НЕ СЕ УСТАНОВЯВАТ ПРОПУСКИ НА ЛЕКАРИТЕ ПРИ ПОЧИНАЛАТА РОДИЛКА В СЛИВЕН

НЕ СЕ УСТАНОВЯВАТ ПРОПУСКИ НА ЛЕКАРИТЕ ПРИ ПОЧИНАЛАТА РОДИЛКА В СЛИВЕН

Здравната комисия в Народното събрание не разпръсна мъглата около смъртните случаи на родилки, потресли страната в последните месеци.

Най-младата родилка миналата година е на 13 години, а най-възрастната – на 50 години. Увеличава се броят на двойките с репродуктивни проблеми. Това каза доктор Георги Михайлов от БСП на заседанието на здравната комисия, която проучи смъртните случаи на родилки.

Висок е и процентът на преждевременните раждания.

Професор Асен Николов, национален консултант по гинекология, обясни, че има такива случаи. Нямаме увеличение на майчината смъртност и на детската смъртност, отчете той. През 2017 починалите родилки са пет. Около 65 хиляди са ражданията.

За случая в Сливен той каза, че по документация всичко до раждането отговаря на добрата медицинска практика. Родилката е била в добро състояние. След осем часа се влошава. Не се установяват пропуски при действията на лекарите.

При плевенския случай на смърт на родилка проблемът възниква по време на интубация. В гръбначния стълб имала дискова херния.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков каза, че една дискусия за акушерството ще е полезна, за да се похвали Министерство на здравеопазването с успехите си.

От БЛС също са проверили двата случая с починали родилки. В Плевен най-вероятно случаят е анестезиологичен. Медиците са притеснени от наслагването на негативно мнение за лекарите в медиите.

Оказва се, че ръстът на цезарово сечение се прилага по желание на майките, за да не се мъчат, както и защото докторите го предпочитали, за да пестят време. Родните генеколози ще убеждават майките да раждат естествено, още повече че анестезиолозите свикнали да прилагат епидурална упойка.

 

Диляна Панайотова, news.bg

Заглавие: Sliveninfo

 

Предишна ДВОРЪТ НА ДЕТСКА ГРАДИНА "БОЖУР" "СВЕТНА"
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДО ДЕСЕТ ДНИ ЗАДРЪСТВАНИЯТА НА КРЪСТОВИЩЕТО „РОЗОВА ГРАДИНА“ ЩЕ БЪДАТ ПРЕОДОЛЕНИ

Възстановяването на уличната настилка, нарушена от дейностите по изпълнението на европроекта на „ВиК-Сливен“, ще започне през юни. Строи се Напорен резервоар, който е в основата на новата схема за водоснабдяването

Новини Сливен

ГЕН. АТАНАСОВ ПРИЗОВА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН ДА ПОДКРЕПЯТ АДВ. СЯРОВ

В следващия парламент ще работим за „обезкалинчването“ на българската държава. Това каза днес на пресконференция в Пресклуба на БТА в Сливен председателят на ДСБ и съпредседател на коалиция „Демократична България

Новини Сливен

НА „БАТМИШ“ ЩЕ СТРЕЛЯТ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 2018 Г.

По информация на Военно формирование 22 220, във връзка с разпределението и реда за използване на учебните полигони и стрелбищата за подготовка на военните формирования и организациите извън въоръжените сили,

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

16 − 4 =