НА 2 МАРТ СЛИВЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ НАВЪРШВА 80 ГОДИНИ
март 1, 2019 1062 Прегледи

НА 2 МАРТ СЛИВЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ НАВЪРШВА 80 ГОДИНИ

Уважаеми читатели, на 2 март Сливенският митрополит Йоаникий навършва 80 години.

По този повод ви предлагаме статия от Вълкан Янев, секретар на Сливенска митрополия.

В бр. 3 от м. март 1999 година в епархийския вестник „ Православен християнин” написах кратък материал озаглавен„ Богоблагословена шейсетгодишнина”. Ето след 20 години се налага в същия вестник да напиша „ Благословена осемдесетгодишнина”. Двата материала се отнасят за едно и също лице- Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, който на 2 март, 2019 година навърши 80 години.

Неговата биография е публична и известна на клира и въцърковеното православно изпълнение, не само в Сливенска епархия , но и в диоцеза на Българската православна църква. Служението му на Българската православна църква ,вече 58 години, служи за пример на стотици монаси, свещенослужители и църковнослужители. Току що завършил средното си образование в Софийската духовна семинария и отбил дълга си към българската армия на 1 април 1961 година, едва навършил 22 години, приема монашески постриг в Мъглижкия манастир „ Св. Николай” под духовното наставничество на обичания от православните християни от Сливен Браницки епископ Герасим.

Заемал различни църковни длъжности на 23 март 1980 година, тогавашния епископ Йоаникий, бе избран, от клира и миряните на Сливенска епархия, единодушно с 40 гласа от 42 възможни, за Сливенски митрополит.

Връщайки се към онова време и онова църковно събитие, в което бях свидетел, струва ми се, че няма да е излишно да припомня на читателите част от първото програмно слово на новоизбрания Сливенски митрополит Йоаникий озаглавено „ Повели на архипастирския дълг”, произнесено на 19 април 1980 година в катедралния храм „ Св. Димитър”

„ В изпълнение на високите цели на православната ни църква дълготърпеливо ще благовестя Божието Слово, неизменно ще се придържам и неотклонно ще направлявам поверените ми в Господа чада в здравото православно учение, благочинно ще извършвам Божиите тайнства, ще изпросвам и преподавам Божията благодат, която е необходима в делото на спасението. По примера на св. Апостол Павел ще бдя над работниците на Божията нива да не занемаряват дарбата, получена чрез тайнството свещенство, с любов ще поощрявам тяхното усърдие, ще разпалвам ревността им към Божия дом. Ще служа с чисто сърце, добра съвест и нелицимерна вяра, за да бъда образец за верните. Ще се старая да бъде добър ваш душепастир, който да зове пасомите си по име и те да познават гласа му/ Иоан 10: 3-4/, ще проявявам готовност да назидавам в доброто и да утвърждавам в нравствената чистота. Добросъвестно ще проявявам ревност към светите храмове и манастири. В многостранната ми църковна дейност ще разчитам на съдействието и сътрудничеството на епархийските съветници, архиерейските наместници и енорийското свещенство….”

Припомняйки тези обещания, заявени преди 39 години, считам че, непредубеденият читател честно и по съвест може да свидетелства, че митрополит Йоаникий през всичките тези години се стреми безрезервно да ги изпълнява според мярата на силите си. Затова и днес сме свидетели, че неговият авторитет като монах, молитвеник и църковник е на почетно ниво в цялата Българска православна църква.

Своите духовни дарования и таланти митрополит Йоаникий изявява и в творческата си дейност като църковен проповедник и писател. Написаните от него или под негова редакция книги с любов се четат от православните християни за поука и тяхно спасение.

Митрополит Йоаникий е уважаван и от представителите на държавните, общинските и културни институции в епархията. Той е обявен за почетен гражданин на градовете Сливен, Бургас, Ямбол Несебър , Айтос. За него един представител на сливенската интелигенция преди време бе казал ”Вашата подкрепа, блага дума за утеха и насърчение в трудните дни, които изживяваме всички, правят изпитанията ни по-поносими, просветляват пътеките ни към бъдещето, затова сме честити, че на престола на нашата Сливенска епархия имаме уважаван пастир за честно служение на църквата и народа. Затова в негово лице ние виждаме следовник на възрожденската традиция на българската църква и пример за днешни и утрешни водачи, за клира и за миряните”

За митрополит Йоаникий и за неговата многостранна дейност е писано много и може още много да се пише, но считам, че не е необходимо, защото както казах в началото неговата биография е публична и известна.

В заключение ще кажа: нека всички горещо да молим Всевишния да пази здравето и силите на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и да не го лишава от благодатната си подкрепа. Да му пожелаем крепко здраве и много духовни сили, за да може със своята мъдрост и опитност още много години да служи все тъй предано на Църквата и на Отечеството.

Честита 80 годишнина!

На многая лета , Високопреосвещени Владико !

 

Снимка: БНР/2018 г.

Предишна РАБОТИЛНИЦА НА БАБА МАРТА ОТВОРИ ВРАТИ В РБ "САВА ДОБРОПЛОДНИ" - СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НАГРАДИХА ОТЛИЧНИЦИТЕ НА ВИПУСК 2018 С ГРАМОТИ И НАГРАДИ

В празничния 15 юни на тържествена церемония бяха удостоени с грамоти и награди отличниците на випуск 2018. Тази година бяха отличени 27 зрелостници от област Сливен, които са показали отличен

Новини Сливен

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ В КРЕПОСТ ТУИДА, СЛИВЕН

Припомняме, че утре на 27.09.2019г. в града под Сините камъни – Сливен, ще се проведе Европейска нощ на учените. Богата и интересна програма очаква гостите на Крепост Туида и Националният

Новини Сливен

ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА КАСОРАЗБИВАЧА, ОТКРАДНАЛ ОБЩО 58 000 ЛЕВА ОТ ОФИСИТЕ НА ДВЕ СЛИВЕНСКИ ФИРМИ

Задържан е 43-годишен мъж по обвинение за  кражба на голяма сума пари от офис на фирма в град Сливен. Извършени са две кражби в различен период от време през 2018

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

16 + two =