НА 2 ЮНИ ОТБЕЛЯЗВАМЕ 147 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ХРИСТО БОТЕВ
юни 2, 2023 346 Прегледи

НА 2 ЮНИ ОТБЕЛЯЗВАМЕ 147 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ХРИСТО БОТЕВ

 

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“

(Из „Хаджи Димитър“)

На 2 юни цяла България отбелязва 147 години от героичната смърт на Христо Ботев и саможертвата на хилядите, дали живота си за свободата на България.

За да отдадат заслужена почит пред подвига на всички знайни и незнайни воини, кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и нейния екип, председателят на ОбС Нова Загора – Нейчо Минчев, служители на Общинска администрация, директорът на Исторически музей Нова Загора – Генчо Димитров, Веска Вълчева – секретар на МКБППМН, ръководството на СУ „Христо Ботев“ и много граждани се събраха в двора на най-старата гимназия в града.

Честването на паметната дата започна с поетичен рецитал на ученици, посветен на делото на Ботев – велик поет, публицист и революционер.

Пламенните слова на Генчо Димитров и Димитър Митев – директор на Драматичен театър „Гео Милев“, гр. Стара Загора, отекваха в сърцата на присъстващите, смирено свеждайки глава пред бюст-паметника на радетеля за свобода.

След тържествен водосвет, започна и поднасянето на венци и цветя в знак на признателност пред святото дело на хората, загинали в името на родината.

Предишна СЛИВЕН ПОСРЕЩНА ОТБОРИ НА ДЕВЕТ УЧИЛИЩА ОТ СТРАНАТА ЗА РЕПУБЛИКАНСКО ПО ВОЛЕЙБОЛ
Следваща БСП СЛИВЕН ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ХРИСТО БОТЕВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЦЕНТЪРЪТ ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ В СЛИВЕН ОБЯВЯВА ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ НА 15 ОКТОМВРИ

Центърът за социална рехабилитация и интеграция за деца и пълнолетни лица обявява Ден на отворените врати на 15 октомври. Инициативата е по повод Международния ден на белия бастун, който се

Новини Сливен

ГЕОРГИ БАЛАБАНОВ И КОМПАНИЯ НАПЪЛНИХА ЗАЛА „ЗОРА“ В НЕДЕЛЯ ВЕЧЕР

  Партия Български възход успя да напълни сливенската зала „Зора“ в неделя вечер, когато малцина излизат от домовете си. Водачът на листата на Български възход Георги Балабанов и останалите кандидати

Новини Сливен

ЮИДП ДП ГР.СЛИВЕН И ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ЗАЛЕСИХА ДРЪВЧЕТА ЗА СЕДМИЦА НА ГОРАТА 2022 Г.

Три броя дръвчета кедър и четири броя ела вече красят двора на Инженерно-педагогическия факултет – Сливен към ТУ – София. В инициативата, даваща старт на Седмица на гората 2022 г.,