юни 13, 2022 0 475 Прегледи

НЕЙКОВО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ СЪБОР И ХРИСТИЯНСКИЯ ПРАЗНИК ПЕТДЕСЕТНИЦА

Днес нейковци се събраха за поредна година на събор и курбан по случай големия християнски празник Петдесетница, на който своя храмов празник отбеляза местната църква „Св. Троица“, съобщиха от пресцентъра на община Котел.

Празникът започна с водосвет за здраве, извършен от отец Тихон Димитров. Кметският наместник на с. Нейково Величка Бакалова поздрави гостите и изказа своята благодарност към всички дарители за финансовата подкрепа и за помощта в организацията му.

„Днес отбелязваме празника на нашата църква „Света Троица“ и събора си. По традиция, в този ден даваме курбан и се молим за здравето на всички хора. Пожелавам трудностите и несгодите да са в миналото и със силна вяра и дух да продължаваме да вървим напред“,  каза в приветствието си Бакалова. След поздрава ѝ, програмата продължи с участието на самодейния състав към НЧ „Изгрев – 1928 г.“, които поздравиха всички присъстващи с песни и танци за здраве.

Гости на празника в Нейково бяха зам.-кметът на Община Котел Шериф Куванджъ, секретарят на Община Котел Христо Карабекиров и общинският съветник Тошко Врачев.

След официалната част, представителите на Общината посетиха местната църква, инспектираха напредъка по изграждането на водопровода в селото и се запознаха отблизо със състоянието на дървените мостове, чийто ремонтни дейности ще започнат в края на месец юли.

Празненствата в Нейково започнаха още в съботната вечер с традиционно празнично хоро от жителите и гостите на балканското селище. Проливният дъжд, който се изсипа снощи и достигна близо 80 л./кв. м., не нанесе материални щети и нейковци посрещнаха двойният празник с усмивки и добро настроение.

Предишна 14 ЮНИ Е СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА КРЪВОДАРИТЕЛЯ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

19 МАЙ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Всяка година на 19 май се отбелязва Европейския ден за борба със затлъстяването. Кампанията стартира през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация

Новини

ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ ВКЛЮЧИ ЖУРНАЛИСТИТЕ СРЕД ЗАЩИТЕНИТЕ ВИДОВЕ

С 444 гласа при 48 „против“ и 75 „въздържали се“ Европейският парламент прие вчера резолюция срещу „неправомерно използване на действия в рамките на гражданското и наказателното право с цел заглушаване на журналистите, неправителствените

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

В Пернишки бар клиент към барман: – Защо е толкова скъпа тая ракия? – Разредена е с вода… Няма нужда от въвеждане на ТРЕТИ ПОЛ – ако може да мълчи