НЕ СЕ УСТАНОВЯВАТ ПРОПУСКИ НА ЛЕКАРИТЕ ПРИ ПОЧИНАЛАТА РОДИЛКА В СЛИВЕН

НЕ СЕ УСТАНОВЯВАТ ПРОПУСКИ НА ЛЕКАРИТЕ ПРИ ПОЧИНАЛАТА РОДИЛКА В СЛИВЕН

Здравната комисия в Народното събрание не разпръсна мъглата около смъртните случаи на родилки, потресли страната в последните месеци.

Най-младата родилка миналата година е на 13 години, а най-възрастната – на 50 години. Увеличава се броят на двойките с репродуктивни проблеми. Това каза доктор Георги Михайлов от БСП на заседанието на здравната комисия, която проучи смъртните случаи на родилки.

Висок е и процентът на преждевременните раждания.

Професор Асен Николов, национален консултант по гинекология, обясни, че има такива случаи. Нямаме увеличение на майчината смъртност и на детската смъртност, отчете той. През 2017 починалите родилки са пет. Около 65 хиляди са ражданията.

За случая в Сливен той каза, че по документация всичко до раждането отговаря на добрата медицинска практика. Родилката е била в добро състояние. След осем часа се влошава. Не се установяват пропуски при действията на лекарите.

При плевенския случай на смърт на родилка проблемът възниква по време на интубация. В гръбначния стълб имала дискова херния.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков каза, че една дискусия за акушерството ще е полезна, за да се похвали Министерство на здравеопазването с успехите си.

От БЛС също са проверили двата случая с починали родилки. В Плевен най-вероятно случаят е анестезиологичен. Медиците са притеснени от наслагването на негативно мнение за лекарите в медиите.

Оказва се, че ръстът на цезарово сечение се прилага по желание на майките, за да не се мъчат, както и защото докторите го предпочитали, за да пестят време. Родните генеколози ще убеждават майките да раждат естествено, още повече че анестезиолозите свикнали да прилагат епидурална упойка.

 

Диляна Панайотова, news.bg

Заглавие: Sliveninfo

 

Предишна ДВОРЪТ НА ДЕТСКА ГРАДИНА "БОЖУР" "СВЕТНА"
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЛИНЕЙКИ, ПАТРУЛКИ И ПОЖАРНА „ЛЕТЯТ“ КЪМ МЯСТО НА ТЕЖКА КАТАСТРОФА

Вой на сирени по „Бургаско шосе“ малко преди 9 часа тази сутрин. Две линейки, две полицейски коли и една пожарна излязоха с бясна скорост от Сливен. Sliveninfo научи, че те

Новини Сливен

GOOGLE И SOFTUNI DIGITAL ОРГАНИЗИРАТ БЕЗПЛАТНИ ДИГИТАЛНИ ОБУЧЕНИЯ В НАД 37 ГРАДА В БЪЛГАРИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО В СЛИВЕН

На 14-ти май стартира проектът на Google Дигитален гараж /learndigital.withgoogle.com/digitalengarazh/ в сътрудничество със SoftUni Digital /digital.softuni.bg/! 12 специално обучени от Google консултанти ще водят безплатни семинари и индивидуални обучения в

Новини Сливен

АКТРИСА ОТ СЛИВЕН ПОЛУЧИ ГОДЕЖЕН ПРЪСТЕН В ИСПАНИЯ

Актрисата от Сливенския куклен театър Константина Самарджиева ще запомни за цял живот тази Коледа. Красавицата получи годежен пръстен от любимия си М. Масърлиев в Испания. Двамата заминали в чужбина, за

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

two × five =