НА 20 НОЕМВРИ ОДМВР – СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ

НА 20 НОЕМВРИ ОДМВР – СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ

През 2005 година със своя резолюция ООН обявява Световен ден за възпоменание, който се отбелязва в третата неделя от месец ноември.

За поредна година отдаваме нашата почит към загиналите при пътни инциденти и изказваме съболезнования на близките им. Това е повод за пореден път да се обърнем към себе си и да си дадем сметка доколко сме отговорни като участници в движението по пътищата, се казва в специално обръщение на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод Деня за възпоменание.

Всеки ден по пътищата на нашата страна хора стават жертва на пътни произшествия. Мъже, жени и деца стават жертви на свои или чужди грешки, невнимание и нарушения, а мъката в семействата остава за цял живот.

С провеждането на този ден се цели, освен да отдадем почит към паметта на загиналите, да се изкаже благодарност на всички, които участват в ликвидирането на последствията от пътнотранспортните произшествия- служителите от спешна медицинска помощ, лекарите, медицинските сестри, полицейски служители, пожарникарите, консултантите, експерти и другите работници, които всеки ден се сблъскват с бедствията, причинени от тежките пътни инциденти и изпитват върху себе си тяхното влияние.

Служители на ОДМВР-Сливен се включиха към събитията за отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Сутринта на 20 ноември пред катедралния храм „Свети Димитър” в град Сливен бе отслужена литургия за почит към жертвите. В дните 19 и 20 ноември бе осигурено засилено присъствие от служители на сектор „Пътна полиция”на места с концентрация на пътни произшествия в областта. В 12,00 часа на 20 ноември полицейски екипи отдадоха почит с включени сирени на служебните автомобили.

В цялата страна Световният ден беше отбелязан с  различни мероприятие, като се прави опит да се привлече вниманието към огромната смъртност и травматизъм от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи на които са подложени всички участници в движението.

Обръщение на министър Демерджиев:

 

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Световният ден за ВЪЗПОМЕНАНИЕ на жертвите от пътнотранспортни  произшествия се отбелязва всяка трета неделя от ноември. Решението е взето с резолюция от Генералната асамблея на Организацията на обединените нации на 26 октомври 2005 г. В този ден светът почита паметта на всички хора, които са загубили живота си, попадайки в пътнотранспортна катастрофа. Човешките загуби от тежките произшествията на пътя променят съдбите и носят непоправими загуби не само за близките на пострадалите, а и за цялото общество.

През 2022 г. на 20 ноември всички ние отново ще си спомним нелепите инциденти, в които деца, майки и бащи са останали без най-близките си, както и за всички други участници в движението по пътищата, които продължават да лекуват травмите си вследствие на произшествия на пътя.

През последните години почти във всеки дом има поне едно превозно средство, което активно се използва в движението по пътищата, а всеки един от нас в ежедневието си е водач, пешеходец или пътник. Не са малко и случаите, при които при пътни инциденти биват ранявани или губят живота си хора, които работят на пътя, защото някой е подценил  ситуацията, не се е съобразил с поставената сигнализация или е пренебрегнал основни правила.

Това е повод за пореден път да се обърнем към себе си и да си дадем сметка  доколко сме отговорни като участници в движението по пътищата, каква е културата ни на  поведение и какви са уменията ни за реакция в критични ситуации. Това е повод да приемем,   че усилията за опазване на човешкото здраве и живот от случаи на пътнотранспортни  катастрофи са отговорност не само на институциите, а и на семейството и на организациите от  неправителствения и бизнес сектора.

Призовавам в този ден всеки по своему да отдаде почит и да се присъедини към световните събития, посветени на деня в годината, отреден за възпоминание на жертвите от   пътнотранспортни инциденти.

 

Предишна ПРЕМИЕРА НА РОМАНА НА ВЛАДИМИР ЗАРЕВ „ОБЪРКАНИ В СВОБОДАТА” СЕ СЪСТОЯ В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН
Следваща ВЧЕРА АСФАЛТИРАН, ДНЕС ПРОПАДНАЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЛИЦАИ ИЗЗЕХА 6 ШОФЬОРСКИ КНИЖКИ ЗА НЕПЛАТЕНИ ГЛОБИ

6 шофьорски книжки за неплатени глоби са иззети при широкообхватен  контрол на полицията в град Котел. Операцията е проведена на 8 февруари за времето от 11,00 до 14,00 часа на

Новини Сливен

В СЛИВЕН ЗАЛОВИХА КРАДЕЦ

Криминалисти на РУ-Сливен разкриха серия от кражби на вещи от автомобили, извършвани на територията на града. В хода на специализирана операция са извършени проверки в жилища в сливенския квартал „Комлука“.

Новини Сливен

ОБРЪЩЕНИЕ НА Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Уважаеми приятели, обръщам се към вас лично, по човешки, но и като лекар и политик. Вие сте моето ежедневие и моя непрекъсната отговорност. Помагам на всеки с убеждението, че хората