НА БАЗА „НОВО СЕЛО“ ЗАПОЧНА УЧЕНИЕ СЪС САТЕЛИТИТЕ НА МЪСК И РАКЕТИ „ХАЙМЪРС“
30.05.2024 368 Прегледи

НА БАЗА „НОВО СЕЛО“ ЗАПОЧНА УЧЕНИЕ СЪС САТЕЛИТИТЕ НА МЪСК И РАКЕТИ „ХАЙМЪРС“

Най-голямото учение на Сухопътните войски за тази година „Тракийски воин – 24“ вече започна на полигоните „Ново село“ край Сливен и „Корен“ край Хасково, с участието на военни от няколко държави, в това число от САЩ и Италия, в рамките на многонационалната бойна група на НАТО.

В учението участват над 2000 военнослужещи и до 700 единици техника. Освен 2-ра механизирана бригада като основен обучаем, от състава на Сухопътните войски в учението участват щаб на дивизия, сформиран от Командването на Сухопътните войски, подразделение от 61-ва механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, противотанков дивизион и реактивна батарея от състава на 4-ти артилерийски полк – Асеновград.

Тук са още инженерна рота от 55-ти инженерен полк – Белене, рота за специална и санитарна обработка. В учението са включени още огнеметно-димов взвод и отделения за радиационно и химическо разузнаване от 59-ти батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология – Горна Оряховица, разузнавателна рота от 1-ви разузнавателен батальон – Свобода, алпийска рота от 101-ви алпийски полк – Смолян, 78-ми батальон за осигуряване и батальона за комуникационно-информационна поддръжка – София и логистичен модул от 110-ти логистичен полк – Пловдив.

Участва и личен състав с летателна техника за непосредствена авиационна поддръжка и авиомедицинска евакуация от Военновъздушните сили, формирования от Многонационалната бойна група на НАТО в България, екипи от Военномедицинска академия, служба „Военна полиция“, преподаватели и слушатели в редовна и задочна форма на обучение във Военна академия „Георги Раковски“, както и офицери и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ и екип за гражданско-военно сътрудничество от армията на САЩ.

По време на „Тракийски воин – 24“ ще бъдат проведени бойни стрелби с механизирани, танкови и артилерийски формирования, стрелби със средствата за непосредствена авиационна поддръжка, както и стрелби с ракетна система за залпов огън „Хаймърс“ от 181-ви артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси от САЩ.

Ще бъдат използвани терминалите на сателитната мрежа Starling на Мъск, както и безпилотните летателни средства в маневрените формирования от Сухопътните войски.

Многонационалната бойна група на НАТО в България участва с формирования от Италия, Албания, Гърция, Северна Македония, Хърватия, Черна гора и САЩ на учебен полигон „Ново село“.

В рамките на „Тракийски воин – 24“ от 1 до 3 юни на полигон „Корен“ ще се проведе тактическо учение с бойна стрелба „Ответен удар – 24“ с формированията на 2-ра механизирана бригада, а в последния ден – 4 юни, ще се проведе Ден за демонстриране на способности, уточняват от Министерство на отбраната.

Приключи и друго учение, съвместна подготовка между силите за специални операции на България и на САЩ. Тя се проведе в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и в нея участваха формирования от 1-ва, 68-а, 86-а и 3-а група „Специални сили“ на СКСО и 20-а група за специални операции от Съвместното командване на специалните операции на САЩ, информират от военното ведомство.

Целта на подготовката беше усъвършенстване на способностите при съвместно отработване на задачи между тимовете в рамките на занятия по огнева, инженерна, свързочна, военномедицинска и тактико-специална подготовка, с акцент на тактически действия в градска среда и затворени пространства.

Военнослужещите обмениха опит по отношение на използваните стандартни оперативни процедури за проникване в сграда, освобождаване на заложници и планиране на специални операции.

Съвместната подготовка на специалните сили на България и на САЩ завърши с двудневно тактическо учение на тема „Разузнаване и провеждане на специална операция за освобождаване на заложници“.

На церемонията за финал на триседмичната подготовка командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев похвали „демонстрираната отлична сглобеност на съвместните екипи“, в присъствието на офицери от Офиса за отбранително сътрудничество към Посолството на САЩ в България.

dnes.dir.bg

Предишна ДЕТСКА МЛЕЧНА КУХНЯ ЩЕ ИМА И В КЕРМЕН, ГАВРАИЛОВО, КОВАЧИТЕ, МЛАДОВО И КАЛОЯНОВО
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АКТЬОРСКАТА ТРУПА НА ТЕАТЪР „СОФИЯ“ ИДВА В СЛИВЕН НА 19 ЮНИ

Сцената на Късноантична и средновековна крепост „Туида“ посреща актьорската трупа на Театър „София“ на 19 юни, понеделник. Пред сливенска публика те ще представят „Пер Гюнт“ на Хенрик Ибсен. Представлението разказва

Новини Сливен

КАМЕН ДОНЕВ ГОСТУВА В СЛИВЕН НА 1 МАЙ

Обичаният актьор ще представи хитовия си моноспектакъл „Възгледите на един учител за народното творчество“ Юбилейният спектакъл на харизматичния Камен Донев ще препълни залата на Драматичен театър „Стефан Киров “ на

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИТЕ ПОЛИЦАИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ДАРИТЕЛСКАТА КАМПАНИЯ НА МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“

Ръководството и служителите на Областната дирекция на полицията в Сливен направиха дарение за МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. На 15 април по сметката, обявена от болницата, бяха преведени 2 700 лева. Те