна Гърция , минавайки през  периода на демокрация в Рим,
през Великата харта на свободите / Магма Харта /, подписана в Англия още през 1215 г. ,
 последвалият  Закон за правата от 1689 г. ,превърнал Англия в първата конституционна монархия ,
Великата Френска революция през 1789 г . и приетата  Декларация за правата на човека и гражданите веднага след загубата ,
Независимостта на САЩ и Декларацията за независимост през 4 юли 1776 година –
това са  основни исторически моменти, които  оформят политическата демократична система на западния свят и свободите  на  отделната личност  в този свят .
   Политическа система и свят към който и ние се присъединихме  , демократична  система, извоювана с векове борба за свобода на индивида , свят при който личностната свобода и право на избор е в основата на обществените отношения . Свят, в който по демократичен начин -чрез избори , гражданите избират управляващите,а ТЕ -УПРАВЛЯВАЩИТЕ  се отчитат чрез избори пред народите си .
Обществен ред, който много точно и кратко се описва от Чърчил – „Най- лошото нещо е демокрацията ,но за съжаление няма нищо по -добро открито от нея . „
   Ако приемем , че Киевска Русия  е образувана през 882 година , това държавно обединение е унищожено от татарите  през  1240  г.,период в който те унищожават и Волжка България .
Руската държавност е възстановена  след редица битки с Монголите и най- вече  след битката при Угра през 1480 г.Така  се бележи възхода на Московското  княжество, което впоследствие  прераства в РУСКА  ИМПЕРИЯ.
 Руска империя, която в голяма степен копира държавното устройство на Монголската империя , на абсолютната  власт на хана , княза , императора .   След революцията през  1917 година и последвалата гражданска война,същата  се преобразува в тоталитарна държава и  копира  структурата на Руската империя . ..
   Русия ,като че ли все повече се връща към имперските си традиции и цели.
И за още по -голямо съжаление , ако Петър първи Велики отваря  пътя на Русия към Европа , с действията си и особено  войната с Украйна ,  Русия все повече се отдалечава от Европа и демократичния свят.
    Считам ,че  международните взаимоотношения ,базирани на Войни ,и то в Сърцето на Европа ,през 21 Век  е ярко представителство на отживели обществено-политически взаимоотношения на деспотизъм и тоталитаризъм. Тези взаимоотношения са отхвърлени от българското общество и от цивилизованият свят.
НИКОЙ НЕ БИВА ДА СЕ РАДВА НА ВОЙНА
  Свободата и демокрацията са идеали ,за които са се водили многовековни борби в Европа и тези идеали са победили !
Символите на  Великата Френска Революция – свобода , равенство , братство ,
идеалите  на Васил  Левски за свободна , чиста и свята република   нямат алтернатива и въпреки трудностите , света ще върви към приемането им .
 Трябва да сме щастливи и горди , че сме част от   цивилизованата и демократична общност на Европа и  да  подкрепяме   всички народи, стремящи се към независимост и свобода .
  Д-р Събина Петканска
26.02.2022г.
Сливен
Предишна ШЕСТИМА МЛАДЕЖИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН УЧАСТВАТ В XI-ия ЗИМЕН УНИВЕРСИТЕТ НА МГЕРБ
Следваща ПОРЕДНО ВИСОКО ОТЛИЧИЕ ЗА ДАРЕНА ПЕТКОВА ОТ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

40-ГОДИШЕН МЪЖ ОТ СЛИВЕН ПОДАДЕ ФАЛШИВ СИГНАЛ ЗА ДЕЦА В БМВ, КОИТО БИЛИ ЗАПЛАШЕНИ С ОРЪЖИЕ

Служители на РУ-Сливен са съставили акт за злоумишлено обаждане на телефон 112. На 29 ноември, в 16,26 часа, е получен сигнал на тел.112 за лице, което заплашва деца с огнестрелно

Новини Сливен

ЕДИН ЩАСТЛИВ ТИХОМИР ХВАНА КРЪСТА НА БОГОЯВЛЕНИЕ В СЛИВЕН

Щастието  личи от грейналата му усмивка на лицето. 45-годишният Тихомир бе един от 15-те смелчаци, скочили за Богоявленския кръст във водите на река на Новоселска в Сливен. И единственият, който

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Момче си играело на улицата с една монета, но случайно я глътнало и тя заседнала в гърлото му. Майка му се изплашила и почнала да вика за помощ, защото