НА СРЕЩА С КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ ОТ СЪЮЗА НА ФИЗИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЗАЯВИХА ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕТО НА НОВАТА ОБСЕРВАТОРИЯ

НА СРЕЩА С КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ ОТ СЪЮЗА НА ФИЗИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЗАЯВИХА ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕТО НА НОВАТА ОБСЕРВАТОРИЯ

Председателят на Съюза на физиците в България /СФБ/ проф. Александър Драйшу и представители на ръководството на съюза се срещнаха днес с кмета на Община Сливен Стефан Радев. Акцент в разговора бе разкритата преди месец от Община Сливен нова астрономическа обсерватория „Д-р Петър Берон“.

Гостите поздравиха местната власт, че е отговорила на желанието на учениците и учителите да бъде възстановена обсерваторията. Те подчертаха, че Сливен има много добри преподаватели по физика и астрономия, а децата традиционно се представят отлично на национални конференции, конкурси и олимпиади. „Астрономията интересува всеки, защото всеки иска да разбере какво е нашето място в света и във вселената. Затова се надявам, че освен за ученици, дейността й ще бъде насочена и към гражданите“, каза проф. Иван Лалов, бивш ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш министър на образованието.
Кметът Радев подчерта, че амбицията на Общината е да осигури атрактивно и най-модерно оборудване за обсерваторията, за да привлича интерес и да развива познанията. Разчита се и на активността на директора й и на преподавателите от Сливен. От своя страна представителите на СФБ изразиха пълна подкрепа, готовност да съдействат за развитието й и желание да споделят опита си.
В срещата участваха още зам.кметът Пепа Чиликова, а от страна на СФБ – научният секретар на съюза проф. Ана Георгиева, зам. председателят му Юлия Върбанова и Милка Джиджова, член на управителния съвет. Гостите бяха придружени от Кети Маринова, учител по физика и астрономия в ППМГ „Добри Чинтулов“.

По време на посещението си в Сливен ръководството на СФБ ще се срещне с учители по физика. Предстои да бъде възстановено местното дружество към съюза. На 12 ноември ученици от 35 водещи училища в страната ще участват в Есенно състезание по физика, което ще се проведе в СУ „К. Константинов“ в Сливен.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ЧЕЛЕН СБЛЪСЪК С ДВАМА РАНЕНИ НА ПЪТЯ КОТЕЛ – „ПЕТОЛЪЧКАТА”

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА: ПРОДЪЛЖАВАМЕ С ЯСНИ И БЪРЗИ РЕШЕНИЯ ЗА МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА

Ако искаме регион Нова Загора да продължи по пътя на своето развитие и да има високо качество на живот, са ни необходими ясни и бързи решения за транспортната свързаност между

Новини Сливен

МАНДРАТА НА ПЛАМЕН КРУМОВ ПРАВИ ИСТИНСКО СИРЕНЕ И ИСТИНСКИ КАШКАВАЛ

Мандра в сливенското село Желю войвода преработва по един тон мляко на ден и произвежда около 70 кг сирене или кашкавал, съобщи bTV. Sliveninfo научи, че името на предприятието е

Новини Сливен

16-ГОДИШНО МОМИЧЕ ОТ СЛИВЕН Е ХВАНАТО ПИЯНО ЗАД ВОЛАНА ТАЗИ СУТРИН

Водачи, употребили алкохол над 1,2 промила, са установени от полицейски служители в хода на ежедневния контрол по пътна безопасност в град Сливен. На 19 юли, около 08,40 часа, на бул.