НА СРЕЩА В СЛИВЕН БХРА ПОИСКА СПЕШНА СРЕЩА С ПРЕМИЕРА ЗА ПРОБЛЕМИТЕ В БРАНША
юли 14, 2020 1973 Прегледи

НА СРЕЩА В СЛИВЕН БХРА ПОИСКА СПЕШНА СРЕЩА С ПРЕМИЕРА ЗА ПРОБЛЕМИТЕ В БРАНША

Днес в града на 100-те войводи Сливен се проведе разширена работна среща на членовете на 36-те регионални структури на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/.

Представителите на най-голямата, най-толерантната и най-отговорна браншова туристическа Асоциация реагираха срещу хаоса, в който продължава да работи бранша и непредвимостта на управлението. Срещу забавените и неработещи икономически
мерки и начина на поднасяне на информацията, свързана с епидемичната ситуация.

Като цяло бранша приема положително въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за стимулиране на туристическата индустрия, каквато е практиката в другите Европейски страни. Но поради, намалените стокообороти, Ковид 19
рестрикциите, орязване обхвата на закона извън договорените с премиера параметри, повишаване на социално осигурителните прагове с над 35% се създава изключително напрежение, което води до недоволство и финансови затруднения в голяма част от бранша.

От БХРА очакват да се предприемат спешни мерки от правителството за решаването на поставените в протестната нота въпроси.

„Настояваме до 17.07.2020г. / петък / за среща с министър – председателя и коалиционните партньори, на която да обсъдим и решим поставените проблеми“, се казва в документа.

„В противен случай ще сме принудени да защитим оцеляването си по законоустановени начини.“

Целият текст на Протестната нота – в прикачения файл. Протесна нота

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНЬОРИ:

 

Г-Н КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВМРО И

СЪПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ

 

Г-Н ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ НФСБ И

СЪПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ

 

 

Г-Н КИРИЛ АНАНИЕВ

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

КОПИЕ:

 

НАЦИОНАЛЕН ОПЕРАТИВЕН ЩАБ

 

 ПРОТЕСТНА НОТА

ОТ

БЪЛГАРСКА ХОТЕЛИЕРСКА И РЕСТОРАНТЬОРСКА АСОЦИАЦИЯ

подкрепена от

Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите , Софийска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански, Съюз на туристическия бизнес – Банско, Съюз на хотелиерите – к.к. Златни пясъци, Сдружение хотели & ресторанти – гр. Поморие, Сдружение на хотелиери и ресторантьори Велинград, Браншова асоциация на ресторантьорите – София, Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Казанлък, Шуменска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите – Ямбол, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация – гр. Велико Търново, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе, Туристическа камара Приморско, Браншова асоциация на ресторантьорите и хотелиерите – Кърджали, СНЦ „Клуб на хотелиера Несебър“, Сдружение на ресторантьори и хотелиери „Тракия“ – Пловдив, Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Стара Загора, Българска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите – Хасково, Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Сливен, Сдружение туризъм – Кюстендил, ХоРеКа, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Национална асоциация по СПА и уелнес туризъм, Музикаутор, Асоциация на специализираните експерти в туристическата индустрия, Асоциация на екскурзоводите в България

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КАРАКАЧАНОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН СИМЕОНОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АНАНИЕВ,

 

 

Във връзка с влезлите от 10.07.2020 г. в сила меркии впоследствие отменени, съгласно решението на коалиционните партньори и издадена в тази връзка заповедРД-01-399/12.07.2020г. на министъра на здравеопазването г-н Кирил Ананиев, категорично заявяваме нашето несъгласие със следното:

  1. Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация е най-голямата национално представена браншова организация с над 2 500 членуващи предприятия в нея, включваща 36 местни и регионални структури. Недопустимо и некоректно е БХРА, в качеството си на дългогодишен и лоялен партньор на правителството на Р България, да не бъде уведомявана за предстоящи промени по вече взети решения, пък било то и в неделен ден. Изказваме безкрайното си удивление от факта, че бяхме изолирани от участие в диалога с г-н Ананиев, касаещ отмяната на заповедта за затваряне на нощните заведения и взетото без наше присъствие решение те отново да бъдат отворени.
  2. Непредвидимостта на управление на мерките. Преди пет дни г-н Борисов заяви, че през лятото няма да се предприемат мерки, но впоследствие пак ни затваряте / отваряте, вследствие на което ние търпим загуби, не само финансови, но и морални.

Не приемаме за нормално да ни затваряте и отваряте, без предвидимост, граничеща с безобразие, от което ние търпим загуби.

  1. Начина на поднасяне на информацията за заразените – като ежедневно плашене с цифри.

Отчетността следва да бъде на база брой тестове, към процент заразени. Тази отчетност показва, че имаме намаление, не че обстановката е „мед и масло”, но статистиката показва това.

 

Ден Заразени Брой тестове Заразени в%
05.07. 63 923 6,8
06.07. 174 2775 6,23
09.07. 240 4286 5,5

 

Това некоректно поднасяне на информация стига и до нашите задгранични партньори, което води до загуби на пазара, а оттам и до загуби на бранша и то не само за тази година.

  1. Нито една от предприетите мерки от правителството не работи или поне е неприложима в туризма.

Категорично считаме, че за това има вина и Министерството на туризма със своята пасивност. Министерството на туризма не съумя да се окаже на висотата на сериозните проблеми в бранша и не успя с колегите си от другите ведомства, а и в самото ведомство да приспособят, иначе добре замислените мерки от правителството, да работят за бранша, въпреки многото срещи, разговори и писма.

Такива неработещиили безкрайно забавени са:

 

–  мярката 60/40 или 80/20, която трябваше да влезе в сила от 1.07.2020 г;

 

– финансови стимули за подкрепа на чартърните полети;

 

– предоставянето на гарантирани от ББР нисколихвени кредити от банките, както за персонала, така и за фирмите от бранша;

 

– обещаната да бъде навременна безвъзмездна подкрепа за микро, малки и средни предприятия;

 

– шумно афишираната кризисна рекламна кампания на дестинация България в чужбина и в страната;

  1. Като цяло бранша приема положително въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за стимулиране на туристическата индустрия, каквато е практиката в другите Европейски страни. Но поради,  намалените стокообороти, Ковид 19 рестрикциите, орязване обхвата на закона извън договорените с премиера параметри, повишаване на социално осигурителните прагове с над 35% се създава изключително напрежение, което води до недоволство и финансови затруднения в голяма част от бранша.

 

Имайки предвид гореизложеното настояваме за спешна финансова помощ за целия туристически бизнес, имайки предвид, че досега на практика няма работещи мерки за бранша или ако има, те са незначителни.

 

Очакваме да се предприемат спешни мерки от правителството за решаването на поставените по-горе въпроси.

Настояваме до 17.07.2020г. / петък / за среща с министър – председателя и коалиционните партньори на която да обсъдим и решим поставените проблеми.

В противен случай ще сме принудени да защитим оцеляването си по законоустановени начини.

 

 

ИЗПЪЛНИТЕЛНО БЮРО НА БХРА

 

Предишна „ТВОРЧЕСКО ЛЯТО 2020” ПРОДЪЛЖАВА С ИЗЛОЖБА – ЖИВОПИС НА ПЕТЪР КАЙРАКОВ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В СЛИВЕНСКО ДЕЯН ТАНЕВ: ДОВОЛЕН СЪМ ОТ ПАРТНЬОРСТВОТО С ФИРМА „НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ“

  Деян Танев е агроном по професия, собственик и управител на „Агроплод” – Нова Загора. Стопанисва 17 хиляди декара земя. Отглежда традиционните за района култури – пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед,

Новини Сливен

ЕДНА АБСУРДНА ГЛОБА ВБЕСИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК В СЛИВЕН

Уличката „Сава Доброплодни“ е успоредна на „Раковска“, от северна страна. „Сава Доброплодни“ е много малка уличка. Има малки тротоари, а ширината на асфалта е по-малка от 3 метра. „Всички съседи

Новини Сливен

СИЛНА ГРАДУШКА УДАРИ СЛИВЕН

Силна градушка удари Сливен малко преди 15,30 ч. в неделя. Точно четвърт час продължи буреносният вятър с град. Улици и дворове се напълниха с вода.