НА МНОГАЯ ЛЕТА ЗА ДЯДО ВЛАДИКА
март 2, 2020 485 Прегледи

НА МНОГАЯ ЛЕТА ЗА ДЯДО ВЛАДИКА

Областният управител Чавдар Божурски поздрави Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий с рождения му ден. От свое име и от името на екипа на областната администрация Божурски му пожела много здраве и сили, за да води епархията по духовните й пътища за дълги години напред. „Поднасям голямото си лично уважение и благодарност за това, че в сложните времена, в които живеем, с делата и напътствията си Вие сте пример и вдъхновявате хората за доброта и съпричастност към ближния“, се казва в поздравителния адрес на областния управител.

Дядо владика е роден на 2 март 1939 г. в новозагорското село Пет могили. Завършил е семинарията в Черепиш, а след отбиването на военната си служба – и Софийската духовна академия, която завършва с отличие. През 1961 г. е приел монашеско подстрижение и е ръкоположен за иеродякон. Две години по-късно е ръкоположен за иеромонах. Бил е аспирант по практическо богословие в Московската духовна академия, а по-късно е специализирал в Старокатолишкия богословски факултет в Берн, Швейцария. Служил е като протосингел в Стара Загора и в Сливен. Отличен е за архимандрит през 1968 г. На 20 април 1975 г. е ръкоположен за епископ с титлата „Велички“ в храма „Ал. Невски“ в София. На 23 март 1980 г. е избран за Сливенски митрополит на клира, а на 13 април същата година – канонизиран от Светия Синод за Сливенски митрополит. Негово Високопреосвещенство е сред най-уважаваните водачи на Българската православна църква.

 

Предишна инж. АНГЕЛ АНГЕЛОВ: НЯМА НУЖДА ОТ ПАНИКА, КОЯТО МОЖЕ ДА ЗАТВОРИ ЕДНО РАБОТЕЩО ПРЕДПРИЯТИЕ
Следваща 80-ГОДИШЕН МЪЖ Е БИЛ ПРЕБИТ И ОГРАБЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГЕРБ – СЛИВЕН ИМА ШЕСТ ПРЕДСЕДАТЕЛСКИ МЕСТА В КОМИСИИТЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

Веселина Тонева от ГЕРБ-Сливен положи клетва като общински съветник по време на днешното първо редовно заседание на местния парламент. Тя заема мястото на инж. Любомир Захариев, който бе назначен за

Новини Сливен

140 КМ/ЧАС ДОСТИГНА СКОРОСТТА НА ВЯТЪРА В СЛИВЕН, СЪБОРЕНО Е ДЪРВО В КВАРТАЛ „ДРУЖБА“

Възникналите два пожара в района на ТЕЦ – Сливен са овладени и локализирани и всички институции са ангажирани с ликвидирането на последиците. Това заяви кметът на община Сливен Стефан Радев.

Новини Сливен

ПРАВОСЛАВНИЯТ КРЪСТ НАД СЛИВЕН ОТНОВО СВЕТИ

Православният кръст на Бармук баир над Сливен отново свети. Това се случи часове преди настъпването на Великден. Осветлението възстановено от фирма „Солар сървис“. „Ние направихме осветлението и първия път, но