НА „НОВО СЕЛО“ УЧАСТНИЦИТЕ В „“BALKAN SENTINEL – 21“ ПОКАЗАХА ВИСОКО НИВО НА ПОДГОТОВКА И СЪВМЕСТНИ СПОСОБНОСТИ ЗА ОТБРАНА
юни 1, 2021 131 Прегледи

НА „НОВО СЕЛО“ УЧАСТНИЦИТЕ В „“BALKAN SENTINEL – 21“ ПОКАЗАХА ВИСОКО НИВО НА ПОДГОТОВКА И СЪВМЕСТНИ СПОСОБНОСТИ ЗА ОТБРАНА

Участниците в „Balkan Sentinel -21” показаха добра сработеност и оценките са високи. Българските военнослужещи доказаха, че изпълняват добре своите задължения както в национален, така и в съюзнически мащаб. Това каза заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов днес, 31 май, след демонстрациите на способности на участниците в националното учение с международно участие „Balkan Sentinel -21” („Балкански страж – 21“) на учебен полигон „Ново село“.

В динамичния показ вчера участваха военнослужещи от 3-и механизиран батальон на 61-а механизирана бригада и рота от Центъра за подготовка на специалисти от състава на българските Сухопътни войски, една рота от Сухопътните сили на САЩ и една пехотна рота от Грузия. Под ръководството на командира на 3-и батальон подполковник Пейчо Генов те демонстрираха способности на многонационално формирование за провеждане на съвместни бойни действия.

„Поздравления за Командването на Сухопътните войски и на 61-а механизирана бригада. Първите впечатления от демонстрираните днес способности са много положителни. Показахме сработеност, за постигането на която полагаме усилия от няколко години“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след динамичния показ. „Доказваме, че Българската армия достойно изпълнява своя дълг. Ако през изминалата година контекстът бе да отработим в национален мащаб стрелби и бригадно учение, които не бяха реализирани от почти 20 години, то тази година отработваме задачи по отбраната на страната и възпирането в колективен мащаб“, допълни той.

Адмирал Емил Ефтимов поясни, че ученията „Trojan Footprint – 21“ и „Swift Response – 21“, които се проведоха през първата половина на май, са показали, че България може да използва колективните механизми, а НАТО да реагира и при задаваща се криза бързо да създава възпиращ потенциал. „С реализацията на „Balkan Sentinel – 21“ вече сме в следващия етап и демонстрираме способности за отбрана“, посочи началникът на отбраната.

Националното учение с международно участие „Balkan Sentinel -21” е част от серията свързани учения „Defender Europe – 21“. То се провежда от 21 май до 4 юни 2021 г. на Учебен полигон „Ново село”. В него участват близо 600 военнослужещи от Сухопътните войски на България с до 100 единици бойна и специализирана техника, сред които танкове Т-72, самоходни артилерийски установки, бойни бронирани машини и минохвъргачки. В учението участват също около 190 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ от състава на една механизирана и една инженерна рота и до 90 военнослужещи от Грузия в състав една пехотна рота.

Темата на учението е „Участие на усилен механизиран батальон в провеждане на контраатака на Сухопътен компонент“. Основните цели са да се повишат оперативната съвместимост и сътрудничеството между участниците от коалиционните страни и страните-партньори, да се интегрират и да се управляват ефективно придадените формирования и да се повишат способностите за планиране и водене на настъпателни действия по време на мобилна отбрана.

Офицер планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер провеждащ учението е командирът на 61-а механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, а директор на учението е заместник-командирът на 61-а механизирана бригада полковник Мирослав Костадинов.

Предишна КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВЯВА МАЛКИТЕ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ПО СЛУЧАЙ 1 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЕТЕТО
Следваща Д-Р ПЕТКАНСКА ПОЗДРАВЯВА ДЕЦАТА НА СЛИВЕН С 1 ЮНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВЛАДИМИР РУСЕВ: ГЛАСУВАХ, ЗА ДА ИЗВОЮВАМЕ ПОБЕДА НАД БЕЗРАЗЛИЧИЕТО И СТРАХА

Владимир Русев упражни правото си на глас днес в 37 секция в 5-то Основно училище „Пейо Яворов“. „Гласувах днес, за да заявя категорично искането си за по-добро бъдеще на България.

Новини Сливен

ДЕВЕТ МЕДАЛА ЗА СЛИВЕН В ДОМАКИНСКИЯ ТУРНИР „СТОТЕ ВОЙВОДИ“

Мустафа Мустафа от СК „Станка Златева“, Сливен бе обявен за „Най-резултатен състезател” на турнира по борба  „Стоте войводи“ в града под Сините камъни. Той спечели титлата в категория до 65

Новини Сливен

МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ЕДИ СИВОВ СПЕЧЕЛИХА РАЛИ „ТВЪРДИЦА“

Мирослав Ангелов и Еди Сивов (Мегапорт) с Шкода Фабия R5 спечелиха 14-ото издание на рали Твърдица. Това е вторият успех на екипажа след рали-спринт Дряново. Ангелов поведе в националния шампионат,