„НА СЪБОР КРАЙ ТУНДЖА“ В КРУШАРЕ СЪБРА ЛЮБИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР
15.06.2024 1261 Прегледи

„НА СЪБОР КРАЙ ТУНДЖА“ В КРУШАРЕ СЪБРА ЛЮБИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР

„На събор край Тунджа“ привлече днес в сливенското село Крушаре ентусиасти и любители на българския фолклор. Регионалният събор е традиционен и се провежда през година. В него участват фолклорни колективи и индивидуални участници от Сливенска област. Организатор е Община Сливен със съдействието на кметството в село Крушаре и местното Народно читалище „Искра – 1929“.

Тазгодишното издание откри зам.-кметът по икономическото развитие инж. Стоян Марков, който бе сред гостите на празника. Той поздрави домакина на проявата – кмета на Крушаре Димо Станков, всички участници в събора, жители и гости на селото.

„Вече 30 години това събитие ни напомня колко многолики и богати са нашето фолклорно творчество и обредност. Те оживяват и пред младото поколение и разкриват необятната си красота“, обърна се към присъстващите зам.-кметът. На децата и на младите хора той пожела те да бъдат посланиците, тези, които в годините занапред, ще популяризират българската фолклорна съкровищница и ще поддържат живи огъня на традициите. На участниците и журито той пожела успех, а на гостите – приятни емоции с програмата на събора.

Гостите и участниците поздрави и кметът на Крушаре. Той изрази радостта си, че за пореден път селото е домакин на проявата. На всички той пожела да се забавляват и насладят на фолклорните изпълнения, а на самодейците – достойно представяне. Сред присъстващите на откриването бяха още общински съветници от местния парламент в Сливен.

Фолклорната проява е с конкурсен характер. Тази година над 30 читалища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации ще се изявяват с изпълнения на сцената. Те ще бъдат оценявани от жури в състав – доц. д-р Владимир Демирев – фолклорист, етнолог при БАН, Станка Иванова – хореограф и Петя Григорова – музикален педагог и изпълнител.

В програмата си колективите могат да включат възстановка на обичаи от пролетната и лятна обредност като – Трифоновден, Сирни Заговезни, Първи март, Кукери, Тодоровден, Еремия, Св. Константин и Елена, Пеперуда, Герман, Спасовден, Русалии, Еньовден, Петровден, Илинден, Голяма Богородица и др. Могат да бъдат включени и обреди от жизнения цикъл – раждане, кръщаване, сватба, смърт. На събора може да се правят възстановки и на трудови обичаи – сеитба, жътва, романя, вършитба, ново брашно и др. Самодейците могат да се представят и чрез музикално-песенни, инструментални и танцови изпълнения, както и разказване на приказки и анекдоти, детски игри, представяне на традиционните занаяти в селищата и др.

За отличените на първите три места, са предвидени парични награди от Община Сливен. Грамоти и сувенири ще получат всички участници в програмата.

 

Предишна СРЕЩА В ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ КРИЗИСНАТА СИТУАЦИЯ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ЗАНИМАНИЕ ПО ФИНАНСОВА ГРАМОТНОСТ ЗА ДЕЦА ПО ПРОЕКТА „FinKids“

На 25.07.2018г., от 10:00 часа, в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – гр. Сливен, с децата участници в творческата работилница “Лято в библиотеката” ще се проведе занимание по финансова грамотност. Проявата

Новини Сливен

СЪОБЩЕНИЕ ОТ „ТОПЛОФИКАЦИЯ – СЛИВЕН“ ЕАД

Уведомяваме всички наши клиенти от централна градска част, че на 26.02.2020г. от 10:00ч. до 18:00ч. ще бъде спряно топлоподаването, поради отстраняване на възникнала авария. Ръководството се извинява за причинените неудобства.

Новини Сливен

В СЛИВЕН МОЖЕ ДА СЕ ОБУЧАВАТ ПЪРВИТЕ ДОБРОВОЛЦИ НА АРМИЯТА НИ

  10 години след като в задължителната дотогава казарма влезе последният набор младежи и след това армията стана напълно професионална, днес идеята да се служи отново е в разцвет. Тя