НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА ЗА ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО – СЛИВЕН 2019
юли 25, 2019 894 Прегледи

НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА ЗА ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО – СЛИВЕН 2019

Национална изложба за изобразително изкуство – Сливен се посвещава на празника на град Сливен Димитровден на 26 октомври и представя съвременна живопис, графика, скулптура и неконвенционални форми. Провежда се ежегодно под патронажа на кмета на община Сливен. Участват художници от България с произведения в областта на живописта, скулптурата, графиката и неконвенционалните форми на изобразително изкуство, приели условията на изложбата и преминали селекцията. Организационната и оперативната работа се извършва от Дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността“ на Община Сливен в сътрудничество с Художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен, СБХ – Представителство Сливен, Дружество на художниците – Сливен, и Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” – Сливен. Експонирането на творбите е в изложбена зала „Сирак Скитник“ на Художествена галерия „Димитър Добрович – Сливен”. Откриването на изложбата е на 25 октомври. Продължителност на експозицията – един месец.

 

СЕЛЕКЦИЯ И ЖУРИРАНЕ

Селектирането на творбите за участие в изложбата и наградите се определят от деветчленно жури, утвърдено със заповед на кмета. Журито присъжда голямата награда на община Сливен на името на Сирак Скитник, както и награди за първо, второ и трето място в категориите живопис, графика и скулптура и по една награда за неконвенционални форми, за млад автор и за сливенски художник.

Журито определя наградите на два етапа:

-На първи етап журито номинира автори и творби за всяка от категориите, като броят на номинираните може да надвишава броя на наградите.

– Право на глас при определяне на номинираните имат всички членове на журито.

– На втори етап журито определя наградените, избирайки между номинираните.

– Право на глас на втори етап имат само петимата представители на Съюз на българските художници.

 

НАГРАДИ

Голяма награда на Национална изложба за изобразително изкуство – Сливен 2019

– „Сирак Скитник”: 1500 лв.

 

Награди за живопис:

– Първа награда : 1000 лв.

– Втора награда: 700 лв.

– Трета награда: 500 лв.

 

Награда за графика:

– Първа награда : 1000 лв.

– Втора награда: 700 лв.

– Трета награда: 500 лв.

 

Награда за скулптура:

– Първа награда : 1000 лв.

– Втора награда: 700 лв.

– Трета награда: 500 лв.

 

Награда за неконвенционални форми на изкуството:

– 700 лв.

 

Награда за млад автор (до 35 години):

– 700 лв.

 

Награда за сливенски художник:

– 700 лв.

 

Наградите са със силата на откупка.

Наградените автори получават и почетен диплом.

Наградените творби остават във фонда на Художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен.

 

УСЛОВИЯ И РЕД ЗА УЧАСТИЕ

Право на участие имат художници от цялата страна, които приемат условията на статута.

Приемат се произведения от областта на живописта, скулптурата, графиката и неконвенционалните форми. Техниките и материалите са свободни. Представените творби да са авторски и да не са участвали в други национални изложби, да са собственост на художника и да са създадени последните три години.

Максималните размери на творбите не трябва да надвишават:

 

– за живопис до 180/180 см без рамката

 

– за графика до 100/100 см без рамката

 

– за скулптура до 150 см височина без постамента, площ до 1 кв.м.

 

– за неконвенционални форми /размерите да са съобразени с ограниченията наложени на останалите категории, възможностите на организаторите и експозиционното пространство/

 

Всеки автор може да участва и в четирите категории – живопис, графика, скулптура и неконвенционални форми, като за всяка от категориите, в които представя творби, заплаща отделната такса.

Може да се участва с не повече от три творби в категория. Произведенията трябва да са в подходящ вид за експониране. Творбите се изпращат или предават на адрес:

 

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ” СЛИВЕН 8800БУЛ. „ЦАР СИМЕОН“ 2

 

Разходите по транспортиране на творбите до посочения адрес и обратно се поемат от авторите, като отбележат във формуляра за участие начина на получаването им обратно – лично от организаторите или чрез куриерска служба.

 

Задължителни са:

 

А. Формуляр за биографични данни и Декларация – опис попълнени дигитално и принтирани или принтирани и написани четливо с печатни букви и подписани от автора или упълномощено лице.

 

Б. Етикети за връщане на произведенията

 

В. Банкова разписка – за платена такса за участие на БАНКОВА СМЕТКА:

 

ДРУЖЕСТВО НА ХУДОЖНИЦИТЕ СЛИВЕН

 

TEXIM BANK

 

IBAN: BG03TEXI95451005835200

 

BIC: TEXIBGSF

 

Таксата за участие е 30 лв. и се заплаща по банков път на сметка посочена от Дружество на художниците – Сливен.

При участие в повече от една категорияcсе заплаща 30 лв за първата и по 10 лв за всяка следваща.

 

/Ако журито не селектира творбите за участие в изложбата, таксата не се възстановява./

 

Авторът посочва цена за всяко от произведенията си, ако иска да бъдат продавани, комисионната при продажба е 25% и е в полза на Финансовия фонд на „Национална изложба за изобразително изкуство – Сливен“.

Организаторите гарантират сигурността на получените творби, но не поемат отговорност за проблеми, възникнали по вина на пощенските и куриерски служби.

Организаторите се задължават да изпратят творбите на посочения от автора адрес с куриерска служба в срок до един месец след датата на журиране, ако творбата не е селектирана за участие или след закриване на изложбата, ако творбата е селектирана, но не е наградена или продадена. Ако авторът не е посочил адрес, на който да бъдат изпратени творбите му, той се задължава да получи обратно творбите си на място от Художествена галерия „Димитър Добрович” в срок до 10 дни след датата на журиране, ако творбата не е селектирана за участие, или 10 дни след закриване на изложбата.

Непотърсените след тези срокове творби стават част от фонда на Художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен“. Автор на участваща в селекцията творба може да направи дарение на Художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен, за което ще получи сертификат от галерията. Всеки участник получава 1 каталог и има право да закупи до 3 броя на 50% от продажната цена. Всеки участник дава съгласието си, подписвайки документите за участие, неговите творби да бъдат заснемани, филмирани и използвани от организаторите за промоционални цели на „Национална изложба за изобразително изкуство – Сливен“.

 

СРОКОВЕ

 

Получаване на творбите от 07 до 14 октомври 2019

 

Журиране на 18 октомври 2019

 

Аранжиране на експозицията от селектираните творбите от екип на организаторите 22 октомври 2019

 

Откриване на изложбата и връчване на наградите – 25 октомври 2019 от 18ч.

 

Закриване на 25 ноември2019

 

0892218199

 

КОНТАКТИ:

 

Художествена галерия „Димитър Добрович” – 044/622083; 0892218199

Предишна ТРИМА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА ПРИТЕЖАНИЕ НА НАРКОТИЦИ В СЛИВЕН
Следваща ПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА УЧАСТВАТ В 18-ТО ИЗДАНИЕ НА "ЗЛАТНА ПРАСКОВА" В СЕЛО ГАВРАИЛОВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЖЕНА ОТ БУРГАС Е АРЕСТУВАНА ЗА ДРОГА В СЛИВЕН

Притежание на наркотици са установили полицейски служители в град Сливен. На 28 април е извършена проверка на 22-годишна жена от град Бургас. В нея е намерена и иззета суха листна

Новини Сливен

ВРЕМЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО В ЧАСТ ОТ ПЪТЯ СЛИВЕН – КАЗАНЛЪК

На 31 октомври временно ще бъде въведена организация на движението на Път I-6 Сливен-Казанлък км 381+645 при село Малко Чочовени. Причината е изпълнението на договор „Изграждане на стационарна контролна единица

Новини Сливен

ГОТВИ СЕ ЗАКРИВАНЕ НА РАЙОННИТЕ ПРОКУРАТУРИ В КОТЕЛ, НОВА ЗАГОРА И ЕЛХОВО

Още 29 районни прокуратури в страната ще бъдат закрити. Те са в градовете Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови Пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово и Радомир,