НЕЗАБРАВИМО ПРЕЖИВЯВАНЕ С КОНЦЕРТА „МИСТЕРИЯТА НА ПАГАНИНИ“ ОЧАКВА ВИРТУОЗНИЯТ ЦИГУЛАР РОМАН КИМ, КОЙТО ЩЕ СВИРИ ЗА ПРЪВ ПЪТ НА БЪЛГАРСКА СЦЕНА
май 18, 2022 661 Прегледи

НЕЗАБРАВИМО ПРЕЖИВЯВАНЕ С КОНЦЕРТА „МИСТЕРИЯТА НА ПАГАНИНИ“ ОЧАКВА ВИРТУОЗНИЯТ ЦИГУЛАР РОМАН КИМ, КОЙТО ЩЕ СВИРИ ЗА ПРЪВ ПЪТ НА БЪЛГАРСКА СЦЕНА

Надявам се преживяването от утрешния концерт да бъде забавно и незабравимо. Това каза днес в Пресклуба на БТА в Сливен световноизвестният виртуозен музикант Роман Ким, който е за пръв път в България и на 19 май в зала „Сливен“ ще участва в концерта на Симфоничния оркестър под надслов „Мистерията Паганини“. Той благодари на директора на Сливенския симфоничен оркестър Кремена Оксенкруг за поканата и сподели първите си впечатления от България и Сливен, определяйки ги, като чувство за топлина, не само като време, но и като цялостна атмосфера.

Роман Ким, наричан Паганини на 21-и век, сподели, че личността на прочутия цигулар винаги е имала специално въздействие върху него, особено Концертът за цигулка и оркестър № 1, който ще прозвучи на 19 май.  Според него, това музикално произведение пасва чудесно и със Симфония №4 „Италианска“ в ла мажор Оп. 90 от Феликс Менделсон-Бартолди, което е другото заглавие в програмата на концерта.

Изпълнението ще бъде с цигулка, която притежава от седем години и е експериментален инструмент, произведен от него и майстора на цигулки Александър Хазин. Роман Ким прави или „преде“ сам своите струни, както и грифът на цигулката. Той е обособил сам за себе си този инструмент, като някои от струните са чревни, други от стомана, синтетични материали, но отказа да издаде целият състав, защото го пази в тайна.

На въпрос какво представляват прочутите му очила, за които се предполага, че провокират специфично състояние на мозъчната дейност, изостряйки сетивата, той отговори, че те са за техническа помощ. Те били свързани с лъка му, който също е специален и по-дълъг от обикновените. Става въпрос за специална концентрация, каза Роман Ким.

Идеите му за нововъведения в инструмента били свързани с изучаването и пресъздаването на ново произведение, независимо дали негово или нечие друго.

И Роман Ким, подобно на Паганини, е не само изпълнител, но и композитор и посочи, че предстои да представи премиера на своя Реквием за соло цигулка. Творбата е по повод 75-годишнината от бомбардирането на Хирошима и Нагасаки, като пиесата наподобява средновековен григориански реквием. Заради ковид пандемията, турнето, в което е трябвало да бъде изпълнена, е отпаднало.

Цигуларят каза, че се опитва да следва примера на големите имена в музиката, които освен че са композирали виртуозна музика, са били и изключителни изпълнители, изпълнявали са стандартния репертоар на другите автори.

На въпрос какво предстои в неговата програма след Сливен, той посочи два концерта през юни в столицата на Казахстан – Алма Ата и концерт в Мюнхен.

Усеща се един голям подем в работата на Симфоничния оркестър в Сливен, голям оптимизъм и едно голямо покачване на качеството и работния морал, каза маестро Константин Илиевски, който е диригент на Симфоничния оркестър на Словашкото радио и под чиято палка ще премине концерта в Сливен. Илиевски е работил и преди със Сливенския симфоничен оркестър, като подчерта, че в момента музикантите са на европейско ниво. Това, според него, се дължи на концепцията за развитие на Кремена Оксенкруг, съчетала идея и стратегия.

 

БТА

Снимки: Георги Мангинов

Предишна КОНЦЕРТЪТ "ДЕЦАТА НА СЛИВЕН ПЕЯТ И ТАНЦУВАТ" НЯМА ДА СЕ ПРОВЕДЕ ДНЕС, А В ПЕТЪК - 20 МАЙ
Следваща ДОРА КУРШУМОВА С ДАРЕНИЕ КЪМ ОБЩИНСКА БИБЛИОТЕКА „ПЕТЪР МАТЕЕВ“ – КОТЕЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТРИ БЕБЕТА СЕ РОДИХА В БОЛНИЦАТА СЛЕД ПОЛУНОЩ ДО СУТРИНТА НА 1 ЯНУАРИ 2021 Г.

  Първото бебе в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен за 2021 година, е родено в 2,50 ч. след полунощ. То е момиче. Тежи 2,620 кг, 49 см. Майката е

Новини Сливен

БСП КАНИ ГРАЖДАНИТЕ НА СЛИВЕН НА СРЕЩА С ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, Каним Ви на среща разговор с народните представители от ПГ „БСП за България“ Елена Йончева, Таско Ерменков и Кольо Милев на тема: „Проблеми в развитието на община Сливен

Новини Сливен

ПРОКУРОР РУСИ РУСЕВ ДАРИ КНИГИ НА ЗАТВОРА В СЛИВЕН ОТ ИМЕТО НА ОБВИНИТЕЛИТЕ

Сред дарените книги има творения на Иван Вазов, Захари Стоянов, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Антон Дончев, Алеко Константинов, Емилиян Станев, Дан Браун, Джон Гришъм, Робърт Лъдъм, Стивън Кинг, Онре Дьо