НЕЗАБРАВИМО ПРЕЖИВЯВАНЕ С КОНЦЕРТА „МИСТЕРИЯТА НА ПАГАНИНИ“ ОЧАКВА ВИРТУОЗНИЯТ ЦИГУЛАР РОМАН КИМ, КОЙТО ЩЕ СВИРИ ЗА ПРЪВ ПЪТ НА БЪЛГАРСКА СЦЕНА
май 18, 2022 438 Прегледи

НЕЗАБРАВИМО ПРЕЖИВЯВАНЕ С КОНЦЕРТА „МИСТЕРИЯТА НА ПАГАНИНИ“ ОЧАКВА ВИРТУОЗНИЯТ ЦИГУЛАР РОМАН КИМ, КОЙТО ЩЕ СВИРИ ЗА ПРЪВ ПЪТ НА БЪЛГАРСКА СЦЕНА

Надявам се преживяването от утрешния концерт да бъде забавно и незабравимо. Това каза днес в Пресклуба на БТА в Сливен световноизвестният виртуозен музикант Роман Ким, който е за пръв път в България и на 19 май в зала „Сливен“ ще участва в концерта на Симфоничния оркестър под надслов „Мистерията Паганини“. Той благодари на директора на Сливенския симфоничен оркестър Кремена Оксенкруг за поканата и сподели първите си впечатления от България и Сливен, определяйки ги, като чувство за топлина, не само като време, но и като цялостна атмосфера.

Роман Ким, наричан Паганини на 21-и век, сподели, че личността на прочутия цигулар винаги е имала специално въздействие върху него, особено Концертът за цигулка и оркестър № 1, който ще прозвучи на 19 май.  Според него, това музикално произведение пасва чудесно и със Симфония №4 „Италианска“ в ла мажор Оп. 90 от Феликс Менделсон-Бартолди, което е другото заглавие в програмата на концерта.

Изпълнението ще бъде с цигулка, която притежава от седем години и е експериментален инструмент, произведен от него и майстора на цигулки Александър Хазин. Роман Ким прави или „преде“ сам своите струни, както и грифът на цигулката. Той е обособил сам за себе си този инструмент, като някои от струните са чревни, други от стомана, синтетични материали, но отказа да издаде целият състав, защото го пази в тайна.

На въпрос какво представляват прочутите му очила, за които се предполага, че провокират специфично състояние на мозъчната дейност, изостряйки сетивата, той отговори, че те са за техническа помощ. Те били свързани с лъка му, който също е специален и по-дълъг от обикновените. Става въпрос за специална концентрация, каза Роман Ким.

Идеите му за нововъведения в инструмента били свързани с изучаването и пресъздаването на ново произведение, независимо дали негово или нечие друго.

И Роман Ким, подобно на Паганини, е не само изпълнител, но и композитор и посочи, че предстои да представи премиера на своя Реквием за соло цигулка. Творбата е по повод 75-годишнината от бомбардирането на Хирошима и Нагасаки, като пиесата наподобява средновековен григориански реквием. Заради ковид пандемията, турнето, в което е трябвало да бъде изпълнена, е отпаднало.

Цигуларят каза, че се опитва да следва примера на големите имена в музиката, които освен че са композирали виртуозна музика, са били и изключителни изпълнители, изпълнявали са стандартния репертоар на другите автори.

На въпрос какво предстои в неговата програма след Сливен, той посочи два концерта през юни в столицата на Казахстан – Алма Ата и концерт в Мюнхен.

Усеща се един голям подем в работата на Симфоничния оркестър в Сливен, голям оптимизъм и едно голямо покачване на качеството и работния морал, каза маестро Константин Илиевски, който е диригент на Симфоничния оркестър на Словашкото радио и под чиято палка ще премине концерта в Сливен. Илиевски е работил и преди със Сливенския симфоничен оркестър, като подчерта, че в момента музикантите са на европейско ниво. Това, според него, се дължи на концепцията за развитие на Кремена Оксенкруг, съчетала идея и стратегия.

 

БТА

Снимки: Георги Мангинов

Предишна КОНЦЕРТЪТ "ДЕЦАТА НА СЛИВЕН ПЕЯТ И ТАНЦУВАТ" НЯМА ДА СЕ ПРОВЕДЕ ДНЕС, А В ПЕТЪК - 20 МАЙ
Следваща ДОРА КУРШУМОВА С ДАРЕНИЕ КЪМ ОБЩИНСКА БИБЛИОТЕКА „ПЕТЪР МАТЕЕВ“ – КОТЕЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДИРЕКТОРЪТ НА РЗИ – СЛИВЕН Д-Р НИКОЛИНА ИВАНОВА ПОЗДРАВЯВА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ЗА ТЕХНИЯ ПРАЗНИК

Уважаеми медицински сестри и професионалисти по здравни грижи, Поздравявам Ви с Международния ден на сестринството – 12 май! Бъдете все така неуморни, силни и всеотдайни в избраната от Вас благородна

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 05.11.2018 г. (понеделник)  до 12.00ч. ще бъде прекъснато водоподаването на част от бул. „Цар Симеон“ –

Новини Сливен

ПРОЩАЛНО ЗА ТЕАТРАЛНИЯ КРИТИК НИКОЛАЙ НЕДЯЛКОВ, БИВШ ДИРЕКТОР НА СЛИВЕНСКИЯ ТЕАТЪР

След дълго и мъчително боледуване, на 71-годишна възраст, почина театралният критик Николай Недялков, директор на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ в периода 2006-2018 година. Дълбоко скърбим за загубата на театралния