НА СЦЕНАТА НА СЛИВЕНСКИЯ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЩЕ БЪДЕ ПОСТАВЕНА ПОСТАНОВКАТА „ХИЛЯДА И ВТОРИЯТ“
23.02.2024 1513 Прегледи

НА СЦЕНАТА НА СЛИВЕНСКИЯ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЩЕ БЪДЕ ПОСТАВЕНА ПОСТАНОВКАТА „ХИЛЯДА И ВТОРИЯТ“

Пиесата на Борис Априлов „Хиляда и вторият“ ще има премиера на 27 февруари на сцената на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“, съобщиха от културния институт.

Преди няколко десетилетия тя е била поставена в Старозагорския драматичен театър, но бързо свалена, защото е „антитоталитарна гротескова пиеса на недолюбвания от властта преди 10 ноември сатирик“ . Борис Априлов е псевдонимът на Атанас Джавков, автор с над 40 книги – публицистика, разкази, романи, пиеси. Априлов е също така лице от историята на Сливенския драматичен театър, в чийто летопис е записал шест сезона като драматург и ръководител на литературното бюро.

Режисьорът Петър Денчев, който я поставя в Сливен, й придава съвременно звучене, защото смята, че тя е актуална и в днешно време. Темите, които извежда режисьорът в постановката „Хиляда и вторият“ са за Свободата, за Цената на човешкия живот и за това, че един човешки живот може да бъде жертван с лекота.

Петър Денчев е театрален изследовател, лауреат на фондация „Стоян Камбарев“, с награда за Полет в изкуството. Негови спектакли са номинирани и награждавани с национални театрални отличия, негови постановки са в афиша на редица извънстолични и столични театри.

В спектакъла участват Йордан Куманов, Марио Топалов, Мария Манолова, Наталия Георгиева, Габриел Петков, Вяра Начева и със специалното участие на Антон Радичев.

Сценографията е на Петър Митев, музиката е на Христо Намлиев, театралният плакат е на Люба Томова.

Предишна ПРОВЕДЕ СЕ ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ НА СОСЗР В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ
Следваща 200 ДЕЦА И МЛАДЕЖИ ЩЕ УЧАСТВАТ В ОБЩИНСКИЯ ТУРНИР ПО АКРОБАТИКА ЗА КУПА „СЛИВЕН“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НАРАСТВА ИНТЕРЕСЪТ КЪМ ИСТОРИЯТА НА СРЕДНОВЕКОВНИЯ ГРАД ВЕРДИЦА

Група, водена от свещеноиконом Иван от църквата „Света Петка“ в гр. Твърдица, посети местността Градището. Там присъстващите се запознаха с историята на средновековния град Вердица. Особен интерес предизвикаха разкритите стенописи

Новини Сливен

БРАНШОВА КАМАРА „ПОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ“ – СЛИВЕН БЛАГОДАРИ НА ЧЕТИРИМА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ

  Изказваме благодарности към четирима сливенски депутати – членове на парламентарната Комисия по земеделие. Това са Деян Дечев, Десислава Танева, Мария Белова и Татяна Султанова. Четиримата ни съдействаха максимално за

Новини Сливен

ПЛАНИРАНИ СПИРАНИЯ НА ВОДОПОДАВАНЕТО В ГР. СЛИВЕН НА 18.10.2022 Г.

„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че във връзка с изпълнението на строително-монтажните работи за: „Изграждане на нови и реконструкция на съществуващи водопроводни и канализационни мрежи и