НЕ СЕ УСТАНОВЯВАТ ПРОПУСКИ НА ЛЕКАРИТЕ ПРИ ПОЧИНАЛАТА РОДИЛКА В СЛИВЕН

НЕ СЕ УСТАНОВЯВАТ ПРОПУСКИ НА ЛЕКАРИТЕ ПРИ ПОЧИНАЛАТА РОДИЛКА В СЛИВЕН

Здравната комисия в Народното събрание не разпръсна мъглата около смъртните случаи на родилки, потресли страната в последните месеци.

Най-младата родилка миналата година е на 13 години, а най-възрастната – на 50 години. Увеличава се броят на двойките с репродуктивни проблеми. Това каза доктор Георги Михайлов от БСП на заседанието на здравната комисия, която проучи смъртните случаи на родилки.

Висок е и процентът на преждевременните раждания.

Професор Асен Николов, национален консултант по гинекология, обясни, че има такива случаи. Нямаме увеличение на майчината смъртност и на детската смъртност, отчете той. През 2017 починалите родилки са пет. Около 65 хиляди са ражданията.

За случая в Сливен той каза, че по документация всичко до раждането отговаря на добрата медицинска практика. Родилката е била в добро състояние. След осем часа се влошава. Не се установяват пропуски при действията на лекарите.

При плевенския случай на смърт на родилка проблемът възниква по време на интубация. В гръбначния стълб имала дискова херния.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков каза, че една дискусия за акушерството ще е полезна, за да се похвали Министерство на здравеопазването с успехите си.

От БЛС също са проверили двата случая с починали родилки. В Плевен най-вероятно случаят е анестезиологичен. Медиците са притеснени от наслагването на негативно мнение за лекарите в медиите.

Оказва се, че ръстът на цезарово сечение се прилага по желание на майките, за да не се мъчат, както и защото докторите го предпочитали, за да пестят време. Родните генеколози ще убеждават майките да раждат естествено, още повече че анестезиолозите свикнали да прилагат епидурална упойка.

 

Диляна Панайотова, news.bg

Заглавие: Sliveninfo

 

Предишна ДВОРЪТ НА ДЕТСКА ГРАДИНА "БОЖУР" "СВЕТНА"
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЧИНА СТУДЕНТЪТ НИКОЛАЙ ОТ СЛИВЕН, КОЙТО МИНАЛАТА СЕДМИЦА ПОЛЕТЯ ОТ ВТОРИЯ ЕТАЖ НА БОЛНИЦА В СТАРА ЗАГОРА

Отиде си 25-годишният студент Николай от Сливен, който миналата седмица падна от втория етаж от болница в Стара Загора. Николай живя няколко дни на командно дишане в реанимация, но е

Новини Сливен

ИВАН СЛАВОВ ПРОГНОЗИРА ПОБЕДА ЗА ГЕНЕРАЛ МИЛЕВ НА ЧЕРВЕНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ В СЛИВЕН

Областният председател на АБВ в Сливен Иван Славов прогнозира, че генерал Кольо Милев ще бъде избран за кандидат от името на БСП за кмет на Сливен. Това стана на пресконференция

Новини Сливен

ПРАЗНИК В КВАРТАЛ „РЕЧИЦА“ НА 16 ЮНИ

Рок-група „Монолог”, „Брейк денс” – Плевен, Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен са част от изпълнителите в концертната програма за празника в кв. „Речица”, който се организира на 16

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

seventeen + 8 =