НА 28-МИ ФЕВРУАРИ СВЕТЪТ ОТБЕЛЯЗВА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ХОРАТА, ЗАСЕГНАТИ ОТ РЕДКИ БОЛЕСТИ
24.02.2023 675 Прегледи

НА 28-МИ ФЕВРУАРИ СВЕТЪТ ОТБЕЛЯЗВА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ХОРАТА, ЗАСЕГНАТИ ОТ РЕДКИ БОЛЕСТИ

За първи  път денят на редки заболявания се отбелязва през 2008 г. на 29 февруари, „рядка“ дата, която се случва само веднъж на четири години. Оттогава Ден на редките заболявания се провежда в последния ден на февруари, месец, известен с това, че има „рядък“ брой дни.

По света има над 8000 такива заболявания, като само 5% от тях се лекуват. Броят на пациентите с редки заболявания в България не е точен, тъй като все още няма регистър за редки заболявания. Според Световната здравна организация в България, тези пациенти са близо 500 000 души и само около 10000 се лекуват.

В последния ден на февруари за  поредна година целият свят ще изрази подкрепата си към хората с редки болести. Навсякъде по света пациентски организации и техните партньори ще обединят усилия за насърчаване осведомеността за редки болести и за проблемите на милионите хора, засегнати от тях.

Националният Алианс поема водеща роля при организацията на събитията. Представители на сдружението координират събитията по места с подкрепата на доброволци и съмишленици. В Сливен след две години прекъсване поради ковид пандемията, тази година отново ще се отбележи Деня на редките болести  под ръководството но председателят на Националната асоциация па мукополизахаридоза-Десислава Христакева.

Мотото тази година ще е „Покажи своя цвят”

В България Денят ще бъде отбелязан в 15 града с вдигане на ръце и пускане на балони в знак на солидарност към хората засегнати от редки болести. В централната част на градовете отбелязващи събитието, от 13 часа всички заедно ще покажем своята съпричастност.

Затова апелирам към всички за съпричастност, разбиране и толерантност. Нека ЧОВЕШТИНАТА ни води в живота.

Предишна ОБЩИНАТА ПЛАНИРА ОБНОВЯВАНЕ НА ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В СЛИВЕН
Следваща РИК – СЛИВЕН РЕГИСТРИРА ЛИСТАТА НА ВЪЗРАЖДАНЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СКАНДАУ И 4 MAGIC С КОНЦЕРТ В СЛИВЕН НА 23 МАЙ

Рап дуото Скандау и талантливите момичета от 4 Magic ще пеят в Сливен на 23 май. Община Сливен кани жителите и гости на града на концерта, който ще се проведе

Новини Сливен

ХУДОЖНИЦИТЕ БЛАГОДАРЯТ ЗА ПОДКРЕПАТА НА БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА ЗА ВЗAИМОПОМОЩ

В отворено писмо до медиите, Дружеството на художниците в Сливен изразява благодарност към всички институции, спомоществователи и граждани, които помогнаха за успешното протичане на благотворителния търг на картини, организиран от

Новини Сливен

ВЕЛИКДЕНСКИ ПОЗДРАВ ОТ Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА

Както природата ни поднесе облачна и дъждовна седмица преди ВЕЛИКДЕН, така и тази СТРАСТНА СЕДМИЦА ,предшестваща ПРАЗНИКА , на фона на Корона вируса , разногласията в четворната коалиция , световната