НЕ СЕ УСТАНОВЯВАТ ПРОПУСКИ НА ЛЕКАРИТЕ ПРИ ПОЧИНАЛАТА РОДИЛКА В СЛИВЕН

НЕ СЕ УСТАНОВЯВАТ ПРОПУСКИ НА ЛЕКАРИТЕ ПРИ ПОЧИНАЛАТА РОДИЛКА В СЛИВЕН

Здравната комисия в Народното събрание не разпръсна мъглата около смъртните случаи на родилки, потресли страната в последните месеци.

Най-младата родилка миналата година е на 13 години, а най-възрастната – на 50 години. Увеличава се броят на двойките с репродуктивни проблеми. Това каза доктор Георги Михайлов от БСП на заседанието на здравната комисия, която проучи смъртните случаи на родилки.

Висок е и процентът на преждевременните раждания.

Професор Асен Николов, национален консултант по гинекология, обясни, че има такива случаи. Нямаме увеличение на майчината смъртност и на детската смъртност, отчете той. През 2017 починалите родилки са пет. Около 65 хиляди са ражданията.

За случая в Сливен той каза, че по документация всичко до раждането отговаря на добрата медицинска практика. Родилката е била в добро състояние. След осем часа се влошава. Не се установяват пропуски при действията на лекарите.

При плевенския случай на смърт на родилка проблемът възниква по време на интубация. В гръбначния стълб имала дискова херния.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков каза, че една дискусия за акушерството ще е полезна, за да се похвали Министерство на здравеопазването с успехите си.

От БЛС също са проверили двата случая с починали родилки. В Плевен най-вероятно случаят е анестезиологичен. Медиците са притеснени от наслагването на негативно мнение за лекарите в медиите.

Оказва се, че ръстът на цезарово сечение се прилага по желание на майките, за да не се мъчат, както и защото докторите го предпочитали, за да пестят време. Родните генеколози ще убеждават майките да раждат естествено, още повече че анестезиолозите свикнали да прилагат епидурална упойка.

 

Диляна Панайотова, news.bg

Заглавие: Sliveninfo

 

Предишна ДВОРЪТ НА ДЕТСКА ГРАДИНА "БОЖУР" "СВЕТНА"
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЛИФТЪТ СПИРА ЗА ПРОФИЛАКТИКА ОТ ДНЕС ДО СРЯДА ВКЛЮЧИТЕЛНО

ПЪТНИЧЕСКА ВЪЖЕНА ЛИНИЯ “СЛИВЕН – КАРАНДИЛА” няма да работи от 23.07.2018г. до 25.07.2018г., поради извършване на ремонтни дейности.

Новини Сливен

НАМЕРИХА ОТКРАДНАТ ЛЕК АВТОМОБИЛ

Криминалисти на РУ-Нова Загора работят по установяване на извършител откраднат лек автомобил. На 16 февруари е получен сигнал за противозаконно откраднат лек автомобил „Форд Транзит“, собственост на мъж от село

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА МНОГО, МНОГО ПИЯН ШОФЬОР НА БМВ

Водач с алкохол 2,34 промила е установен от полицейски служители в град Твърдица. 39-годишният Д.Г. от град Ловеч е хваната да управлява лек автомобил „БМВ“ с концентрация на алкохол 2,34

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

twelve + 7 =