НА 11 ЮНИ КОТЕЛ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ПРАЗНИКА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“
март 7, 2022 200 Прегледи

НА 11 ЮНИ КОТЕЛ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ПРАЗНИКА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“

На 11 юни град Котел ще бъде домакин на поредното издание на празника на балканските градове „Балканът пее и разказва“ 2022. Той ще бъде открит на пл. „Възраждане“ от 10.30 ч., а празничната програма ще започне от 11.00 часа. Това стана ясно днес по време на работна онлайн среща с представители на останалите пет общински града- участници в празника – Елена, Трявна,  Гурково, Твърдица и Дряново. На срещата бяха обсъдени организационни въпроси и идейни предложения, свързани с конкурса, който ще се проведе в рамките на празника.

Целта на празника „Балканът пее и разказва“ е съхраняването на фолклорните традиции, тяхното опазване, обогатяване и приобщаване на населението към народните ценности, запазване разнообразието на българската идентичност.

През годините щафетата – кой да е домакин на  празника, се предава от град на град.  Домакинството със знамето на празника миналата година бе предадено на Община Котел, която на свой ред ще събере таланти от балканските градове през лятото на 2022 година.

Заедно с Трявна, Гурково, Дряново, Твърдица и Елена, градът на Раковски ревностно пази традициите, приобщава населението към непреходните ценности на българския дух, пази и обогатява фолклорното богатство на родината ни.

Представянето на съставите ще бъде веднага след изявата на домакините от Котел, а жребият отреди след тях да бъде представянето на групите от Трявна, Гурково, Елена, Твърдица и Дряново.

Паралелно с надиграванията и надпяванията, всички участници ще имат възможността да представят родния си край с рекламни материали и сувенири на специално  разположени щандове.

„Балканът пее и разказва“ е празник на балканските градове от двете страни на Стара планина – Твърдица, Гурково, Елена, Дряново, Трявна и Котел. За първи път той се провежда в гр. Елена през юни 1974 г.

 

ПРОГРАМА

10.30 ч. – 10.50 ч. – Шествие на участниците

10.50 ч. – 11.00 ч. – Откриване на празника и издигане на знамето му от кмета на Община Котел – г-н Коста Каранашев на площад „Възраждане” – гр. Котел.

11.00 – 11.30 ч. – Начало на празничната програма с изпълненията на домакините от община Котел -площад „Възраждане”

11.30 ч. – 14.30 ч. – Представяне на програмите на отделните градове по реда на изтегления жребий. Сценичното време за всеки град е 30 минути.

14.30 ч. – Връчване на грамоти на участниците, закриване на празника и предаване знамето на следващия домакин – гр. Твърдица.

 

РЕД НА УЧАСТИЕ – след изтеглен жребий

Община Котел – домакин

Община Трявна

Община Гурково

Община Елена

Община Твърдица

Община Дряново

„Балканът пее и разказва“ през годините се е утвърдил като добра форма за популяризиране и съхранение на духовното богатство на балканските градове, а сцената му е гарант за вълнуващи срещи с многобройната публика. За химн на празника е избрана песента „Хубава си, моя горо“, която звучи винаги при откриването на събитието.

Предишна 173 НОВИ БОЛНИ И 450 ИЗЛЕКУВАНИ ПАЦИЕНТИ ЗА СЕДМИЦА В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща АСЕН БЛАТЕЧКИ И КОЙНА РУСЕВА ГОСТУВАТ В СЛИВЕН С КОМЕДИЯТА "УМОПОМРАЧЕНИЕ" НА 28 МАРТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТРИМА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА ПРИТЕЖАНИЕ НА НАРКОТИЦИ В СЛИВЕН

Притежание на наркотици е установено при патрулна дейност от служители на РУ-Сливен. На 24 юли, в 20,30 часа, е извършена проверка на 20-годишния П.С. от град Сливен. В него е

Новини Сливен

ПРОУЧВАНЕ ОБЕМНА АКТИВНОСТ НА РАДОН В ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И В КМЕТСТВАТА НА ОБЩИНАТА

На специално организираната среща с кметове и кметски наместници на населените места в общината експерти от Регионална здравна инспекция Сливен разясниха подробно целите на стартиралия проект на Министерството на здравеопазването

Новини Сливен

ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА ВАЛЕНТИН Л., ОБВИНЕН В УБИЙСТВОТО НА СВОЯТА МАЙКА

Сливенският окръжен съд постанови мярка за неотклонение – „задържане под стража“ за 44-годишния Валентин Л., който е обвинен в убийството на своята майка. „Искането за постоянен арест бе внесено от