НА 3 МАРТ В ЯМБОЛ БЕШЕ ОТКРИТ ПАМЕТЕН ЗНАК НА СТИЛИЯНА ПАРАСКЕВОВА
март 4, 2022 586 Прегледи

НА 3 МАРТ В ЯМБОЛ БЕШЕ ОТКРИТ ПАМЕТЕН ЗНАК НА СТИЛИЯНА ПАРАСКЕВОВА

На Трети март кметът на община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков тържествено откриха паметен знак на Стилияна Параскевова, ушила и извезала Браилското знаме, превърнало се в първообраз на българският трибагреник.

Идеята за създаването му принадлежи на нейния баща, патриот и родолюбец, роден в Ямбол – Иван Параскевов. В изработения от него проект той разполага цветовете бял, зелен и червен хоризонтално. По спомени на родственици Параскевов поставя белия цвят отгоре, защото бялото и България започват с буквата „Б“.
Празникът започна с музикално-поетична програма. Катерина Димитрова, възпитаничка на клуб „Знам, искам, мога“, рецитира „Българското знаме“ от Асен Босев. След това деца от клуб „Млад възрожденец“ при Детска градина „Пламъче“ поздравиха присъстващите с песен.
Кметът на община Ямбол Валентин Ревански изтъкна в словото си: „Историята трябва да се помни и предава на поколенията, затова взехме решение да създадем този паметен знак. Трябва да бъдем горди, че първообразът на българското знаме е свързан с нашия роден град.“
Паметният знак беше осветен с водосвет, отслужен от Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий в съслужение с отец Янко.

Д-р Стефан Бакърджиев, директор на Регионален исторически музей – Ямбол, разказа историята за идеята на Иван Параскевов, за създаване на трибагреник, който да бъде бойно знаме на българските опълченци, за създаването на Браилското знаме и придобитата от него слава след Руско-турската освободителна война.
В церемонията участваха знаменна група от Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“ с копие на Браилското знаме, което гимназията подари на Музея на бойната слава преди няколко години, както и представители на Регионален клуб „Георги Дражев“ – Ямбол при Национално дружество „Традиция“.

Гранитната морена, от която е изработен паметният знак, е дарена от кмета на Ямбол, своята съпричастност към идеята показа и ямболският скулптор Петко Йорданов, който изработи и дари самия знак. Община Ямбол изказва благодарност и към всички, които помогнаха с труд за реализирането на тази идея.
Откриването на монумента се осъществи в навечерието на 149-та годишнина от рождението на Стилияна Параскевова, която отбелязваме на 6 март.

Продължението на тази инициатива ще бъде свързано с дарителска кампания за издигането на 55-метров пилон с български трибагреник на най-високата точка в Ямбол – хълм Боровец. По този начин, обединени около тази благородна кауза, отново ще почетем делото на Стилияна и Иван Параскевови.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ОКРЪЖЕН СЪД - СЛИВЕН ПОСТАНОВИ ОПРАВДАТЕЛНА ПРИСЪДА ЗА КАТАСТРОФА С ДВАМА УБИТИ И ЕДИН РАНЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

В ХОД СА РЕМОНТИ НА ПАРКИНГИ И ТРОТОАРНИ ПЛОЩИ В ЯМБОЛ

В ход са ремонтни дейности по уличната мрежа в община Ямбол. Дейностите по благоустрояването на града включват освен обновяване на пътни артерии, ремонт на тротоари и изграждане на нови паркинги.

Новини Ямбол

ПЪРВОТО БЕБЕ НА ЯМБОЛ Е МОМЧЕ

Момче е първото бебе в Ямбол за 2019 година, съобщават от общината. То се е родило на 1 януари в 11.45 часа в АГ-отделението на МБАЛ „Св.Пантелеймон“. Малкият Ивайло тежи

Новини Ямбол

БИВШ РАЗСЛЕДВАЩ ПОЛИЦАЙ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ КАТО МЛАДШИ ПРОКУРОР В ЯМБОЛ

Бившият разследващ полицай от ОД на МВР-Кърджали Мерйем Алиева положи клетва и встъпи в длъжност като „младши“ прокурор в Районна прокуратура Ямбол. Тя е завършила юридическото си образование в ВУ „Св.